Manuscrisul „Cartea lui Mormon”, vândut pentru 35 de milioane de dolari

Manuscrisul „Cartea lui Mormon”, vândut pentru 35 de milioane de dolari

Manuscrisul „Book of Mormon” („Cartea lui Mormon”) a ajuns în posesia Church of Jesus Christ of Latter-day Saints (Biserica lui Isus Hristos a Sfinţilor din Zilele din Urmă) pentru 35 de milioane de dolari, stabilind ceea ce se crede a fi un record pentru cel mai scump manuscris vândut vreodată, potrivit The Guardian.

Documentul este o copie scrisă de mână a manuscrisului original dictat de Joseph Smith, potrivit ziarului bisericii, Deseret News.
 
Community of Christ (credinţă creată de primii mormoni, cunoscută în trecut ca Reorganised Church of Jesus Christ of Latter Day Saints) a anunţat preţul vânzării şi a precizat că este vorba despre cea mai mare sumă plătită vreodată pentru un manuscris, devansând achiziţia făcută în 1994 de Bill Gates - manuscrisul „Codex Leicester” al lui Leonardo Da Vinci (30,8 milioane de dolari). 
 
„Din câte ştiu, acesta este probabil un record pentru un manuscris”, a declarat Mark James de la anticariatele Bernand Quaritch. „Dar, evident, 31 de milioane de dolari din 1994 valorează mult mai mult acum”.
 
Nici dealerul de carte şi autorul Rick Gekoski nu a putut numi un alt manuscris care să fi fost adjudecat contra unei sume mai mari: „Pare un preţ remarcabil. Desigur, există unele care pot face mai mult... «Dead Sea Scrolls» (Manuscrisele de la Marea Moartă), una dintre cele patru originale «Magna Carta» ori «Hamlet»”.
 
Potrivit credinţei mormonilor, în 1827, Smith a găsit câteva plăci din aur gravate cu scrieri egiptene antice. Le-a tradus cu ajutorul lui Dumnezeu şi acum sunt percepute de mormoni precum o biblie. 
 
Varianta pentru imprimare a fost dată de Smith, în 1830, tipografului E.B. Grandin din New York şi a fost folosită pentru a stabili forma primei ediţii a „Cărţii lui Mormon”, potrivit Deseret News.
 
Manuscrisul a fost apoi dat de scribul Oliver Cowdery unuia dintre primii membri ai bisericii, David Whitmer, care l-a lăsat moştenire nepotului său. El l-a vândut, în 1903, Community of Christ, care l-a păstrat până astăzi. 
 
„Manuscrisul tipăritorului este cea mai veche copie care a rezistat şi care cuprinde 72% din textul «Cărţii lui Mormon», având în vedere că 28% din copia dictată a rezistat decenii într-o piatră din Nauvoo, Illinois”, a afirmat Steven Snow, istoric al Bisericii lui Isus Hristos a Sfinţilor din Zilele din Urmă.
 
Reprezentanţii bisericii au spus că achiziţionarea a putut fi realizată cu ajutorul donatorilor, iar lunile viitoare va expune manuscrisul.
 
Community of Christ a transmis într-un comunicat că vânzarea manuscrisului nu le schimbă credinţa. 
citeste totul despre: