ANPC se opune revenirii protecției consumatorilor de servicii bancare la BNR: Nu e justificată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Șeful ANPC, Horia Constantinescu, a declarat joi că nu i se pare justificată preluarea protecţiei consumatorilor de servicii bancare de către BNR, deși aceasta a avut aceste atribuții înainte de 2008.

Șeful ANPC, Horia Constantinescu, în fața mai multor microfoane
Șeful ANPC, Horia Constantinescu

"Absolut - nu mi se pare justificată (o astfel de cerere - n.r.). Nu este, din păcate, singura instituţie sau singura entitate care îşi doreşte în ultima perioadă să ne ia din atribuţii. Arată, în opinia noastră, că ne facem treaba bine şi că deranjăm, probabil, anumite interese. Mă gândeam că poate se aşază umăr lângă umăr cei care doresc să ne ia atribuţii şi, împreună, cei de la sanitar-veterinar împreună cu cei de la Banca Naţională iniţiază un act normativ de desfiinţare a Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor şi atunci se simplifică toate aceste situaţii", a arătat el.

El a menţionat că ANPC a demarat controale inclusiv în raport cu instituţiile bancare.

"Nu trebuie să uităm faptul că autoritatea noastră, în raport cu instituţiile bancare, a avut o sumă destul de importantă de acţiuni de control demarate, marea majoritate câştigate, iată, în instanţă. Cea mai recentă şi cea mai răsunătoare - cea raportată la una dintre băncile celebre din România - a reuşit să aducă înapoi bani unui număr de peste 9.000 de consumatori", a mai spus Horia Constantinescu. 

Amintim că, la 14 noiembrie 2022, Banca centrală a trimis Parlamentului o scrisoare prin care își anunță intenția de a prelua de la ANPC atribuțiile de protecția consumatorilor de servicii financiare.

Atunci, BNR invoca faptul că la nivelul băncii centrale au fost elaborate propuneri de ordin legislativ în vederea stabilirii unui cadru legal prin care să fie alocate Băncii Naționale a României competențe de protecție a consumatorilor de produse și servicii financiar-bancare.

Prin acest demers se urmăreşte preluarea de către banca centrală a atribuţiilor Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor în ceea ce priveşte produsele şi serviciile financiar-bancare furnizate de entităţile aflate în aria de competenţă a Băncii Naţionale a României, potrivit cadrului legal în vigoare, fără a modifica pe fond conţinutul sau modul de exercitare a acestor competenţe. Propunerile legislative, astfel formulate, urmează să fie comunicate iniţiatorului legislativ, în vederea promovării proiectului de act normativ pentru a fi supus dezbaterii parlamentare”, se arăta într-o scrisoare a guvernatorului Mugur Isărescu.

Protecția consumatorilor a mai fost la BNR

Protecția consumatorilor de servicii financiare a mai fost în sarcina BNR înainte de 2008, însă cu ocazia adoptării OUG 174/2008 prerogativele au fost trecute la ANPC.

BNR critică și faptul că proiectul de lege ar impune obligația operatorilor economici de a deține un sediu pe teritoriul României, ceea ce ar încălca legislația europeană.

Totodată, sancțiunile stabilite de noul proiect s-ar suprapune cu alte sancțiuni stipulate prin alte legi, ceea ce ar duce la încălcarea principiului potrivit cărui o faptă contravențională poate fi sancționată o singură dată cu o sancțiune principală.

Un punct deosebit de contestat de către BNR este prevederea potrivit căreia agentul constatator poate dispune oprirea temporară sau definitivă a prestării serviciilor, inclusiv de către instituțiile de credit și de alți prestatori de servicii financiare.

În opinia BNR, nu este clar dacă o astfel de sancțiune s-ar aplica doar unității bancare sau întregii bănci – în ultimul caz măsura ar putea fi asimilată cu retragerea autorizației de funcționare, care este prerogativul BNR, decizie care poate fi luată doar cu cântărirea impactului asupra economiei.

În vara anului 2021, purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, declara că tot mai multe bănci centrale preiau o parte din atribuţiile de protecţie a consumatorilor și că o astfel de iniţiativă legislativă este dezbătută în Parlament.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite