Activele ruseşti îngheţate de UE au generat profituri de 3 miliarde de euro
0Activele ruseşti îngheţate în Belgia au generat profituri de aproape 3 miliarde de euro, în timp ce statele membre UE continuă să discute ce să facă cu aceşti bani, transmite Bloomberg.

Datele publicate joi de depozitarul european Euroclear arată că activele ruseşti imobilizate au generat, în perioada care a trecut din momentul în care au fost îngheţate şi până în trimestrul al treilea al acestui an, profituri de 2,9 miliarde de euro. Iar această cifră este aşteptată să continue să crească.
Aceste cifre este posibil să intensifice o dezbatere la nivelul UE despre planurile vizând introducerea unei taxe pe profiturile generate de activele Băncii Centrale a Rusiei îngheţate în Belgia şi să folosească sumele strânse pentru reconstrucţia Ucrainei.
Estimările sugerează că în UE există active rusești suverane supuse sancţiunilor în valoare de peste 200 de miliarde de euro, cea mai mare parte sunt la Euroclear. Sume mai mici sunt amplasate în alte jurisdicţii din G7 şi în alte părţi.
Executivul comunitar face presiuni pentru a avansa mai rapid cu propunerile vizând taxa pe profiturile generate de activele ruseşti îngheţate, în pofida reticenţei unor state membre care vor să avanseze mai lent precum şi a îngrijorărilor exprimate de Banca Centrală Europeană.
Liderii UE intenţionează să discute acest subiect la summitul lor care începe joi la Bruxelles.
Până la clarificarea situaţiei, Euroclear va păstra profiturile generate de activele ruseşti îngheţate. În rezultatele sale trimestriale, Euroclear a precizat că gestionarea acestor active i-a provocat costuri de 34 de milioane de euro. În plus, sancţiunile internaţionale, precum şi contramăsurile adoptate de Rusia, au afectat în mod negativ afacerile Euroclear cu 18 milioane de euro, a adăugat depozitarul.
UE nu poate confisca activele rusești înghețate, dar le poate utiliza
În vara acestui an, Uniunea Europeană a ajuns la concluzia că nu poate confisca direct, în mod legal, activele ruseşti îngheţate şi în schimb se concentrează pe utilizarea temporară a acestor active, potrivit Bloomberg.
Uniunea Europeană a ajuns la concluzia că nu poate confisca direct, în mod legal, activele ruseşti
Conform unui document, UE se îndreaptă spre două opţiuni pe măsură ce continuă să exploreze modalităţile prin care poate folosi activele îngheţate ale Băncii centrale a Rusiei, în valoare de peste 200 de miliarde de euro, şi să le direcţioneze pentru a ajuta Ucraina.
Multe din aceste fonduri sunt la casa de compensare Euroclear Ltd., unde au generat venituri de aproape 750 milioane de euro până în primul trimestru al acestui an.
Blocul comunitar este aşteptat să ceară un mandat, pentru a lucra la o politică în acest dosar, de la liderii UE care se vor reuni săptămâna următoare la Bruxelles.
Un grup de lucru UE cu privire la utilizarea activelor ruseşti îngheţate, conform sancţiunilor adoptate de blocul comunitar, a discutat despre obţinerea de informaţii şi a evaluat opţiuni în conformitate cu legislaţia internaţională. Membri grupului de lucru au ajuns la concluzia că nu există "o cale legală credibilă care să permită confiscarea activelor îngheţate sau imobilizate, pe singurul motiv că aceste active sunt vizate de măsuri restrictive adoptate de UE". În schimb, grupul de lucru este în favoarea direcţionării profiturilor excepţionale din investiţii spre Ucraina.