Femeile antreprenor nu privesc, participă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

2020 a fost un an pe care mulţi vor să-l uite, nu şi eu. Cred că este bine să ştim unde ne aflăm din punct de vedere al impactului pandemiei asupra mediului antreprenorial feminin. Şi spun asta pentru că deşi s-au scris analize despre personalul medical afectat, despre economie în general, despre cum s-a resimţit pandemia asupra femeii antreprenor s-a vorbit prea puţin.

De ce este relevant şi esenţial să măsurăm impactul?


Pentru că vorbim de o participare economică pe care o dorim din ce în ce mai mare, pentru că vrem femei active în afaceri, societate civilă şi în politică, vrem revenire economică rapidă post-pandemie şi vrem ca acele pieţe neexplorate să fie fructificate economic prin contribuţia unică a femeilor antreprenor (ex. pieţe nedeservite care numai prin cunoaşterea nevoilor comunităţii ar putea să permită viabilitate economică sau ceea ce se numeşte model de hybrid value chains sau lanţuri de valoare hibride).

În timp ce Uniunea Europeană prioritizează Strategia privind Egalitatea de Gen, 2020-2025 (05.03.2020), iar Parlamentul European (PE) adoptă o Rezoluţie dedicată impactului COVID-19 asupra femeilor în 21 ianuarie ((2021 - 0024), în România, conform bugetului aferent Ministerului Economiei, antreprenoriatului şi turismului, s-au tăiat sumele alocate din acest an pentru singurul program guvernamental dedicat femeilor antreprenor – ”Programul naţional multianual pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale în rândul femeilor manager din sectorul IMM”. P.E. invită, printre altele, ca statele membre să aloce resurse suplimentare, inclusiv în ceea ce priveşte pachetul de redresare şi să monitorizeze cheltuielile în toate propunerile bugetare şi legislative conform celor asumate în Strategia privind Egalitatea de Gen 2020-2025. În cele mai puternice economii din Europa prezenţa femeii se impune prin Legi, cum este cazul Germaniei care a trecut la un plan de cote pentru ca societăţile listate să includă cel puţin o femeie în Consiliile de Administraţie (noiembrie 2020). Marea Britanie anunţă o creştere de 50% a numărului femeilor în conducerea companiilor din indicele FTSE350, care include cele mai mari 350 companii listate la London Stock Exchange, de la 682 la 1026. Mai mult de o treime din poziţiile de top sunt acum deţinute de femei, ca parte a unei iniţiative din 2016 prin care s-a încurajat reducerea decalajelor de gen în cele mai mari companii din economia britanică.

De ce insistăm acum asupra acestor aspecte?

Pentru că la 51% femei din totalul populaţiei, conform datelor Institutului Naţional de Statistică din 2017, femeile au dreptul să fie la masă când vorbim de reconfigurarea economică. Orice criză, post-pandemie, aduce schimbări sau reconfigurări mondiale, sectoriale şi sociale. Sunt schimbări cu impact major asupra femeilor, asupra viitoarei generaţii şi trebuie decise împreună, în diversitate şi echilibru. Este vorba de proporţionalitate, de reprezentativitate şi în final de un exerciţiu civic şi democratic. 

În acelaşi timp, rezilienţa nu este măsurată prin felul în care facem faţă volumului sau cantităţii, ci mai ales prin felul în care delegăm sau prioritizăm, iar pentru asta e nevoie de un cadru favorabil cultural, legislativ şi comportamental al mediului în care antreprenoarele îşi desfăşoară activitatea. Nu putem îngenunchea antreprenoriatul feminin pentru că s-au închis şcolile şi e nevoie de cel puţin două ore în plus dedicate menajului, pentru că a crescut violenţa domestică, ori măsurile de relansare lipsesc. Este necesară o intervenţie de politică publică pentru a evita o ”FeCesiune” sau recesiune indusă de COVID-19 ce afectează predominant femeile antreprenor, fie ea furnizor de servicii, precum contabil, consultant  / PFA independent sau microîntreprindere, offline sau online.

Să reamintim nişte cifre, 32% din averea financiară mondială aparţine femeilor şi totuşi 62% din planurile financiare ale acestora au fost afectate de pandemie faţă de 38% în cazul bărbaţilor (Bonfield, Sharon, St James Place Wealth Management, Coronavirus may have windened the gender pension gap, 20.01.2021). 

Pentru a evita ce se mai poate evita dintr-o FeCesiune, VERTIK pentru Viitor susţine că diferenţele de gen trebuie măsurate şi evaluate în mod regulat în baza unor indicatori statistici agregaţi care să permită integrarea perspectivei drepturilor femeilor şi egalităţii de şanse în mod orizontal, în toate politicile precum şi procesele de elaborare ale acestora dar şi la toate nivelurile procesului decizional politic. Practic, singurul program guvernamental dedicat femeilor antreprenor nu a mai primit deloc buget în acest an, conform Ministerului Economiei, antreprenoriatului şi turismului. În ultimii doi ani nu a fost realizată nicio acţiune în cadrul acestui program multianual, conform unui răspuns primit de Asociaţia VERTIK pentru Viitor de la Ministerul Economiei, antreprenoriatului şi turismului.

Până atunci femeile nu participă la potenţialul maxim, doar privesc. Un câştig comun este să participe şi nicidecum să fie excluse indirect sau cu decizii ”in absentia” la o asemenea răscruce de drumuri cum este recreionarea economiei României post-pandemie.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite