Dreptul la protest şi fascinaţia mall-ului, pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spectacolul „Ziua în care nu se cumpără nimic”, cel mai nou proiect 9G (Noua Generaţie la Teatrul Naţional din Bucureşti), în regia lui Horia Suru, va avea premiera pe 5 noiembrie, de la ora 20.00, în Sala Mică a TNB.

„Ziua în care nu se cumpără nimic”, ani de Kim Atle Hansen, un spectacol nerecomandat sub 16, un spectacol car-şi propune să ia pulsul generaţiei tinere, a intrat în repertoriul teatrului, în urma proiectului iniţiat de TNB.

9G la TNB este un program derulat prin Centrul de Cercetare şi Creaţie Teatrală „Ion Sava” şi se adresează tinerilor creatori de teatru. Programul 9G se desfăşoară la Sala Mică, spaţiu destinat exclusiv tinerilor artişti. În urma unui concurs de proiecte, la care au fost înscrise 42 de titluri, echipa de selecţie (Ilinca Tomoroveanu, Cristiana Gavrilă, Maşa Dinescu şi Violeta Popa) au reţinut şapte dintre ele pentru a intra în repetiţi. Programul 9G (TNB pentru tinerii creatori de teatru) este finanţat de Arcub în cadrul programului Bucureşti 555.

Încărcat de mesaje esenţiale desprinse din scena socială, politică şi economică actuală, spectacolul „Ziua în care nu se cumpără nimic” vorbeşte despre schimbarea care începe de la individ, făcând apel la umor (fără a aluneca în sarcasm), la activism (fără a împinge spre extremism) şi la soluţii artistice contemporane, efervescente, de sunet, decor şi design.

Din distribuţia spectacolului fac parte Simona Cuciurianu, Cristina Găvruş, Ilinca Hărnuţ, Rolando Matsangos, Emil Măndănac, Andrei Morariu şi Olivia Niţă.

„S-a ieşit mult în stradă în ultimii ani. Criza economică şi măsurile de austeritate, Roşia Montană şi Raed Arafat au scos în stradă zeci de mii de români, tineri, vârstnici, hipsteri şi corporatişti, oameni de stânga şi de dreapta. Este esenţial să se înţeleagă cât de important este într-o societate democratică dreptul la libera exprimare şi dreptul la protest. Nu pot sublinia îndeajuns acest aspect. Este la fel de important însă, cred eu, îndemnul la informare şi la toleranţă. Pentru că deraieri psihotice de tipul atacurilor armate din şcoli, malluri şi alte spaţii publice civile se datorează poate şi lipsei de educaţie şi încrâncenării unilaterale. Mă bucur mult că, după primele 5 reprezentaţii de la Teatrul Naţional reacţiile au fost pozitive şi că mesajul spectacolului ajunge la public”, a explicat regizorul Horia Suru.

Kim Atle Hansen este dramaturg, actor şi activist norvegian, autor al mai multor piese de teatru tratând probleme ale societăţii actuale. Este angajat al Norske Theater, Oslo, „Ziua în care nu se cumpără nimic” fiind piesa lui cea mai cunoscută, montată până acum în Anglia, Brazilia, Italia, America şi Rusia.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite