EXCLUSIV „Electrocăpuşele“ au devorat 132 de milioane de lei din bugetul Transelectrica, arată Curtea de Conturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea de Conturi va sesiza Parchetul după ce a descoperit prejudicierea cu suma de 132,2 milioane de lei a patrimoniului Transelectrica, în vreme ce pentru abateri constatate în anul 2011 nu au fost recuperate prejudicii de 5,3 milioane de lei, se arată într-un raport al instituţiei, obţinut de „Adevărul“.

Cea mai mare parte din bani, respectiv 80,1 milioane de lei reprezintă debite nerecuperate din derularea unor contracte de tranzacţii cu energie, pentru care nu au fost constituite garanţii financiare.

Astfel, o sumă este 24,7 milioane de lei o reprezintă datoria companiei ECO Energy, care, între timp a şi intrat în insolvenţă.

CTEE Transelectrica SA, în baza contractelor încheiate cu SC ECO Energy (contractele nr. C149/25.08.2009, nr. C243-25.11.2008, Convenţia nr.C237/19.11.2008), a emis facturi în valoare de 24.736.065 lei, pe care nu le-a recuperat şi pentru care nu a fost constituită nicio garanţie financiară, în condiţiile în care împotriva SC ECO Energy SA a fost deschisă procedura de insolvenţă“, se arată în raport.

O altă datorie, dar de 22,8 milioane de lei trebuie recuperată de la furnizorul de electricitate Petprod, dar nu există decât o garanţie de 100.000 de lei.

De altfel, neconstituirea de garanţii a fost constatată şi în cazul altor societăţi, respectiv ALSO Energ SRL, CET Braşov, CET Energoterm, GEVCO SRL, Imobiliar Construct, Termoficare 2000 SA şi Total Electric Oltenia SA.

Dezechilibre în sistem, plătite de noi toţi

O altă pagubă, calculată de către inspectorii Curţii de Conturi la 27,7 milioane de lei, dar pentru care nu există vinovaţi. Este vorba de suportarea de către Transelectrica a unor dezechilibre în sistemul energetic.

Mai exact, fie o serie de producători au produs mai multă energie decât au estimat, fie prea puţin.

În oricare caz, Transelectrica trebuie să decongestioneze sistemul deoarece energia electrică are particularitatea că nu se poate stoca în sistem.

O altă posibilitate este ca marii consumatori industriali să fi consumat dintr-o dată prea puţin sau prea mult. Raportul nu menţionează cine a produs dezechilibrele.

Sisteme IT, preţuri şi de 9 ori mai mari

Achiziţia de sisteme IT este şi ea pusă sub semnul întrebării, după ce Curtea de Conturi a descoperit că în unele cazuri compania a plătit chiar şi de 9,4 ori mai mult faţă de preţul pieţei.

Diferenţele de preţ au acontat o gaură de 8,7 milioane de lei la Transelectrica, în vreme ce pentru bunuri în valoare de 85,1 milioane de lei nu au fost întocmite note de recepţie şi constatare diferenţe.

Documentul menţionează achiziţia unui „sistem de securitate a infrastructurii voce-date şi managementul situaţiilor de urgenţă“, semnat cu Romsys SRL în anul 2011.

Acesta trebuia să coste 16,87 milioane de euro plus TVA, din care componentele hardware erau 4,5 milioane de euro, licenţele costau 7,5 milioane de euro, iar serviciile aăugau încă 4,7 milioane de euro.

Numai că în purul stil românesc, s-a semnat un act adiţional, prin care compania de stat a acceptat la plată bunuri şi servicii de încă 7,4 milioane de euro, adică o majorare cu 44%.

De altfel, documentul arată că societatea a achiziţionat în cadrul acestui contract bunuri şi servicii evidenţiate în contabilitate cu 107 milioane de lei, dar a făcut plăţi de 133 de milioane de lei.

În fine, o serie de componente hardware şi licenţe în valoare de 78,7 milioane de lei nici măcar nu se află în patrimoniul companiei, ci au fost predate în custodie către Romsys.

Compania nu a răspuns solicitării „Adevărul“ de a comenta pe marginea raportului.


Afacerea „Transformatorul“, varianta 2.0

Dacă Relu Fenechiu a vândut către Electrica transformatoare la suprapreţ, în cazul Transelectrica afacerea a avut loc în sens invers: compania a vândut la fier vechi două astfel de echipamente, bineînţeles în pierdere.

Raportul menţionează vânzarea a două „autotransformatoare“ la preţuri inferioare, fapt ce a dus la nerealizarea de venituri contabilizând 756.770 de lei.

Mai exact, compania a vândut două bucăţi la preţul de 212.340 de lei unitatea, în condiţiile în care un astfel de echipament un singur astfel de „autotrasformator“ ar fi conţinut 20.900 de kilograme de fier, 26.220 de kilograme de cupru şi 64.600 kg de tablă silicioasă.

Curtea de Conturi constată că, având în vedere preţurile acestora, cele două echipamente trebuiau vândute în total cu 1,18 milioane de lei.


Defrişări şi vopsitorie, alţi bani daţi pe apa Sâmbetei

O altă serie de contracte deja clasice la Transelectrica le reprezintă cele pentru defrişarea culoarelor de sub liniile aeriene sau vopsirea stâlpilor. Presa a scris îndelung în ultimii ani despre acestea, iar acum Curtea de Conturi vine cu noi exemple.

Astfel, una dintre aceste probleme o constituie atribuirea în mod nelegal a patru servicii de întreţinere a culoarelor de trecere a liniilor aeriene la preţuri majorate de 2,6 ori, „fapt ce a condus la utilizarea ineficientă a fondurilor băneşti în sumă de 4.038.405 lei“.

Unul dintre aceste contracte a fost şi acordat ilegal, în 2011, firmei SC Vero SRL, care nu îndeplinea citeriile din documentaţia de atribuire, adică înregistra o cifră de afaceri medie mai mică decât minimul necesar.

Raportul este plin de astfel de „lucrări“: într-un caz se relatează de plata unei sume nedatorate de 314.228 lei către propria filială Smart, în condiţiile în care Transelectrica avea încheiat un contract cu firma SC Rogera SRL pentru aceleaşi lucrări.

În anumite cazuri au fost „defrişate“ aceleaşi suprafeţe de atât de multe ori încât Curtea de Conturi constată că s-a defrişat în plus, ba chiar biologic vorbind nu putea creşte arbori atât de repede.

În fapt, au fost defrişate aceleaşi suprafeţe ce au fost defrişate şi în anul 2009, (...) din suprafaţa totală a culoarului de trecere de 20.807 mp a fost defrişată în anul 2009 suprafaţa de 14.400 mp, iar în anul 2012 suprafaţa de 19.000 mp, rezultând o diferenţă de 12.592 mp defrişată în plus.
Totodată s-a constatat defrişarea unui număr de 45 de arbori cu diametrul 10-30 cm în condiţiile în care biologic, în acest interval, era imposibilă creşterea loc cu diametrul mai mare de 10 cm, având în vedere că în anul 2009 pe aceeaşi suprafaţă de teren (culoarul Mintia – Arad, n.r.) au fost efectuate defrişări
“, scrie în raport.

Este vorba de o factură emisă de Romelectro, reprezentând servicii realizate de subcotnractantul Rogera SRL.

Pentru vopsirea de stâlpi s-au plătit degeaba 2,2 milioane tot către filiala Smart, Curtea de Conturi demonstrând că s-a folosit prea multă vopsea.

În fine, o altă sumă de 3,5 milioane s-a dat aiurea prin acceptarea la plată a unor servicii de dezinsecţie, spălare de geamuri, ridicare gunoi, întreţinere şi mentenanţă, pază şi recepţie către firma Dagesh SRL, deşi erau sarcina proprietarului clădirii.

Curtea de Conturi a descoperit că Transelectrica a plătit inclusiv impozitul pe clădire şi a plătit de două ori cheltuielile de întreţinere a ascensoarelor şi instalaţiilor de climatizare. Contractul a fost semnat în 2009.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite