De Ziua dansului, documentarul „Mr. Gaga“ este difuzat pe platforma TIFF Unlimited VIDEO

De Ziua dansului, documentarul „Mr. Gaga“ este difuzat pe platforma TIFF Unlimited VIDEO

Filmul "Mr. Gaga" poate fi vizionat de Ziua internaţională a dansului, pe platforma online TIFF Unlimited

De Ziua internaţională a dansului, astăzi, de la ora 21.00, poate fi vizionat un film cu şi despre dans, pe platforma online TIFF Unlimited. „Mr. Gaga“, un documentar artistic extraordinar despre coregraful israelian Ohad Naharin, în regia lui Tomer Heymann, a fost prezentat prima dată de JTI la ediţia TIFF din 2016, la cinematograful Florin Piersic din Cluj.

Ştiri pe aceeaşi temă

La proiecţie a fost prezent şi regizorul Heymann, care a vorbit cu pasiune şi căldură despre revelaţia dansului, despre „Gaga”, limbajul mişcării inventat de Naharin, despre cei opt ani de muncă la această peliculă pe care a şlefuit-o ca pe un diamant, editând din 1.300 de ore de filmare o poveste simplă, puternică şi cursivă, de 100 de minute. Filmul urmăreşte viaţa unuia dintre cei mai inovatori dansatori şi coregrafi ai lumii, creionând un portret dur şi strălucitor al artistului, pe parcursul său în SUA, Elveţia şi Israel, unde si-a legat numele de Alvin Ailey, Bejart Ballet şi, mai ales, Batsheva Dance Company.

JTI a avut privilegiul de a-i oferi lui Ohad Naharin o stea cu ocazia ediţiei din 2017 a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS), pe Aleea Celebrităţilor. După încă un an, în 2018, JTI a prezentat la TIFF Bobbi Jene,de Elvira Lind, un film despre una dintre dansatoarele lui Ohad Naharin.

„Dacă îţi aminteşti că dansul nu este despre a face spectacol, că pentru a dansa nu ai nevoie de public,dacă te conectezi cu dansul ca un act de plăcere şi îţi asculţi corpul, atunci da, dansul poate vindeca. (…)Deseori ceea ce dau oamenilor este o cheie spre comoara care este ascunsă în interiorullor.

Acei dansatori pot fi poeţi extraordinari, doarcă nu au avut curaj să se conecteze cu poezia din interiorul lor”, declara Naharin.

 „Pentru noi, prezentarea acestui film de Ziua Internaţională a Dansului şi în acest context, devine simbolică. Susţinem de mai bine de 20 de ani dansul contemporan în România, un limbaj universal, menit să găsească lungimi de undă comune între oameni. Mr. Gaga este despre căutarea perfecţiunii în mişcare, despre un crez şi despre dragoste. În vremurile pe care le trăim acum, a ne aminti de ceea ce este excepţional în umanitate şi cu putere de a revela adevăr şi frumuseţe, este mai mult decât important. Forţa artei de a ne salva în faţa alienării, izolării şi a tuturor temerilor, nu mai e doar o idee de dezbătut, ci un fapt. Ne dorim ca la ediţia viitoare a TIFF să fim împreună din nou, în sala de cinema, la un film despre dans, prezentat de JTI”, a declarat Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications, JTI Romania, Moldova şi Bulgaria.                                        

În cadrul TIFF, JTI continuă tradiţia Întâlnirilor şi prezintă la fiecare ediţie filme de artă, legate de lumea dansului: La Danse în regia lui Frederick Wiseman, Pantofiorii roşii de Michael Powell şi Emeric Pressburger, Pina lui Wim Wenders, premiera, în România, a proiecţiei 3D, Ballroom Dancer, regizat de Andreas Koefoed şi Christian Holten Bonke, Dancing on broken glass, regizat de Marek Ťapák, Păsări rare de T.M. Rives, Polinade Angelin Preljocaj şi Valérie Müllersau The White Craw, în regia lui Ralph Fiennes, sunt câteva dintre proiecţiile prezentate de JTI la TIFF.

TIFF este cel mai important eveniment din Romȃnia dedicat filmului, fiind şi primul festival internaţional de film de lung metraj din ţară, înfiinţat în 2002 şi organizat de Asociaţia Pentru Promovarea Filmului Românesc. În contextul pandemiei Covid-19, ediţia Festivalului din 2020 s-a amânat. Între timp, pentru iubitorii de film este disponibilă pe tot parcursul anului TIFF Unlimited, platforma de video streaming a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, cu filme noi la fiecare douăs ăptămâni. Pe unlimited.tiff.ro pot fi vizionate filme premiate, filme de artă, filme experimentale şi filme clasice. Un conţinut divers, atentcuratoriat, cu secţiuni tematice, care includ atât filme din programul festivalului, cât şi din portofoliul companiilor de distribuţie de film din România.

JTI şi-a început activitatea în Româniaîn 1993 (ca R.J. Reynolds), şi a fost una dintre primele companii multinaţionale care a investit local. JTI se implică activ în comunitate: compania este partener al Festivalului International de Teatru de la Sibiu (FITS), Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), festivalului SoNoRo, al turneelor muzicale din oraşele mici şi sponsor oficial al Gigi Căciuleanu Romania Dance Company. 

De-a lungul timpului, JTI şi-a asociat numele cu cele mai desăvârşite expresii ale dansului. Întâlnirile JTI, eveniment anual devenit un reper cultural, a adus pe scenele româneşti nume ca Bejart Ballet Lausanne, Culberg Ballet, Tango Pasion, Alvin Ailey, Joaquin Cortes, Nacho Duato, Baletul din Monte Carlo, Sylvie Guillem şi Russell Maliphant, Gigi Căciuleanu şi Baletul Naţional Chilian, Alonzo King Lines Ballet din San Francisco, Maria Pages şi Sidi Larbi Cherkaoui, Akram Khan Company, Mats Ek, Ana Laguna, Susanne Linke şi Dominique Mercy, Noism - cea mai importantă companie japoneză de dans contemporan, Martha Graham Dance Company sau compania şcoală IT Dansa din Barcelona. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: