12 state UE vor să cheltuiască mai mult pentru reînarmare
0Comisia Europeană a anunţat că, până în prezent, 12 state membre au transmis o cerere scrisă de activare a clauzei derogatorii naţionale în temeiul Pactului de stabilitate şi de creştere, ca parte a planului ReArm Europe/pachetului Readiness 2030 prezentat în martie 2025, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

Acestea sunt Belgia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Germania, Grecia, Ungaria, Letonia, Polonia, Portugalia, Slovacia şi Slovenia. Se preconizează depunerea unor cereri suplimentare într-o etapă ulterioară, deoarece mai multe state membre şi-au exprimat interesul de a profita de această clauză.
Activarea clauzei derogatorii naţionale oferă statelor membre o marjă bugetară suplimentară pentru a creşte cheltuielile pentru apărare, rămânând în acelaşi timp în cadrul normelor bugetare ale UE, în conformitate cu documentul publicat de Comisie ca parte a planului ReArm Europe/pachetului Readiness 2030.
Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei şi ameninţarea sa la adresa securităţii europene constituie circumstanţe excepţionale, punând o presiune semnificativă asupra finanţelor publice ale statelor membre din cauza necesităţii urgente de a-şi consolida capabilităţile de apărare.
Ca răspuns, UE a prezentat un pachet ambiţios în domeniul apărării, oferind pârghii financiare pentru a stimula investiţiile în sectorul apărării din Uniune, inclusiv prin intermediul clauzei derogatorii naţionale. Activarea clauzei va oferi acestor state membre posibilitatea de a se abate de la traiectoriile lor aprobate privind cheltuielile nete sau de la traiectoria lor corectivă în cadrul procedurii aplicabile deficitelor excesive. O astfel de flexibilitate este prevăzută în cazul unor circumstanţe excepţionale independente de voinţa statului membru, atunci când acestea au un impact semnificativ asupra finanţelor sale publice, aşa cum se întâmplă în prezent.
Pentru a asigura sustenabilitatea bugetară pe termen mediu, abaterea de la traiectoria recomandată a cheltuielilor nete va fi limitată la maximum 1,5 % din PIB de cheltuieli suplimentare pentru apărare pentru fiecare an de activare până în 2028.
Comisia va evalua acum cererile prezentate de statele membre în vederea prezentării de recomandări Consiliului pentru activarea clauzei derogatorii naţionale ca parte a viitorului pachet privind semestrul european din primăvara anului 2025. Consiliul va avea apoi la dispoziţie o lună pentru a decide cu privire la această chestiune.
Împreună, activarea clauzei derogatorii naţionale în scopuri de apărare şi împrumutul pentru Acţiunea de securitate pentru Europa (SAFE) constituie coloana vertebrală a Planului ReArm Europe/Pregătirea pentru 2030, prezentat la 19 martie. Acesta este un pachet ambiţios de apărare care oferă pârghii financiare statelor membre ale UE pentru a stimula o creştere a investiţiilor în capabilităţile de apărare. În cadrul împrumutului SAFE, Comisia va mobiliza până la 150 de miliarde euro pe pieţele de capital, pe baza abordării sale bine stabilite de finanţare unificată. Utilizarea împrumutului SAFE poate fi completată de activarea clauzei derogatorii naţionale, care permite statelor membre să îşi intensifice în mod substanţial şi rapid investiţiile în apărarea europeană.
În timp ce, în temeiul clauzei derogatorii naţionale, statele membre vor beneficia de o marjă de manevră suplimentară pentru cheltuielile în domeniul apărării, normele bugetare ale UE continuă să se aplice integral. Orice abatere de la traiectoriile cheltuielilor nete aprobate, altele decât cele specificate, va fi monitorizată în conformitate cu Regulamentul (UE) 2024/1263 pentru întreaga perioadă de activare.
„UE face un pas decisiv înainte în ceea ce priveşte creşterea cheltuielilor sale pentru apărare şi a gradului său de pregătire. 12 state membre au solicitat deja activarea clauzei derogatorii naţionale, care va oferi un spaţiu bugetar suplimentar substanţial pentru a investi în capacităţile lor de apărare şi în industrie. Comisia va continua să se asigure că această flexibilitate este coordonată şi ajută ţările UE să treacă la bugete mai mari pentru apărare, menţinând în acelaşi timp politici bugetare solide. Rămânem deschişi pentru mai multe solicitări", a afirmat Valdis Dombrovskis, Comisar pentru economie şi productivitate, implementare şi simplificare.