Un mozaic recent descoperit ar putea indica locul în care Iisus ar fi hrănit 5.000 de oameni

Un mozaic recent descoperit ar putea indica locul în care Iisus ar fi hrănit 5.000 de oameni

FOTO: Universitatea din Haifa

Cercetătorii de la Universitatea din Haifa, Israel, cred că un mozaic recent descoperit ar indica locul în care Iisus ar fi hrănit 5.000 de oameni cu cinci pâini şi doi peşti, scrie The Daily Beast.

Ştiri pe aceeaşi temă

Arheologii care au excavat lângă Marea Galileei ar fi descoperit locul în care se spune că Iisus ar fi înfăptuit unul dintre miracole, hrănind o mulţime de 5.000 de oameni cu cele cinci pâni şi doi peşti. Miracolul, menţionat în toate cele patru Evanghelii, este considerat de istorici una dintre cele mai vechi tradiţii asociate cu Iisus. 

În timpul săpăturilor la „Biserica Arsă“ din Parcul Naţional „Hippos“ , arheologii au descoperit pe podea un mozaic care datează de acum 1.400 de ani, în care este reprezentat acest miracol.

Conform Evangheliei după Marcu, Iisus şi apostolii s-au dus „într-un loc retras“ din Galileea după moartea Sfântului Ioan Botezătorul, pentru a se odihni. Locul era aproape de ţărmul Mării Galileei pentru că se menţionează că au ajuns cu barca acolo. După ce au ajuns la ţărm, o mulţime i-a urmat, apostolii sfătuindu-l pe Mântuitor să gonească oamenii pentru că se întuneca şi pentru că nu se găsea nimic de mâncare. Iisus a adunat mâncarea şi a binecuvântat şi împărţit pâinea şi peştii în mod egal tuturor oamenilor.

Oamenii credeau că acest miracol a avut loc în Tabgha, Capernaum,  pe ţărmul nord-vestic al Mării Galileei, unde se află şi Biserica Înmulţirii pâinilor şi a peştilor. Cea mai timpurie dovadă a creştinismului de aici datează de la mijlocul secolului al IV-lea, dar mozaicurile referă la miracol încă din anul 480 d. Hr.  

Peşti

Michael Eisenberg, profesor la Universitatea din Haifa, care a luat parte la excavări, consideră că cel mai probabil Hippos este locul în care miracolul s-ar fi înfăptuit. „Astăzi, tindem să privim Biserica Înmulţirii din Thaga, în nord-vestul Mării Galileei drept locul miracolului, dar la o citire mai atentă a Noului Testament, este evident că ar fi putut să aibă loc în nord-ul Hippos-ului“, a declarat Eisenberg pentru The Jerusalem Post.

Totuşi, atât în Hippos cât şi în Tabgha se regăsesc mozaicuri care reprezintă scena miraclului, ambele datând din secolul cinci.  Cea mai timpurie dovadă a unor creştini care au mers în pelerinaj într-un loc asociat miracolului vine dintr-un jurnal al primei scriitoare care a călătorit, Egeria, care ar fi vizitat Pământul Sfânt în 381 d. Hr. Conform jurnalului său, locul pe care l-a vizitat, „ unde Mântuitorul a hrănit mulţimea cu cele cinci pâini şi cei doi peşti“  era lângă Capernaum. Totuşi, autoarea articolului publicat de The Daily Beast  atrage atenţia că deşi Biserica Înmulţirii este acelaşi loc cu cel vizitat de Egeria, totuşi aceasta ajungea acolo la 3 secole şi jumătate după ce Iisus ar fi înfăptuit miracolul.  „Niciuna dintre dovezile literare sau arhitecturale nu poate confirma dacă miracolul a avut loc sau unde a avut loc“, scrie aceasta.

Coş cu 5 pâini

Ambele biserici au fost construite într-o perioadă în care creştinii mergeau în pelerinaj pentru a se ruga ca să scape de diverse suferinţe fizice, dar şi ca să scape de foame sau conflicte. 

„Poate că ce avem aici reprezintă diferite centre religioase care concurau şi se îngrijeau de nevoile turiştilor şi pelerinilor“,  mai scrie autoarea articolului, adăugând că descoperirea mai multor biserici care par să aibă legătură cu acest miracol ar putea să indice doar importanţa hranei în cadrul religiei.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: