CITR: 51% din companii erau în dificultate în 2018. Numărul lor va creşte în acest an, afectând milioane de angajaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un studiu realizat de CITR arată că motorul economiei româneşti se supraîncălzeşte. La începutul lui 2018, numărul companiilor în dificultate a ajuns la 51% din totalul companiilor de impact, inversând, pentru prima dată, balanţa între companii sănătoase şi companii în dificultate.

Deşi numărul companiilor de impact creşte comparativ cu anul precedent, procentul de 4% al acestora în piaţă rămâne neschimbat, iar valoarea lor ca pondere în economie creşte exponenţial. Mai mult de jumătate din cele aproape patru milioane de salariaţi din România sunt angajaţi în companii de impact, arată studiul transmis joi de reprezentanţii Casei de Insolvenţă Transilvania (CITR).

Potrivit acestuia, la începutul lui 2018, în România îşi desfăşurau activitatea 29.000 de companii cu active peste un milion de euro.

"De la an la an remarcăm o concentrare tot mai mare a pieţei, din perspectiva cifrei de afaceri, în jurul companiilor de impact. Deşi ponderea companiilor mici se menţine într-un procent covârşitor de 96%, acestea au un impact din ce în ce mai mic. Importanţa lor economică, dată de volumul business-ului realizat, se diminuează continuu, dinamică ce conduce la o polarizare tot mai puternică a mediului de afaceri, între companii de impact şi restul companiilor, dar şi la o accentuare a decalajelor în interiorul categoriei de impact, între companiile finanţabile, care performează tot mai bine pe zi ce trece şi cele cu dificultăţi, ale căror indicatori se deteriorează", a declarat în comunicat Anca Maniţiu, CEO CIT Restructuring

Studiul CITR Group arată că, la începutul lui 2018, 4% din companiile româneşti concentrează 79% din business şi produc o cifră de afaceri de 237 miliarde de euro, în creştere cu 14% faţă de anul precedent.

Dacă până în 2017 numărul companiilor finanţabile şi cel al companiilor în dificultate era relativ egal, în ianuarie 2018 balanţa s-a inversat în defavoarea companiilor sănătoase, al căror număr a scăzut. 20% dintre companiile nou intrate în categoria de impact generează 5% cifră de afaceri şi îşi bazează creşterea pe datorii suplimentare, având 74% grad de îndatorare, procent care depăşeşte media de 60% a categoriei.

Avem, astfel, 49% companii finanţabile, 30% companii restructurabile şi 21% companii insolvabile. În urma analizei realizate de experţii CITR Group reiese că gradul de îndatorare median îşi păstrează trendul de creştere, activele imobilizate au un randament de utilizare mai slab,iar managementul capitalului de lucru, exprimat prin încasarea creanţelor şi mişcarea stocurilor, se înrăutăţeşte uşor.

Numărul companiilor care se îndatorează peste 70% creşte la 43%, majoritatea având un grad de îndatorare sub 70%, în timp ce o treime din companiile de impact se situează în intervalul de profitabilitate de 0-5% şi un grad de îndatorare sub 70%.

În ceea ce priveşte economia românească, specialiştii CITR Group au constatat că aceasta se centrează în intervalele de profitabilitate 0%-20% şi un grad de îndatorare de până în 50%, cu o durată de recuperare a creanţelor de 70 de zile. 

"Mediul de business românesc, la 30 de ani de economie de piaţă, arată ca un motor care se supraîncălzeşte. Suntem o ţară cu un business susţinut de doar 4% din totalul companiilor, iar din acest procentaj mic, majoritatea (51%) înregistrează dificultăţi. Impactul menţinerii unui număr covârşitor de companii de impact în zona de dificultate pune în pericol stabilitatea comunităţii în care acestea activează şi a ecosistemului de business. Ponderea mare a cifrei de afaceri pe care acestea o generează în piaţă creşte importanţa lor pentru populaţia activă şi necesitatea ca acestea să fie sănătoase. Or procentul lor mic şi gradul mare de dificultate pe care îl manifestă, prin indicatorii analizaţi, ne arată cât de vulnerabil este mediul de business românesc", a declarat Vasile Godîncă-Herlea, CEO CITR.

Analizând companiile de impact pe sectoare de activitate, remarcăm că discrepanţa între primele două sectoare de impact din punct de vedere al cifrei de afaceri se comprimă faţă de anul precedent. Comerţul, cu 38% din cifra de afaceri pe sectoare de activitate domină şi acum din punct de vedere alprofitul livrat în economie, ponderea business-ului în piaţă, şi se află pe locul doi din punct de vedere al numărului de angajaţi, după industria prelucrătoare, care o urmează în topuri, cu 31% cifră de afaceri.

Din punct de vedere al profitabilităţii mediane (net profit %), cele mai profitabile sectoare la începutul anului 2018 au fost sănătate (cca 10%), agricultură (9%) şi activităţi hoteliere (8%). Industria IT a generat o profitabilitate mediană de cca 5%, în vreme ce industria prelucrătoare, care contribuie major învânzări, are o profitabilitate mediană de cca 3%.

Structura companiilor de impact 

2017 a fost un an al consolidării şi stabilizării companiilor finanţabile conform indicatorilor pe valori mediane, cu menţinerea gradului de îndatorare, a rentabilităţii activului total şi a rezultatului net, şi în care productivitatea angajaţilor şi rentabilitatea activului imobilizat a crescut uşor, iardurata de încasare a creanţelor a scăzut.

La începutul lui 2018, companiile restructurabile performau relativ similar, cu o uşoară înrăutăţire pe valori mediane prin prisma profitabilităţii şi a productivităţii angajaţilor. Se remarcă o îmbunatăţire uşoară a managementului de capital circulant printr-o colectare mai rapidă a creanţelorşi o rotaţie mai rapidă a stocurilor, în timp ce gradul de îndatorare, rentabilizarea activului total şi imobilizat se menţin în aceiaşi indicatori. 

Din punct de vedere al modului în care au performat pe valori mediane, situaţia companiilor insolvabile s-a înrăutăţit atât ca grad de îndatorare, profitabilitate, încasarea creanţelor cât şi ca management de capital de lucru.

Distribuţia pe judeţe a companiilor insolvabile şi restructurabile

Analizând distribuţia geografică a companiilor restructurabile şi insolvabile, calculată ca pondere a cifrei de afaceri a acestora din total cifră de afaceri a companiilor de impact, în 2018 se observă o reducere a numărului de judeţe în care ponderea cifrei de afaceri a firmelor cu probleme depăşea 50% (roşu) – ajungând la 6, numărul de judeţe cu ponderi între 30%-50% a rămas acelaşi (gri închis), în timp ce numărul de judeţe cu ponderi mai mici de 30% (gri deschis) a crescut.

Judeţele al căror procent de companii vulnerabile depăşeşte 50% din cifra de afaceri sunt recunoscute, în general, pentru activitatea de business scăzută şi greoaie, cu excepţia judeţului Galaţi. Printre acestea se regăsesc: Bihor, Dolj, Caraş Severin, Buzău, Tulcea. 

Specialiştii CITR Group se aşteaptă ca în 2019 numărul companiilor în dificultate să crească, pe fondul unei decelerări puternice a creşterii economice înregistrate în anii precedenţi. "Cu o adâncire a deficitului de cont curent şi bugetar şi cu presiune pe inflaţie, avem semnale că structura companiilor se va modifica printr-o creştere ca pondere a companiilor restructurabile şi a celor insolvabile. Ne aşteptăm la o polarizare mai adâncită decît în 2018, companiile sănătoase vor performa tot mai bine, iar cele cu dificultăţi vorînregistra o înrăutăţire, care, coroborată cu schimbări macroeconomice, să creeze elemente de risc semnificative pentru perioada următoare. Este posibil să asistăm la o creştere a dezechilibrelor", anunţă experţii CITR Group

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite