Afacerile din industrie au revenit pe plus, cu un avans de 6,6%, iar comenzile au crescut cu 8,7%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cifra de afaceri a companiilor din industrie a crescut, în februarie 2016, cu 6,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, pe fondul rezultatelor bune din sectorul bunurilor de folosinţă îndelungată, arată  Institutul Naţional de Statistică (INS).

În ianuarie, afacerile din industrie au scăzut cu 1,7% faţă de prima lună din 2015. Potrivit INS,  pe primele două luni ale acestui an, afacerile din industrie au crescut cu 2,2% faţă de aceeaşi perioadă din 2015.

„Pe marile grupe industriale, creşteri au înregistrat: industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+23,8%), industria bunurilor de capital (+12,2%), industria bunurilor de uz curent (+10,8%) şi industria bunurilor intermediare (+2,8%). Scăderi a înregistrat industria energetică cu 19,2%“, arată  raportul INS, citat de News.ro.

Revenirea pe plus a indicatorului afacerilor din sectorul industrial vine pe fondul uşoarei creşteri a producţiei industriale în februarie, cu 0,8% faţă de aceeaşi lună din 2015, după un declin în prima lună a anului.

În plus, exporturile de mărfuri au avansat cu 9,5% în februarie comparativ cu a doua lună a anului trecut, indicând o revenire a cererii externe, potrivit analiştilor.

În 2015, cifra de afaceri din industrie a crescut cu 2,4% comparativ cu anul precedent, cel mai mare avans, de 8,8%, fiind înregistrat în industria bunurilor de capital.

Şi comenzile din industrie au revenit pe creştere, cu 8,7%, după ce a început anul pe scădere.

În ianuarie, comenzile noi din industria de prelucrare au scăzut cu 3,7% faţă de aceeaşi perioadă din anul anterior. Cumulat pe primele două luni, comenzile noi din industria de prelucrare au crescut cu 2,5% faţă de perioada echivalentă din 2015.

„Comenzile noi din industria prelucrătoare, în luna februarie 2016, comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent,  au crescut cu 8,7%, ca urmare a creşterilor înregistrate în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+20,2%), industria  bunurilor de capital (+15,0%) şi industria bunurilor de uz curent (+6,9%)“, arată  INS, citat de News.ro.

Singurul domeniu în care s-a înregistrat o scădere de 2%.a comenzilor noi în februarie a fost industria bunurilor bunurilor intermediare.

În 2015, comparativ cu 2014, comenzile noi din industria prelucrătoare au crescut cu 3,6%, cel mai mare avans, de 28%, fiind înregistrat în industria bunurilor de folosinţă îndelungată.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite