Cafeneaua Critică are „Afinităţi elective“. Întâlnire la Galeriile Carol cu marii artişti plastici Mircea Roman şi Aurel Vlad

Cafeneaua Critică
are „Afinităţi elective“. Întâlnire la Galeriile Carol cu marii artişti
plastici Mircea Roman şi Aurel Vlad

Imagini de la vernisajul expoziţiei „Afinităţi elective“ de la Galeriile Carol. Lucrare de Mircea Roman     FOTOGRAFII: Doinel Tronaru

Miercuri seară, între orele 18.30 şi 21.30, Cafeneaua coordonată de criticul Ion Bogdan Lefter, în deplasare la Galeriile Carol (bulevardul Carol I, nr. 59), propune o întâlnire cu mari artişti plastici români, rămaşi în ţară sau stabiliţi în străinătate, în cadrul expoziţiei acestora deschisă aici din primăvara anului trecut, coordonată de curatorul Raluca Băloiu şi intitulată goethean „Afinităţi elective“.

Ştiri pe aceeaşi temă

GALERIILE CAROL îşi reiau activitatea pe acest an, primul eveniment care deschide seria manifestărilor culturale din 2019 fiind CAFENEAUA CRITICĂ. Ion Bogdan Lefter va provoca artiştii din AFINITĂŢI ELECTIVE la un dialog pornind de la tema expoziţiei.

Criticul literar (dar şi de artă plastică) îşi prezintă proiectul în felul următor:

„Din nou „în deplasare“, de astă dată la Galeriile Carol, Cafeneaua critică propune o discuţie despre expoziţia Afinităţi elective, care-i reuneşte pe pictorii Ioan Iacob şi Florentina Voichi şi pe sculptorii Doru Covrig, Mircea Roman şi Aurel Vlad. E etapa a treia, FIG 3, a unui foarte interesant proiect de grup care şi-a propus să atragă atenţia şi să provoace reflecţia asupra figurativismului. A fost la start un cvartet în expoziţia FIG 1, din martie-aprilie 2013, de la Galeria Simeza: Roman, Vlad, Voichi şi pictorul Costel Butoi. Iacob s-a alăturat proiectului în etapa următoare, FIG 2, în expoziţia din aprilie-mai 2016, de la Sala Foaier a Muzeului Naţional al Ţăranului Român (Butoi se stinsese din viaţă la finele lui iunie 2013). Se adaugă acum, în formulă de cvintet, Doru Covrig, reputat sculptor român trăitor în Franţa.

Expoziţia Afinităţi elective/ FIG 3, realizată sub curatoriatul criticului de artă Raluca Băloiu, este deschisă la Galeriile Carol din luna mai 2018. Despre actuala etapă şi despre întregul proiect va fi vorba în dezbaterea organizată de Cafeneaua critică la faţa locului, la Galeriile Carol, în mijlocul expoziţiei.

Participă: artiştii din proiect, Iulia Deme (proprietara Galeriilor Carol), Raluca Băloiu (curatoarea expoziţiei).

Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.

Cafeneaua critică, proiect de dezbateri culturale pe teme de actualitate, desfăşurat în 1994-1998, în cafeneaua Facultăţii de Litere a Universităţii din Bucureşti, şi după 2008, în diverse cluburi din Capitală, este găzduită actualmente, în mod curent, de Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti (sediul din Strada Nicolae Creţulescu).“

„Expoziţia "Afinităţi elective" reuneşte cinci artişti pentru care figurativul a constituit o preocupare constantă încă din anii '80. Doru Covrig, Aurel Vlad (foto dreapta), Mircea Roman, Ioan Iacob şi Florentina Voichi au dezvoltat în permanenţă noi posibilităţi de exprimare plastică, pornind de la natură ca sursă de inspiraţie, fără a fi însă, mimetici.

Doru Covrig dezvoltă cu umor şi ironie o sinteză a formei neo-pop; Aurel Vlad îşi construieşte personajele gigant din contorsionări neoexpresioniste; Mircea Roman redă figuri mistice, egiptene; Ioan Iacob pictează cu materie colorată, viaţa din interiorul formelor; Florentina Voichi ilustrează expresia unui citadin simbolic, care porneşte de la Renaştere ca sursă de inspiraţie.

Aurel Vlad

Poate că, mai presus de orice, pe cei cinci artişti îi uneşte o consistenţă interioară, o căutare continuă a formei inspirate din natură, poate că în aceasta constă afinitatea de explorare a posibilităţilor figurativului, într-o "Afinitate electivă", precum ar fi intitulat-o, poate, Goethe.“ (fragment din textul curatorial semnat de Raluca Băloiu)

Citeşte şi: „Cuiburile“ Maiei Ştefana Oprea se văd la Palatul Mogoşoaia – despre alt proiect expoziţional de excepţie curatoriat de neobosita Raluca Băloiu

De la stânga la dreapta: Ioan Iacob, Florentina Voichi, Iulia Deme, Raluca Băloiu, Ion Bogdan Lefter, Aurel Vlad

Aurel Vlad

Ioan Iacob

Doru Covrig

Florentina Voichi

Aurel Vlad

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările