Pianistul Daniel Ciobanu: Sunt bucuros că am devenit un ambasador al tinerei generaţii de artişti români

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Muzicianul Daniel Ciobanu a încheiat seria de recitaluri uropalia duminică, 10 noiembrie, la Genappe, Belgia, în sala Bruegel de la Golf Club d'Hulencourt. Acesta a reprezentat România în trei ţări, Marea Britanie, Olanda şi Belgia printr-un tur de forţă artistică apreciată de un public numeros.

Primul recital a avut loc pe 7 noiembrie, la Londra, în Saint James' Church Paddington, urmat de un al doilea pe 8 noiembrie, la Haga, în Nieuwe Kerk.

Născut în Piatra-Neamţ, pianistul, care trăieşte acum în Belin, este absolvent al Conservatorului Regal din Scoţia şi laureat al mai multor concursuri prestigioase. A câştigat cea mai importantă recunoaştere internaţională în 2017, la Concursul Arthur Rubinstein din Tel Aviv, unde a fost distins atât cu Premiul II - Medalie de Argint, cât şi cu Premiul publicului, iar în ţară a participat în cadrul Festivalului ”George Enescu”. Răsfăţat de publicul de pretutindeni, artistul îşi descrie muzica drept „un cocktail de muzică clasică cât se poate de serioasă combinată cu jerbele şi artificiile repertoriului pentru pian”.

În cele trei recitaluri din cadrul Europalia pianistul a interpretat un repertoriu variat, care a inclus lucrări de Olivier Messiaen, Frédéric Chopin, Arvo Pärt, Serghei Prokofiev, Frederic Rzewski şi George Enescu. ”Sunt încântat de recitalurile susţinute în Europalia. Sunt bucuros că am devenit un ambasador al tinerei generaţii de artişti români, care reprezintă România peste hotare”, a spus Daniel Ciobanu, la finalul celor trei recitaluri. Participarea României la Europalia este coordonată de ICR.

Imagine indisponibilă

„Prima parte a programului s-a axat pe zona spiritual-interioară şi mistică a existenţei noastre, o parte pe care o ignorăm în favoarea materialismului. Am parcurs un traseu cu trimiteri la divinitate (Messiaen - Regard du Pere ) şi la întrebări existenţiale (Fr. Chopin - Sonata nr. 2). Despărţirea dintre o mamă şi copilul ei nu poate fi mai dureros reflectată decât în Für Alina de Arvo Pärt”, a mărturisit pianistul.

În partea a doua a recitalului a fost schimbat registrul grav printr-o altă cadenţă şi dinamică sonoră. ”După pauză, în program, am pornit de la daunele colaterale asupra omului, provocate în urma revoluţiei agricole şi industrializare. Ne-am amintit despre fabrica de textile şi sclavia regăsită în Cotton Mill Blues al lui Rzewski şi Sonata Războiului a lui Prokofiev. Dincolo de contextul social şi politic din diferite perioade, nu am omis orizontul speranţei şi legătura cu divinitatea, prin Carillon Nocturne al lui Enescu. Duminică, ne-am amintit, aşadar, de clopotele de le biserică, prin sunete cu rezonanţe asemănătoare, deşi ne-am aflat în sala unui club de golf”,  a conchis Daniel Ciobanu.

Pianistul Daniel Ciobanu s-a născut în anul 1991 în Piatra-Neamţ şi a început studiul pianului sub îndrumarea meticuloasă a profesoarei Cosma Magdolna. La vârsta de nouă ani a luat, în paralel, ore de pian cu profesoara Delia Bălan, la Bacău. Ulterior a devenit elevul profesoarei Mihaela Spiridon, cu care a colaborat până la terminarea liceului. În această perioadă, a obţinut numeroase premii la olimpiadele şcolare şi concursurile desfăşurate în ţară. A susţinut recitaluri la Carnegie Hall, Elbphilharmonie Hamburg, Gewandhaus Leipzig, Konzerthaus Berlin, St John's Smith Square din Londra, Festivalul Internaţional George Enescu din Bucureşti şi a concertat în Japonia, China, Taiwan, Africa de Sud şi Brazilia. Personalitatea muzicală şi tehnica distinctă a lui Ciobanu au condus la colaborări importante cu orchestre precum: Deutsche Kammerphilharmonie Bremen, Filarmonica din Israel şi Israel Camerata, Royal Scottish National Orchestra, Filarmonica George Enescu şi Orchestra Naţională Radio. În 2017, Daniel Ciobanu a înfiinţat Festivalul de Muzică Neamţ, pentru a crea o platformă internaţională pentru tinerii artişti. În stagiunea 2019-2020 va evolua de mai multe ori sub bagheta dirijorului Omer Meir Wellber, printre acestea numărându-se şi debutul pianistului român cu Orchestra Gewandhaus din Leipzig.

Festivalul Artelor Europalia este considerat manifestarea culturală de cea mai mare amploare din Belgia, fiind organizat sub patronajul Familiei Regale a Belgiei, o dată la doi ani, în Belgia şi în ţări învecinate - Franţa, Olanda, Luxemburg şi Germania sau Marea Britanie. Institutul Cultural Român este coordonatorul participării României la cea de-a 27 a ediţie a Festivalului EUROPALIA, proiect de anvergură desfăşurat în perioada octombrie 2019 - februarie 2020 şi implementat în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale şi Secretariatul General al Guvernului, alături de Asociaţia EUROPALIA International din Bruxelles, organizatorul tradiţional al manifestării. Cea de-a 27-a ediţie a Festivalului Europalia este dedicată României.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite