Noul proprietar al ArcelorMittal Galaţi investeşte 1 miliard de euro în combinat. Cum vor fi folosiţi banii

Noul proprietar al ArcelorMittal Galaţi investeşte 1 miliard de euro în combinat. Cum vor fi folosiţi banii

Foto arhiva Adevărul

Liberty Steel, parte din grupul GFG, care a preluat combinatul siderurgic de la Galaţi a anunţat că va investi un miliard de euro la unitatea din România, scrie Reuters.

Unele fonduri vor fi folosite pentru instalarea de furnale electrice, care pot reduce emisiile cu aproximativ 60%, notează Reuters.
 
GFG va investi un miliard de euro la operaţiunile sale din Galaţi (România) şi 750 milioane de euro la fabrica sa din Ostrava (Cehia), a anunţat într-un comunicat GFG Alliance, cu sediul în Marea Britanie. Restul de 250 milioane de euro vor fi alocaţi operaţiunilor europene, a informat GFG.
 
"Laminoarele mai flexibile alimentate electric, care au nevoie de mai puţin de jumătate din forţa de muncă, nu vor înlocui furnalele pe bază de cărbune, deci nu există acum pericolul desfiinţării de locuri de muncă. Pe termen scurt, cele două vor lucra în tandem, deci nu va trebui să demarăm negocieri pe tema forţei de muncă", a afirmat pentru Reuters Neil Barrell, director de operaţiuni globale la GFG.
 
Acesta a adăugat că în urma investiţiei de la Galaţi producţia va creşte la patru milioane de tone pe an, în timp ce la Ostrava creşterea producţiei ar putea depăşi 50%.
 
GFG nu a dat publicităţii datele actuale, dar a informat că la Galaţi capacitatea de producţie este de 3,6 milioane de tone, iar la Ostrava de trei milioane de tone. O sursă din industrie, care a dorit să-şi păstreze anonimatul, a declarat că ambele oţelării operează sub capacitate.
 
În timp ce investiţia în majorarea producţiei într-un sector afectat de excedente ar putea avea nevoie de timp pentru a se amortiza din punct de vedere financiar, revizuirea metodelor poluante de producţie ar putea ajuta la atenuarea viitoarelor costuri legate de emisii.
 
Un avantaj major al tehnologiei cuptoarelor electrice cu arc este că pot fi cu uşurinţă închise şi deschise, în funcţie de condiţiile de pe piaţă.
 
Marţi, GFG a anunţat cumpărarea unei oţelării din India aflate în faliment, pentru 60 de milioane de dolari, prima investiţie în ţara natală a lui Sanjeev Gupta, cel care deţine GFG Alliance.
 
Liberty Steel, parte a GFC Alliance, companie deţinută la nivel global de Sanjeev Gupta, a încheiat în ioulie 2019 achiziţia de la ArcelorMittal a şapte fabrici de oţel şi a cinci centre de servicii în şapte ţări din Europa, printre care se numără şi combinatul siderurgic de la Galaţi.
 
 
Tranzacţia de 740 de milioane de euro poziţionează Liberty în top 10 producători de oţel la nivel global, cu excepţia Chinei, cu o capacitate de laminare de peste 18 milioane de tone şi acoperă o gamă largă de produse din oţel, precizează reprezentanţii companiei. Aceasta este cea mai mare tranzacţie într-o singură tranşă realizată de GFG, în urma căreia Alianţa ajunge la un număr de aproximativ 30.000 de angajaţi în 30 de ţări.
 
În prezent, Liberty Steel, parte din grupul GFG Alliance, deţinut de miliardarul Sanjeev Gupta, a ajuns la aproximativ 30.000 de angajaţi.
 
Grupul Liberty face parte din Alianţa GFG, un grup mondial de întreprinderi din industria energetică, minieră, metalurgică, inginerie, logistică şi servicii financiare, cu sediul la Londra, cu centre suplimentare în Dubai, Hong Kong, Singapore, Sydney, Paris şi New York şi cu o prezenţă în aproximativ 30 de ţări la nivel mondial.
 
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: