Cetăţeni turmentaţi şi Catavenci într-o actuală „Junglă TÉVÉ” la Gala HOP 2021
0Cea de-a doua zi de concurs a ediţiei din 2021 a Galei Tânărului Actor HOP a adus concurenţi noi pe scena Casei de Cultură a Studenţilor Alba Iulia.
Text de Rona David
Cea de-a 24-a ediţie a Galei Tânărului Actor - HOP a început joi, la Casa de Cultură a Studenţilor din Alba Iulia, 11 tineri dansactori şi cinci trupe urmând să-şi dispute Marele Premiu al competiţiei. Evenimentul, care se desfăşoară până pe 4 septembrie, are ca temă Teatru coregrafic. DansActorul ca fenomen al teatrului actual", iar motto-ul ediţiei este "Caragiale - o lume în mişcare".
Preselecţia s-a desfăşurat în iulie pe baza înregistrărilor video trimise online de concurenţi. Juriul care a desemnat finaliştii i-a avut în componenţă pe Ioan Ardelean (actor şi regizor), Silvia Ghiaţă (producător TV), Andrei şi Andreea Grosu (regizori), Alexander Hausvater (regizor), Daniela Nane (actriţă).
La secţiunea Individual au concurat Andreea Moustache, Toni Gheorghe şi Oana Antonovici, interpretand : Câte râuri are Europa? (HOP-a Mitică), Aripi de nisip- inspirat din "O noapte furtunoasă" şi Caţa, Caţa, Caţavencu.
În ceea ce priveşte secţiunea grup, o excelenţă interpretare au avut-o Eugeniu Cozma şi Oana Zara cu momentul „Năpatima”. Forţaşi dramatismul mişcărilor scenice ale celor doi actori-dansatori au oferit spectatorilor o reinterpretare a Napastei lui Caragiale demnă de secolul 21. Oana a întruchipat o Anca motivată de justiţie şi de răzbunare printrun dans cu ecouri ancenstrale, furibunde pe alocuri, înlănţuite în durerea unei nedreptăţi şi fatalităţi.
De altfel, în fişa sa de prezentare, Oana Zara mărturiseşte:
“Îmi place să mă joc. Nu am un punct fix, las gândurile şi emoţiile să danseze(…)”.
Al doilea act artistic la secţiunea grup l-a adus în prim plan pe Norbert Boda, câştigătorul Galei HOP 2019, de această dată în calitate de regizor al momentului „Cetăţeni Turmentaţi”, interpretat de : Alexandru Chindriş, George Olar, Irina Sibef şi Maria Teişanu. Spectacolul este o satiră politică, reflexivă şi demonstrativă la adresa societăţii româneşti fie ea, clasa politică, alegătorii sau cetăţeni pasivi.
“Pentru a crea momentul cetăţenilor turmentaţi am discutat cu actorii despre ceea ce îi frustrează la nivel social şi politic. Cred că pentru generaţia mea, meseria de actor, regizor etc. reprezintă o lupta continuă de satisfacţie a actului artistic, înaintea altor interese.
Aşadar frustrarea noastră numărul unu este aceea de a nu ne fi lăsată libertatea de a duce actul artistic în sensul pe care îl vedem noi”, a subliniat Norbert.
Seara s-a încheiat cu spectacolul invitat în afara concursului „Junglă TÉVÉ”, de Gigi Căciuleanu, cu Lari Giorgescu şi Alina Petrică. Despre acest intens spectacol, Gigi Căciuleanu spunea că destinul nostru pare a fi o încercare mai mult sau mai puţin reuşită de a rezista într-o junglă a nebuniilor interioare sau exterioare, a spaţiilor închise sau a sălbaticiei deşerturilor.
Lari şi Alina joacă şi se joacă, schimbă roluri, poziţii şi generează râsete şi tăceri premergătoare nevoii de trezire universală. Suntem conduşi de la zona de comfort către cea a unei conştientizări a lumii în care trăim şi în care ne integrăm de-a valma.
“Trăim într-o permanentă şi nemiloasă junglă în mişcare. Junglă domestică. Junglă urbană. Junglă socială. Junglă politică etc. Pe cât de iute se dezvoltă “inteligenţa artificială” creând propria să junglă cu drumuri de nepătruns, pe atât “prostia naturală” rămâne fermă pe ale sale poziţîi închizătoare de drumuri şi dărâmătoare de poduri”, subliniază Gigi Căciuleanu despre „JUNGLĂ TÉVÉ”.