ANAF nu mai pune poprire pe conturile persoanelor cu datorii sub 2.000 lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Banca vă poate pune poprire pe salariu

ANAF a anunţat noile plafoane privind datoriile pentru care nu va mai pune poprire pe conturi. În cazul persoanelor fizice, această sumă creşte puternic de la 100 lei la 2.000 lei.

„În cazul debitorilor persoane fizice, plafonul cuantumului obligaţiilor fiscale/bugetare restante creşte de la 100 lei la 2.000 lei. Astfel, numărul contribuabililor persoane fizice pentru care nu se înfiinţează poprirea creşte de aproximativ 4 ori faţă de numărul celor care se încadrează în plafonul existent, aceştia înregistrând obligaţii restante la nivelul anului 2018 în valoare totală de 161,7 milioane lei”, arată un proiect de ordin al ANAF.

În prezent, Fiscul scuteşte conturile românilor de popriri numai pentru datorii mai mici de 100 de lei. Primele informaţii vehiculate arătau că ANAF va majora acest plafon la numai 1.500 lei, pentru ca luni să anunţe că îl majorează la 2.000 lei. 

Fiscul susţine că, prin creşterea plafoanelor obligaţiilor fiscale restante pentru care nu se înfiinţează de îndată poprirea bancară „se are în vedere să nu le fie afectate contribuabililor disponibilităţile băneşti pentru creanţe nesemnificative pe care le datorează statului”.

ANAF creşte, de asemenea, şi pentru firme plafonul datoriilor restante pentru care nu mai pune poprire, astfel: 

a) în cazul debitorilor care au calitatea de mari contribuabili, plafonul cuantumului obligaţiilor fiscale/bugetare restante creşte de la 3.000 lei, existent în prezent, la 40.000 lei. Prin această măsură se dublează numărul contribuabililor pentru care nu se înfiinţează poprirea bancară, ajung la aproximativ 100 mari contribuabili, al căror cuantum total al obligaţiilor restante înregistrate în anul 2018 a fost de 5,5 milioane lei;

b) în cazul debitorilor care au calitatea de contribuabili mijlocii, plafonul cuantumului obligaţiilor fiscale/bugetare restante creşte de la 1.500 lei, existent în prezent, la 40.000 lei. Prin această măsură, şi pentru această categorie de contribuabili, se dublează numărul celor pentru care nu se înfiinţează poprirea bancară, ajungând la aproximativ 4.655 contribuabili mijlocii, al căror cuantum total al obligaţiilor restante înregistrate în anul 2018 a fost de 118,9 milioane lei; 

c) în cazul debitorilor care au calitatea de contribuabili mici, plafonul cuantumului obligaţiilor fiscale/bugetare restante creşte de la 500 lei, existent în prezent, la 10.000 lei. Prin această măsură, numărul contribuabili mici pentru care nu se înfiinţează poprirea bancară prin modificarea plafonului, creşte de aproximativ 2,5 ori faţă de numărul celor care încadrează în plafonul existent în prezent. Numărul celor care se încadrează în noul plafon este de aproximativ 200.000 contribuabili mici, al căror cuantum total al obligaţiilor restante înregistrate în anul 2018 a fost de 1.445,6 milioane lei.

Propriri pentru datorii de 1 leu

Recent, Fiscul a reuşit performanţa de a-i pune unui contribuabil poprire pe cont pentru o datorie „fabuloasă” de un leu.

„O astfel de înştiinţare a fost primită prin SPV de o firmă din sectorul 3, Bucureşti, chiar pe data de 19 februarie a.c., adică marţi. Suma de 1 leu o reprezintă penalitate de întârziere. Înştiinţări asemănătoare sunt trimise şi prin Poştă, chiar dacă Fiscul a plătit pentru trimiterea lor contravaloarea plicului şi a serviciului. Adică a cheltuit mai mult decât are de încasat în urma popririi”, a declarat pentru „Adevărul” consultantul fiscal Cornel Grama.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite