Andreea Paul (INACO): Doar în România este posibil ca BNR să indice o anumită politică fiscală, iar premierul să indice rata dobânzilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România este singura ţară unde BNR cere o anumită politică fiscală, iar premierul indică public cât ar trebui să fie rata dobânzilor, a spus Andreea Paul, preşedintele Asociaţiei pentru Competitivitate, avertizând că şi proiectul de buget pe 2018 aduce aceeaşi lipsă de viziune ca în 2017, „adică să consumăm mai mult, să importăm mai mult şi să construim nimic”.

România este singura ţară din lume unde banca centrală cere o anumită politică fiscală, iar premierul indică public cât ar trebui să fie rata dobânzilor, a declarat, luni, Andreea Paul, preşedintele Asociaţiei pentru Competitivitate (INACO), în cadrul unei dezbateri pe tema bugetului României pentru anul viitor.

"Suntem singura ţară din lume unde BNR propune politica fiscală, iar Guvernul politica monetară. Viceguvernatorul BNR iese public şi cere cotă progresivă de impozitare, iar premierul indică public cam cât trebuie să fie ROBOR şi dobânzile. Plecăm la drum de la această realitate tristă, de la o lipsă crasă de înţelegere a rolului fiecăruia, iar fiecare dintre decidenţi se pricepe mai bine la ce trebuie să facă celălalt, nu el însuşi", a arătat ea, citată de agerpres.ro.

Potrivit calculeloor asociaţiei, anul acesta au avut loc 120 de modificări fiscale. "Creştem prin haos, prin impredictibilitate, prin vise nerealiste, bugetare, nu prin productivitate. La INACO am numărat peste 120 de modificări fiscale operate în acest an şi publicate în Monitorul Oficial, ceea ce înseamnă o modificare fiscală, în medie, la trei zile, şi lucrătoare, şi nelucrătoare. În schimb, avem aceleaşi şcoli, aceleaşi spitale, aceleaşi drumuri publice, deşi ne împrumutăm anul acesta în ritm alert, cu circa 30 de miliarde de lei pe primele 11 luni şi anul nu s-a terminat", a continuat reprezentanta INACO.

Un angajat va munci o jumătate de an să plătească dările către stat 

Potrivit Andreei Paul, românii vor munci, în 2018, mai bine de jumătate de an pentru a-şi plăti dările către stat.

"INACO a calculat ziua libertăţii fiscale ca fiind data de 6 iunie. Adică, până în 6 iunie un lucrător munceşte pentru a-şi plăti dările la stat, iar din 7 iunie încolo pentru el şi familia lui. Odată cu trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat, ziua libertăţii fiscale se transformă în data de 15 iulie. Aşadar, de anul viitor, contribuabilul român cu salariu mediu va lucra până în 15 iulie a fiecărui an pentru plata dărilor către stat, iar din 16 iulie încolo pentru el însuşi şi familia lui", a spus Andreea Paul.

În ceea ce priveşte proiectul de buget de anul viitor, acesta va aduce aceeaşi lipsă de viziune ca în 2017, a opinat Paul.

"Adică să consumăm mai mult, să importăm mai mult şi să construim nimic. Anul acesta, cu creştere-record în Europa, nu am dat în funcţiune niciun kilometru nou de autostradă, nicio şcoală nouă, niciun spital nou, cu excepţia stadionului de la Craiova, care este singurul obiectiv investiţional realizat", a susţinut ea.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite