Vizionări de filme din bărci care plutesc pe lac. Astra Film Festival lansează Bărcile de Salvare

Vizionări de filme din bărci care plutesc pe lac. Astra Film Festival lansează Bărcile de Salvare

Experienţă inedită pentru publicul Astra Film Festival 2021. Pentru al doilea an consecutiv, spectatorii sunt chemaţi să ia loc în bărci care plutesc pe lac şi să se lase duşi de valul filmului documentar.

Ştiri pe aceeaşi temă

Pe un ecran imens, amplasat între mori de vânt, în mijlocul Muzeului Astra din Sibiu, vor fi proiectate în serile zilelor de 7, 8, şi 9 septembrie trei filme de excepţie realizate de jurnalişti români, care prezintă ravagiile lăsate în urmă de acţiunile de-a dreptul criminale ale oamenilor asupra naturii. Programul BĂRCILE DE SALVARE AFF este realizat în parteneriat cu  emisiunea „România, te iubesc” (Pro TV) şi cu Recorder. Publicul va avea ocazia să vadă în premieră reportajul „În zodia codului roşu”, despre recentele incendii de păduri din Grecia, realizat de Paul Angelescu şi Mihai Bucşa, jurnalişti la „România, te iubesc!”. Proiecţia va avea loc în prezenţa autorilor. 

Bărcile de salvare AFF este o continuare a programului VALURI, care a debutat anul trecut la Astra Film Festival, şi susţine Alerta de Colaps Climatice, una dintre temele festivalului.

Spectatorii sunt chemaţi în Bărcile de salvare, deci într-un mediu sigur, pentru a urmări filme şi anchete despre modul în care acţiunile criminale ale oamenilor asupra naturii pot duce la dezechilibre dramatice şi, în final, la colaps climatic.

Salut prezenţa în programul Bărcile de salvare AFF a unor filme realizate de jurnalişti pe care îi apreciem pentru curajul lor. Întrebarea cea mai importantă a momentului este ce ne aşteaptă, ca pământeni. Lucrurile au ajuns prea departe şi ar fi stupid să ne sinucidem cu toţii”, a declarat Dumitru Budrala, director-fondator al festivalului Astra Film de la Sibiu.

În prima seară a Bărcilor de salvare AFF, pe 7 septembrie, vom vedea „Genocidul stejarilor seculari: Cum ni se fură ultimele păduri de câmpie”, o investigaţie marca Recorder, realizată de Alex Nedelea şi David Muntean. Ancheta arată cum sunt distruse pădurile de stejari seculari de la câmpie şi cum nimeni nu pare să aibă vreun interes să oprească tăierile ilegale. 

Planeta intră la apă. Dacă nu vom lua măsuri urgente, umanitatea va ajunge să îşi pună trofeul  supremul în panoplia speciilor dispărute din cauza omenirii: se va pune pe ea însăşi. Acum se duce bătălia finală pentru propria noastră supravieţuire. Iar în prima linie este normal să se afle nu doar oamenii de ştiinţă, ci şi jurnaliştii care să vorbească despre dezastrele de mediu şi să investigheze poveştile lăcomiei pusă mai presus de orice. În caz contrar, pentru noile generaţii, barca va fi singurul loc din care se va mai putea privi, din care va mai putea sufla, spune Alex Nedelea, jurnalist Recorder.

Punctul culminant al programului va fi în seara zilei de 8 septembrie, când va fi prezentat în premieră un film al jurnaliştilor Paul Angelescu şi Mihai Bucşa, de la România, te iubesc!, realizat la faţa locului, la cele mai recente incendii de păduri din Grecia. 

Devastarea produsă de incendii a fost atât de mare încât au fost momente în care am simţit că oricât, oriunde şi oricum am filma, nu vom reuşi să redăm amploarea dezastrului produs de flăcări. Vorbim de peste 100.000 de hectare arse şi un cer înghiţit de fum pe distanţe de zeci de kilometri, a cărei culoarea sângerie nu o voi uita prea curând”, a declarat Paul Angelescu, jurnalist România, te iubesc!.

A treia seară de vizionări de pe lac, din 9 septembrie, prezintă ancheta „Ca-n codru” realizată de jurnalistul Alex Dima (România, te iubesc!). Încă ne tăiem pădurile cu o inconştienţă criminală şi nu putem pune nimic în loc. 

Biletele pentru cele trei proiecţii din cadrul programului Bărcile de salvare AFF pot fi achiziţionate de pe Eventbook: https://eventbook.ro/festival/astra-film-festival. La fel ca anul trecut, cei care nu vor apuca bilete pentru a vedea filmele din bărci, pot lua loc pe băncile amenajate pe uscat, la Casa podarului.

Programul complet al festivalului Astra Film Sibiu: https://bit.ly/3kvT7G9 

A 28-a ediţie Astra Film Festival - Festivalul Internaţional de Film Documentar de la Sibiu celebrează viaţa, în toată diversitatea ei, prin cele peste 200 de evenimente cinematografice. Lansat în 1993 ca proiect inovator în Europa Centrală şi de Est, AFF Sibiu este un eveniment esenţial în comunitatea europeană de film documentar, dovedindu-se a fi cel mai important festival de acest gen din România, însumând o cultură şi o istorie a cinematografiei documentare de zeci de ani.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările