AEI: Urmează noi scumpiri la energie, din cauza politicilor naţionale. Preţurile din principalele ţări europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
energie electrica liberalizare piata bec contor electric

România trebuie să se aştepte la creşterea preţului energiei electrice din cauza măsurilor luate în alte ţări, se arată într-o analiză realizată de Asociaţia Energia Inteligentă (AEI), care prezintă preţurile energiei din principalele ţări europene.

În timp ce pieţele de energie din România au fost integrate în piaţa unică europeană, energia şi gazele deplasându-se liber pe piaţa europeană şi mai ales impunând o tendinţă unică de preţ la nivel European, noi ne trezim că vrem să devenim o ţară independentă energetic, consider Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă (AEI). 

Potrivit acestuia, contradicţia dintre fapte şi vorbe fac ca români să plătească preţuri la energie tot mai mari, cu atât mai mari cu cât devine mai ”independentă energetic”.  

România este obişnuită să şi analizeze situaţia energetică din perspectiva analizei interne a cererii şi capacităţilor de producţie, o abordare care nu mai are nici o valoare practică, în contextul marilor şi deselor mişcări care se produc în ţările vecine, urmare a unor decizii strategice privind capacităţile de producţie sau de transport.

Germania îşi propune să renunţe la energia atomică din anul 2022, acest aspect ia determinat pe traderii de energie din Germania să înceheie contracte de achiziţie energie electrica din diferite ţări europene, cu livrare în anul 2022, în scopul asigurării livrării energiei necesare, urmare a reducerii capacităţilor de producere a energiei nucleare. Romania nu este ocolită de aceste practici. Acest aspect, va determina o nouă creştere a preţului energiei electrice în anul 2022. Anul 2021 a fost anul creşterii preţului energiei electrice urmare a diferenţei între cererea şi oferta din România, fapt ce a adus în primele 6 luni o creştere la consumatorul final de 24% şi probabil că va adduce o creştere de 34% până la finele anului.

Datorită unor decizii de reducere a capacităţilor de producere a energiei electrice din surse nucleare, o nouă creştere de pret a energiei electrice în Europa, în anul 2022 şi în anii următori. Decizia Germaniei de a renunţa la energia nucleară este apreciată că adduce creşteri ale preţului energiei între 50-80%. Decizii din alte ţări europene privind reducerea capacităţilor de producţie a energiei electrice care nu se încadrează în principile taxonomiei, probabil că va conduce la alte creşteri ale preţului energiei electrice. La acestea se adaugă investiţiile majore care urmează a fi realizate în noile capacităţi de producţie a energiei electrice în conformitate cu direcţiile Grean Deal. Toate aceste aspecte vor determina continuarea creşterii preţului energiei şi în anul 2022, şi anii următori. Autorităţile au datoria să informeze consumatorii români, casnici şi industriali, asupra viitoarelor tendinţe ale preţului la energie.

România trebuie să se obişnuiască să şi reanalizeze conceptul de Securitate Energetică şi Siguranţă în Livrare în raport cu decizile, activităţile şi acţiunile care se desfăşoară în întreaga Europa, şi să înţeleagă ca politicile şi programele de acţiune nu mai sunt apelativul exclusiv al decizilor naţionale.

Urmează o decadă de creşteri ale preţului la energie, iar rata acestor creşteri depind de politicile naţionale, şi mai ales de înţelegerea necesităţii schimbării  conceptului de abordare de tip “insulă” cu cea de “federaţie”, în planurile viitoare de măsuri.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite