Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

Proiectul de teatru social prin care Ofensiva Generozităţii şi tangaProject încearcă o reconversie a căminelor culturale va ajunge, în acest weekend, în satul Chiuza din Bistriţa Năsăud.

Informaţii pe scurt

Informaţii pe scurt

Teatrul LUNI de la Green Hours prezintă astăzi spectacolul „G.O.D.“ Teatrul de Păpuşi Puck din Cluj-Napoca prezintă spectacolul „Motanul vrăjitoarei“. „Clişee?!?“, „Frigul“ şi „Norvegia, azi“ se numără printre piesele selectate să fie jucate în cadrul Galei Tânărului Actor HOP, în secţiunea „Grup“

VIDEO Teatru de pus în seif

VIDEO Teatru de pus în seif

„American Buffalo“ este un spectacol foarte bine copt, ajuns la maturitate, după câţiva ani de rulaj în repertoriul teatrului de pe Calea Victoriei. Producţia se va relua în stagiunea viitoare şi se impune ca „lectură“ obligatorie pentru cei care vor să ştie ce înseamnă o comedie adevărată.

Informaţii pe scurt

Informaţii pe scurt

Actorul american John Malkovich  joacă rolul unui criminal în serie austriac, pe scena teatrului vienez Ronacher, unde este acompaniat de o orchestră de cameră şi de două soliste de operă.

Arta iese în stradă la Watumi Festival & Fringe

Arta iese în stradă la Watumi Festival & Fringe

Peste 250 de artişti - actori, muzicieni, artişti plastici, acrobaţi, fotografi, comedianţi, mimi, dansatori, regizori, sculptori - îşi vor da întâlnire între 22 şi 26 iulie la Braşov, în cafenele, pe terase, în parcuri şi pe stradă. Watumi Festival & Fringe este primul festival care introduce noţiunea de „Fringe“ în România. Conceptul de Fringe, asociat cu ideea de libertate de exprimare în artă s-au născut în 1947, la

O comedie bună, cu nebuni

O comedie bună,  cu nebuni

„Clinica“ a închis stagiunea în ritmul unui campion la o categorie medie, boxând puţin cu plictiseala instalată pe finalul anului teatral 2008-2009. „Clinica“ rezistă în repertoriul Teatrului de Comedie de la începutul lui 2008. Dacă atunci a fost, pentru câtva timp, vedetă, acum a rămas un spectacol de pluton.

Magdalena Boiangiu: „Stai în fotoliu şi-ţi place“

Magdalena Boiangiu: „Stai în fotoliu şi-ţi place“

Titlul de mai sus era pus deasupra primei cronici de teatru semnate de Magdalena Boiangiu, în „Adevărul literar şi artistic“, la 28 noiembrie 2007. În 2007, Magdalena Boiangiu accepta să facă parte din echipa care relansa „Adevărul literar şi artistic“. Inteligenţa ei a trăit în acest spaţiu, al cronicii de teatru, până în 2009.

Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

Marele premiu al celei de-a XVI-a ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru Atelier a avut loc la Baia Mare. Spectacolul „Născut pentru niciodată“, al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj, va fi reprezentat de 23 de ori la Théâtre des Halles. Directorul Muzeului Satului „Dimitrie Gusti“ din Capitală, Paulina Popoiu, doreşte ca instituţia pe care o conduce să preia Teatrul de Vară Herăstrău

VIDEO Credeţi în Ioana d’Arc?

VIDEO Credeţi în Ioana d’Arc?

„Ioana şi focul“ este unul dintre cele mai bune spectacole care se joacă în Bucureşti. Teatrul de Comedie şi-a fortificat repertoriul cu o nouă demonstraţie de ingeniozitate. Teatrul contaminat de simplitate amplifică valenţele pozitive ale adjectivului „impresionant“.

Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

Cluj-Napoca Închidere de stagiune Teatrul Maghiar de Stat are astăzi, la ora 19.00, ultimul spectacol al stagiunii 2008-2009, cu „Richard III“ (foto) de William Shakespeare, în regia lui

Ajunsă la cea de-a XXII-a ediţie, manifestarea de cultură teatrală care se desfăşoară în fiecare toamnă în luna noiembrie la Piteşti, în organizarea Teatrului „Alexandru Davila“ din localitate, cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Argeş dar şi cu cel al Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, în parteneriat cu UNITER, a dobândit, începând de anul acesta, un nou nume.

acum 6 zile · comentarii (6)

Am aflat, din felurite surse, că din perspectiva mai multor clasamente (nu ştiu cât de relevante) Conor McPherson ar fi cel mai cunoscut ori mai în vogă dramaturg irlandez de astăzi. O consultarea a fişei de creaţie a dramaturgului cu pricina este, fie şi numai din punct de vedere cantitativ, cum nu se poate mai relevantă, probând locul de frunte ocupat de acesta.

acum 13 zile · comentarii (0)

Shakespeare a scris „Coriolanus“ între anii 1607-1608. Dacă în cazul „Furtunii“, istoricii literari şi teatrali sunt categorici-este indubitabil „testamentul“ lui Shakespeare, când vine vorba despre „Coriolanus“ se lasă mult loc pentru aproximaţii. Ni se spune că avem de-a face cu o piesă târzie sau chiar că ar fi vorba despre una „de după“.

acum 19 zile · comentarii (1)

Gabriel Sandu, deopotrivă actor, jurnalist şi dramaturg, a scris „Tatăl meu, preotul“, piesă care i-a prilejuit debutul pe o scenă profesionistă, într-un moment în care activismul „Coaliţiei pentru Familie“ atinsese un nivel mai mult decât apreciabil. Acţiunii respectivei Coaliţii i se asociaseră atât ierarhii Bisericii Ortodoxe, Sfântul Sinod în întregime, cât şi şefii principalelor culte neoprotestante.

acum 22 zile · comentarii (4)

Impresionant nu doar prin tehnologia scenică de ultimă oră, prin posibilitatea acesteia de a zămisli spaţii aflate în complementaritate exemplară şi de a reda atmosfera unui timp şi a unei lumi de odinioară ale cărei semne le simţim acut până astăzi, mi s-a părut a fi spectacolul „Suflete zbuciumate” de la „Schaubühne Am Lehniner Platz” din Berlin.

acum 23 zile · comentarii (1)

Cea de-a XXVIII a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru a avut o secţiune specială numită „Teatrul şi societatea. Acum“. Pot să pariez că ea a stârnit iritarea celor care nu agreează teatrul social, teatrul care îşi asumă o misiune militantă, care se expune prin definiţie perisabilului, prin acel „hic et nunc“ autoasumat, chiar şi atunci când îşi păstrează condiţia esenţială de artă şi nu de editorial de ziar transferat artificial pe scenă.

acum 26 zile · comentarii (0)

În cel mai corect, profesionist şi mai “nemţesc” mod cu putinţă, suntem avertizaţi că spectacolul cu piesa „Domnişoara Iulia”, producţie a celebrului „Schaubühne am Lehninen Platz” din Berlin, regizat de Katie Mitchell şi Leo Warner, căruia i s-a făcut cinstea de a deschide cea de-a XXVIII-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru, este unul după piesa lui August Strinberg.

acum 29 zile · comentarii (0)

Anul trecut am ratat episodul „Sfântu Gheorghe” din serialul teatral al regizoarei Carmen Vidu şi mi-a părut rău, pentru că am auzit comentarii bune despre acest proiect, ieşite din sfera complezenţei. În plus, mă atrăgea ideea acestui melanj dintre proiecţiile video duse dincolo de ilustraţie, acting şi documentar, un cocktail care, cel puţin în România, reprezintă semnătura artistică a regizoarei.

luna trecuta · comentarii (0)

Trebuie să mărturisesc că de multă vreme nu mi-a fost atât de greu să scriu un comentariu despre un spectacol aşa cum stau lucrurile acum când încerc să aştern pe ecranul computerului câteva impresii despre cel intitulat „Molière/eréiloM“, producţie a Teatrului „Nottara“ din Bucureşti căruia i s-a făcut cinstea de a deschide cea de-a şasea ediţie a Festivalului „Fest(in) pe bulevard“.

luna trecuta · comentarii (3)
Postari Recente