
Primul transplant efectuat în acest an la Iaşi: o mamă i-a donat fiicei sale un rinichi
Intervenţia a fost realizată în noul bloc operator al unităţii medicale, dat în folosinţă la începutul anului 2021.
Intervenţia a fost realizată în noul bloc operator al unităţii medicale, dat în folosinţă la începutul anului 2021.
Intervenţia extrem de dificilă a fost realizată cu succes de specialiştii de la Centrul de Transplant Renal din Iaşi.
Contul de mail al cunoscutei Mănăstiri Neamţ a fost piratat şi se solicită donaţii în bani pentru un transplant de rinichi, pacient fiind un copil. Stareţul Benedict face apel către credincioşi să nu cadă în capcana escrocilor.
Un cămătar din Constanţa a fost condamnat definitiv la patru ani de închisoare cu executare pentru şantaj, după ce prima instanţă îi dăduse cinci ani de puşcărie. Dosarul, închis la Curtea de Apel Constanţa, arată cum îşi şantaja individul victimele ca să le stoarcă de bani.
Acesta este de-al 35-lea transplant de rinichi din acest an efectuat la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” din Iaşi, fiind un record de astfel de intervenţii.
Considerată până de curând o boală care îi afectează mai ades pe bărbaţi, litiaza urinară s-a „democratizat“, fiind o afecţiune care nu mai ţine cont de sex, atrage atenţia dr. Gheorghe Niţă, medic primar urolog, doctor în ştiinţe medicale, care vorbeşte şi despre noutăţile apărute în tratamentul bolii.
Chiar dacă denumirea sa sună pretenţioas, Vetricea (Tanacetum vulgare) este o buruiană comună, apreciată de sute de ani pentru calităţile sale terapeutice. Ceaiurile din această plantă sunt frecvent indicate de în tratarea mai multor probleme de sănătate, însă din plantă se prepară şi alte licori mai compleze, cu proprietăţi tămăduitoare.
O femeie de 36 de ani a primit şansa la o nouă viaţă după doi ani de dializă. Medicii ieşeni au realizat cu succes operaţia de transplant renal de care avea nevoie pacienta. Rinichiul a fost prelevat de la o persoană aflată în moarte cerebrală la un spital din Cluj.
Medicii de la Spitalul „Dr. C. I. Parhon” din Iaşi au efectuat cu succes un transplant renal de la donator viu, de la soţie la soţ, foarte rar în lumea transplantului. La Iaşi s-au efectuat doar cinci asemenea operaţii între soţi.
Litiaza renală este una dintre problemele cele mai vechi şi mai frecvente la nivelul aparatului urinar. Numărul persoanelor diagnosticate a crescut constant în ultimii ani, fiind mai frecventă la bărbaţi, comparativ cu femeile.
Bananele, unele dintre cele mai populare şi sănătoase fructe exotice, sunt recomandate cardiacilor datorită conţinutului bogat în potasiu, dar sunt interzise celor cu probleme renale.
Chisturile sunt pungi cu lichid care se pot găsi la nivelul tuturor organelor abdominale şi nu numai. Dr. Adelina Popescu, medic specialist gastroenterologie, Clinica DigestMed, explică felul în care pot evolua acestea şi cum se tratează.
Lupusul eritematos sistemic – LES - sau, mai simplu, lupus este o boală autoimună în care sistemul imunitar atacă propriile celule şi organe. Afectarea sistemică poate include articulaţiile, pielea, rinichii, celulele sangvine, creierul şi/sau plamânii. Conf.dr. Gener Ismail, medic primar nefrolog, şeful clinicii de Nefrologie la la Institutul Clinic Fundeni din Bucureşti vorbeşte despre această boală mai puţin cunoscută şi complicaţiile ei.
Diabetul zaharat de tip 2 este o boală ajunsă la nivel de epidemie în întreaga lume, sunt de părere specialiştii. Stilul de viaţă modern cu mâncare multă şi grasă şi sedentarism este principalul vinovat pentru această situaţie. Cinci semne care prevestesc diabetul.
Rinichii, organe cu rol esenţial în procesele de detoxifiere, se îmbolnăvesc în tăcere, iar insuficienţa renală apare, de cele mai multe ori, pe neaşteptate. Prevenţia - menţinerea sănătăţii rinichilor, e cea mai simplă şi mai sigură modalitate de a ne ţine departe de dureroasele crize care apar în faza avansată a bolii.
Medicul primar urolog Cristian Iatagan vine la Adevărul Live să ne explice care sunt beneficiile intervenţiilor cu robotul da Vinci de generaţie nouă şi în ce condiţii se pot realiza astfel de operaţii.
Organe-pereche, cu rol esenţial în curăţarea sângelui, rinichii au şi rolul de a elimina substanţele reziduale din corp. Din diverse motive, rinichii pot suferi disfuncţionalităţi.
Rolul rinichilor este de a filtra substanţele toxice, de a epura sângele, de a elimina deşeurile metabolice din organism şi de a regla tensiunea arterială. Cea mai bună metodă care îi ajută să se menţină sănătoşi este dieta bogată în fructe, legume şi alimente sănătoase. Specialiştii spun că trebuie evitate alimentele procesate, bogate în zahăr şi aditivi.
Preşedintele SUA, Donald Trump, a luat prin surprindere comunitatea medicală, după ce a spus că ”rinichiul are un loc foarte special în inimă”, relatează The Guardian. El i-a lăudat pe specialişti miercuri, anunţând un plan guvernamental de luptă împotriva bolilor la rinichi.
Pierderea funcţiei rinichiului se numeşte insuficientă renală şi poate fi acută, atunci când apare brusc - caz în care este, de obicei, reversibilă - şi cronică, atunci când se instalează în timp, este progresivă şi ireversibilă. Soluţiile pentru preîntâmpinarea şi tratarea acestor probleme înclud de la un regim alimentar şi de viaţă adecvat, până la tratamente alopate şi intervenţii chirurgicale. Remediile naturiste merită şi ele luate în seamă.
Trei transplanturi de organe au fost realizate joi, la Iaşi, în urma unei recoltări realizate tot în municipiu. Este prima dată când toate organele recoltate în regiune ajung la pacienţii din Moldova, spun medicii, care şi-au arătat nemulţumirea de mai multe ori legat de faptul că unul dintre organe erau întotdeauna dus pentru transplantare în capitală.
Actorul Alexandru Arşinel, care a fost supus unui transplant de rinichi în anul 2013, la Institutul de Urologie şi Transplant Renal din Cluj, condus la acea vreme de medicul Mihai Lucan, a făcut transplant în aceeaşi zi în care se înscrisese pe lista de aşteptare, în Registrul Naţional de Transplant, scrie Hotnews.ro.
Până în luna aprilie a acestui an, în regiunea Moldovei nu a existat niciun donator de organe. Medicii spun însă că listele de aşteptare cresc de la o zi la alta, numărul persoanelor care aşteaptă un organ devenind îngrijorător de ridicat în comparaţie cu cel al donatorilor.
În politica germană are loc o dezbatere cu privire la reglementarea donării de organe. Dincolo de chestiunile de natură etică de partea donatorului, un transplant poate fi greu de acceptat şi de către primitor.
Urina poate indica probleme serioase de sănătate. Culoarea, mirosul şi consistenţa sa dezvăluie lucruri importante despre sănătate, de la alimentele pe care le-ai consumat, până la bolile despre care nu eşti conştient că le ai.
Nicoleta Hangan, din Botoşani, care şi-a donat un rinichi fiicei ei, este unul dintre cei mai activi voluntari pe echipajele SMURD din Botoşani.
Xiao Wang, acum în vârstă de 24 de ani, este bărbatul care şi-a distrus viaţa după ce, în urmă cu şapte ani, şi-a vândut un rinichi pentru a-şi putea permite un iPhone.
Nefrologul Mihai Ardeleanu le recomandă adulţilor să consume doi litri de apă în fiecare zi, chiar dacă suferă de prostată sau incontinenţă urinară. Pe lângă apă este recomandat şi consumul de ceaiuri, dar fără zahăr.
Dorina Buliga face dializă din 1994 şi este cea mai longevivă pacientă din judeţul Suceava care urmează acest tratament. Femeia nu poate să muncească. Ea povesteşte că viaţa ei a devenit mai uşoară după ce şi-a acceptat boala. Încearcă să-i ajute şi pe alţi pacienţi care se află în situaţia ei să îşi accepte mai uşor diagnosticul.
Curtea de Apel Timişoara a motivat sentinţa finală pronunţată într-un dosar de violenţă în familie în care un bărbat a fost acuzat că şi-a lovit concubina, făcând-o să îşi piardă un rinichi.