Când reporneşte platforma IMM Invest

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dumitru Nancu
Dumitru Nancu

Dumitru Nancu, directorul general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), a dat marţi detalii despre repornirea platformei IMM Invest, pentru credite bancare cu dobândă plătită de stat.

Dumitru Nancu a precizat că se lucrează de vineri la repornirea aplicaţiei şi s-a lucrat şi sâmbătă şi duminică.

„Astăzi va ieşi ministrul Finanţelor şi va anunţa data şi ora la care se va relua această aplicaţie”, a declarat Nancu la Digi24.

El a precizat că „nu există criteriul «primul venit, primul servit»”, deoarece programul se va derula timp de şase ani, până în 2026. „Aplicaţia va rămâne deschisă până la 31 decembrie şi apoi se va deschide anul următor”, a explicat el.

Aplicaţia Invest IMM, care trebuia lansată vineri, a fost blocată din momentul deschiderii şi este total nefuncţională, chiar şi la acest moment.

Dumitru Nancu a spus că vineri, la ora 10, când a fost lansat site-ul IMM Invest, platforma a înregistrat 397.000 de accesări pe minut, un volum prea mare pentru a mai fi susţinut de platformă. El a menţionat că există suspiciuni şi pentru un atac cibernetic.

E mai mai spus că speră ca până marţi platforma să devină funcţională.

După blocaj, FNGCIMM a apelat la Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) şi la Centrul Naţional Cyberint, structură aflată în coordonarea Serviciului Român de Informaţii (SRI). 

„Această aplicaţie este una transparentă şi acum se fac toate demersurile ca, în baza unui protocol de colaborare, să fie transferată către STS şi gestionată Cyberint, aflată în coordonarea SRI. Poate este greşeala noastră că nu am spus că această aplicaţie funcţionează ca un Registru electronic, în care microîntreprinderile se înregistrează , dosare sunt trimise către bănci. Băncile decide ce IMM-uri se califică pentru imprumuturile fără donândă şi trimit apoi cererea de creditare către FNGCIMM”, a precizat Nancu.

Peste 40.000 de intreprinderi mici si mijlocii sunt asteptate sa se inscrie in Programul guvernamental IMM Invest România. Potenţialii beneficiari îşi vor putea asigura lichidităţile pentru derularea activităţii curente sau pentru investiţii, prin accesarea de finanţări garantate.

Granturile cu care statul va suporta dobânzile bancare şi comisioanele la creditele garantate nu vor depăşi un plafon de 800.000 de euro pentru o singură firmă beneficiară.

Bugetul total al schemei de ajutor de stat este de 781 milioane lei (161 milioane euro), iar plafonul maxim de garantare este de 15 miliarde lei, echivalentul în lei a 3,1 miliarde euro.

Valoarea maximă a creditelor/liniilor de credit pentru finanţarea capitalului de lucru este de 5 milioane de lei, iar pentru creditele de investiţii, valoarea maximă a finanţării este de 10 milioane de lei.

De asemenea, creditele cumulate acordate unei companii se vor încadra în limita totală a 10 milioane de lei. Aceste credite vor fi garantate de stat în proporţie de 80%.

Statul garantează 90% din credite/linii de credit pentru finanţarea capitalului de lucru care se încadrează în 500.000 de euro în cazul microîntreprinderilor şi 1 milion de euro în cazul întreprinderilor mici.

icroîntreprinderile şi întreprinderile mici vor putea însă completa linile de capital de lucru cu credite de investiţii până la plafonul total de 10 milioane de lei, finanţări care vor fi, de asemenea, garantate de stat în proporţie de 80%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite