ANI scoate la lumină venituri totale pe care Isărescu le încasează de la BNR: 21.450 de euro pe lună. Şeful BNR anunţase venituri lunare de 13.601 euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a publicat veniturile încasate în 2015 de şefii Băncii Naţionale a României (BNR), de unde reiese că guvernatorul Mugur Isărescu a încasat anul trecut de la banca centrală 1.144.069 de lei (257.383 de euro), adică o medie de 21.448 de euro pe lună. Isărescu anunţase anterior că venitul lunar este de 13.601 euro, astfel că diferenţa de 7.847 de euro pe lună reprezintă alte venituri ce se acordă anual.

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat joi că va publica salariile angajaţilor săi şi a membrilor consiliului de administraţie în formă neanonimizată, precum şi minutele şedinţelor de politică monetară, precum şi scorul votului.

Din datele publicate joi de Banca Naţională reiese că guvernatorul Mugur Isărescu încasează lunar un venit de 13.601 euro  - salariu de 42.727 de lei (9.450 de euro) şi indemnizaţie de membru în Consiliu de Administraţie de 18.476 de lei (4.106 euro), însă la acest venit se adaugă şi alte venituri care se acordă anual, în mod ocazional, pe care nu BNR nu le-a făcut publice, reprezentând indemnizaţia de vacanţă, alte drepturi băneşti de cel mult 1,6 salarii nete lunare, o sumă din fondul de participare a salariaţilor la profit şi alte sume. 

Astfel, reiese că Isărescu încasează, pe lângă venitul lunar de 13.601 euro, şi bonusuri şi indemnizaţii anuale de peste 94.000 de euro, echivalentul a 7.847 de euro pe lună. 

BNR arată într-o precizare transmisă presei că veniturile nete anuale totale obţinute de şefii băncii centrale, împărţite la 12 luni, nu reprezintă veniturile nete lunare standard, pentru că suma rezultată  nu se obţine în fiecare lună, fiind  doar o medie aritmetică. 

„Veniturile nete anuale totale, împărţite la 12 luni, nu reprezintă veniturile nete lunare standard, pentru că suma rezultată  nu se obţine în fiecare lună, fiind  doar o medie aritmetică. Această medie aritmetică poate cuprinde venituri ocazionale fără caracter repetitiv, (cum ar fi indemnizaţia de pensionare) sau participarea la profit (care depinde de rezultatul exerciţiului financiar anual). Toate sumele anunţate public în euro pentru facilitarea comparaţiilor s-au obţinut prin conversia la un curs de 4,5 lei pe euro“, se arată în precizarea BNR.   

Ce venituri au încasat Florin Georgescu şi Liviu Voinea 

De asemenea, după ce guvernatoru Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, a anunţat în luna august că salariul lunar pe care îl încasează de la banca centrală se ridică la 13.601 euro, alte salarii ale şefilor BNR au fost făcute publice. BNR a anunţat joi că prim-viceguvernatorul Florin Georgescu încasează lunar 13.000 de euro, iar viceguvernatorul Liviu Voinea - 12.200 de euro. La aceste sume se mai adaugă anual şi alte venituri. 

BNR a publicat joi care sunt veniturile încasate de conducerea executivă, fără a specifica clar care este suma încasată anual din indemnizaţii de vacanţă, participare la profit şi altele. 

A. Venit lunar

salarii bnr

B. Alte venituri

În plus faţă de salariul lunar, se acordă anual şi alte venituri, după cum urmează:

- Indemnizaţie de vacanţă – 100% din salariul net lunar;

- Alte drepturi băneşti de maximum 1,6 salarii nete lunare;

- O sumă din fondul de participare a salariaţilor la profit – în funcţie de cuantumul fondului constituit potrivit prevederilor art. 43 din Legea nr. 312/2004, fără a se depăşi un salariu net lunar.

La încetarea contractului individual de muncă, potrivit prevederilor art. 56 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 privind Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, salariaţii Băncii Naţionale a României beneficiază de o indemnizaţie de pensionare, egală cu 12 salarii, calculată la nivelul ultimului salariu primit, cu condiţia ca salariatul respectiv să fi lucrat, fără întrerupere, minimum 6 ani în cadrul băncii, anterior îndeplinirii condiţiilor legale de încetare a contractului individual de muncă.

În cazul salariaţilor care au lucrat în Banca Naţională a României mai puţin de 6 ani, fără întrerupere, anterior îndeplinirii condiţiilor de încetare a contractului individual de muncă, indemnizaţia de pensionare se acordă, diferenţiat, astfel:

5 ani – 10 salarii;

4 ani – 8 salarii;

3 ani – 6 salarii.

Membrii Consiliului de administraţie nu beneficiază de bonus de performanţă.

Iată care sunt veniturile totale, inclusiv bonusuri şi indemnizaţii, pe care şefii BNR le-au încasat anul trecut, potrivit datelor ANI. 

Potrivit datelor ANI, veniturile totale încasate în 2015 de prim-viceguvernatorul Florin Georgescu, cu tot cu „alte venituri“ care se acordă anual, s-au ridicat la 866.359 de lei (194.906 euro), adică 16.242 de euro pe lună. 

Viceguvernatorul Liviu Voinea a avut anul trecut încasări de la BNR în valoare de 810.065 de lei (182.240 de euro), adică 15.187 de euro pe lună. 

Bogdan Olteanu, fost viceguvernator al BNR, plasat în prezent în arest la domiciliu, a încasat în 2015 venituri totale de la banca centrală în valoare de 812.045 de lei (182.687 de euro), adică venituri lunare de 15.224 de euro, potrivit datelor publicate de ANI. 

BNR a publicat joi şi veniturile încasate de conducerea neexecutivă

Membrii neexecutivi ai Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României - Marin Dinu, Daniel Dăianu, Gheorghe Gherghina, Ágnes Nagy, Virgiliu-Jorj Stoenescu – primesc o indemnizaţie netă lunară de membru al Consiliului de administraţie în valoare de 17.103 lei, arată datele BNR.

Aceştia pot beneficia şi de alte venituri conform legii.

În anul 2015, membrii neexecutivi au primit fiecare o sumă echivalentă cu o indemnizaţie netă.

Potrivit datelor publicate de ANI, Daniel Dăianu a încasat anul trecut de la BNR puţin peste 250.000 de lei (56.243 de euro), adică 4.687 de euro pe lună. La rândul său, Gheorghe Gherghina a avut venituri totale încasate de la banca centrală de 271.000 de lei (61.000 de euro), adică 5.080 de euro pe lună.

BNR a făcut ieri publice şi nivelurile minime şi maxime aferente salariilor nete pentru funcţiile de conducere din Banca Naţională a României

A. Venit lunar

salarii bnr

B. Alte venituri

În plus faţă de veniturile enumerate la punctul I, lit. B, salariaţii băncii pot primi bonus de performanţă anual, acordat în funcţie de rezultatele obţinute în urma evaluării performanţei profesionale, în cuantum situat între 25% şi100% din salariul lunar.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite