Bulgarii care deţin Euroins, interesaţi de CEZ România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grupul financiar şi de asigurare Eurohold Bulgaria este interesat de achiziţia activelor grupului energetic ceh CEZ în România, a anunţat preşedintele consiliului de supraveghere al Eurohold, potrivit seenews.com.

La începutul acestui an, Eurohold a semnat un acord de 335 de milioane de euro (368 de milioane de dolari) pentru a achiziţiona activele CEZ în Bulgaria, care încă aşteaptă aprobarea de reglementare.

"Tranzacţia din Bulgaria este în stadiul cel mai avansat, dar este doar una dintre numeroasele oferte din regiunea la care lucrează Eurohold", a spus Asen Hristov, citat de seenews.com.

În ceea ce priveşte finanţarea acordului, Hristov a spus că Eurohold a asigurat finanţarea de la două instituţii internaţionale de creditare, ambele cu sediul la Londra.

Activele CEZ în Bulgaria includ utilitatea electrică CEZ Distribution Bulgaria, furnizor de energie electrică CEZ Electro Bulgaria, comerciant de energie electrică autorizat CEZ Trade Bulgaria, compania de servicii IT CEZ ICT Bulgaria, parcul solar Proiect de energie gratuită Oreshetz, biomasă - centrala alimentată Bara Group şi CEZ Bulgaria.

CEZ este prezent în România din 2005, când a preluat compania naţională de distribuţie Electrica Oltenia. În prezent serveşte peste 3,5 milioane de clienţi la nivel local prin nouă companii: Distributie Oltenia, CEZ România, CEZ Vanzare, CEZ Trade, CEZ ESCO România, Tomis Team, MW Invest, Ovidiu Development şi TMK Hydroenergy Power.

Anunţul de vânzare a fost făcut la jumătatea lunii septembrie, CEZ anunţând că a decis să-şi restrângă activităţile din patru state europene, inclusiv România, pentru a-şi creşte afacerile din propria ţară. 

„După cum am anunţat public, CEZ are o nouă strategie, aprobată de Adunarea Acţionarilor, unde s-au definit direcţiile pe care le va urma compania noastră: dorim să dezvoltăm reţeaua de distribuţie în Republica Cehă, iar cealaltă direcţie este să menţinem unităţile de generare din prezent şi să investim în unele noi şi în eficienţă energetică, în servicii de eficienţă energetică peste tot la nivel internaţional. Tot ce nu intră în aceste teme va fi redus, iar România şi celelalte ţări unde suntem prezenţi, precum Turcia, Bulgaria, Polonia, fac subiectul acestei reduceri a activităţii, iar acestea sunt consecinţele redirecţionării strategiei noastre“, a precizat managerul de ţară al CEZ în România, Ondrej Safar.

Interesată de achiziţia CEZ este şi Hidroelectrica, care a anunţat în urmă cu o săptămână că a depus scrisoare de intenţie. Potrivit directorului general al Hidroelectrica, Bogdan Badea, urmează schimbul de informaţii şi depunerea ofertei neangajante, iar termenul final de depunere a ofertelor neangajante este finalul lunii noiembrie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite