Stiri despre religia in scoli

  99 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • De ce este nevoie de un partid al libertăţilor civile
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  De ce este nevoie de un partid al libertăţilor civile

  Răspunsul la întrebarea „De ce este necesar un partid al libertăţilor civile?“ este simplu: pentru că un segment important din cetăţenii României sunt excluşi sau se auto-exclud din viaţa politică din cauza faptului că nu se regăsesc în actualele platforme politice ale partidelor. Mai precis, oferta politică a partidelor nu răspunde unor aşteptări.

 • Pe cine reprezintă cei 6.000 de dascăli de
religie: statul român sau BOR?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Pe cine reprezintă cei 6.000 de dascăli de religie: statul român sau BOR?

  Dezbaterea despre oportunitatea şi modul în care ar trebui să se facă orele de religie din şcolile româneşti continuă an de an să nască numeroase controverse aprinse în societate. Teoretic, o oră de istorie a religiilor ar fi benefică şi interesantă pentru elevi, însă Biserica Ortodoxă Română s-a opus permanent unei astfel de abordări a orelor de religie şi a beneficiat, în acest sens, şi de sprijinul responsabililor din Ministerul Educaţiei.

 • Ce spune Biserica 
despre scandalul homofob de la Braşov
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ce spune Biserica despre scandalul homofob de la Braşov

  Reprezentanţii Arhiepiscopiei Sibiului susţin că vor face o anchetă în cazul profesorului de Religie care le-a distribuit elevilor materiale care instigă la homofobie. Patriarhia a refuzat să facă orice declaraţii pe motiv că BOR este o instituţie descentralizată

 • DOCUMENTE Învăţăturile unui profesor de Religie pentru elevii săi de liceu: „Homosexualii sunt vrednici de moarte”
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  DOCUMENTE Învăţăturile unui profesor de Religie pentru elevii săi de liceu: „Homosexualii sunt vrednici de moarte”

  Scandal de proporţii în Braşov după ce un profesor de Religie de la Colegiul Naţional „Nicolae Titulescu” din oraş a distribuit o broşură în care se arată că homosexualitatea este o „fărădelege”, o „boală” şi o „ameninţare a civilizaţiei”. Cei care au făcut sesizări cu privire la conţinutul intolerant, discriminatoriu şi homofob al broşurii au fost chiar elevii la clasa cărora predă dascălul Dorel Chiriţă.

 • Fanatismul nostru cel de toate zilele
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Fanatismul nostru cel de toate zilele

  Mulţi cred că fanatismul islamic este, în momentul de faţă, cel mai primejdios pentru stabilitatea lumii. Aşa cum era, cu două decenii şi jumătate în urmă, fanatismul ideologic comunist. Sau, acum trei sferturi de secol, fanatismul nazist. Nimeni nu se mai îndoieşte că holocaustul şi gulagul sunt responsabile în secolul XX de peste 100.000.000 de morţi, inclusiv aceia din Al Doilea Război Mondial.

 • Mircea Kivu: Zbuciumatul concubinaj dintre politician şi ierarh
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Mircea Kivu: Zbuciumatul concubinaj dintre politician şi ierarh

  Încă de la primele sondaje de opinie făcute în anii ’90, instituţiile cu imaginea cea mai bună erau, pentru români, Armata şi Biserica – cu procentaje relativ egale, de peste 90%. Politicienii au înţeles repede lucrul ăsta şi s-au grăbit să se asocieze, cît mai mult, cu cele două instituţii – sau cu reprezentanţi ai acesteia.

 • Constanţa Vintilă-Ghiţulescu: 
 
	Evanghelia a V-a a babelor
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Constanţa Vintilă-Ghiţulescu: Evanghelia a V-a a babelor

  Astăzi, predarea religiei în şcoli a stîrnit ceva dezbateri, lăsînd deoparte esenţialul: cu cine? Cu cine vor face ora de religie copiii noştri? Întrebarea este la fel de legitimă şi în cazul altor materii, întrebîndu-mă care mai este nivelul de pregătire al cadrelor didactice atunci cînd vine vorba de limba şi literatura română, de biologie sau chiar de istorie.

 • Ora de religie – o opinie
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ora de religie – o opinie

  Ultimele săptămâni au fost marcate de furtunoase dezbateri despre ora de religie, poziţia Bisericii Ortodoxe şi despre rolul preoţilor şi al profesorilor.

 • Ora de religie şi efectul de bumerang
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ora de religie şi efectul de bumerang

  Ca mai toate dezbaterile de la noi şi aceasta privind ora de religie în şcoli a degenerat în felcăreală disgraţioasă. În stilul obişnuit al ziselor noastre televiziuni de ştiri, mai toţi s-au grăbit să facă rating şi din acest subiect atât de sensibil şi atât de greşit abordat.

 • Discriminarea în educaţie, o problemă cu dezvoltare accentuată
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Discriminarea în educaţie, o problemă cu dezvoltare accentuată

  Autorităţile, societatea civilă, reprezentanţii cultelor religioase au de rezolvat o gravă problemă actuală, ce tinde să se accentueze odată cu păstrarea notării orei de religie în şcoli - discriminarea în educaţie. Putem spune că este o discriminare pe motiv de religie, din moment ce nota la această materie şcolară, dacă pot spune aşa, este cauza.

 • Religia şi sentimentul religios (3)
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Religia şi sentimentul religios (3)

  Către sfârşitul dezbaterii privind predarea Religiei în şcoală, am putea spune că unii sunt cu Decalogul, alţii sunt cu Dialogul. Numai că, din păcate, cele două entităţi, una religioasă, alta etică, îşi cam trădează conţinutul specific. Adică, Decalogul înclină către dictatura majorităşii ortodoxe, iar Dialogul se converteşte în monologuri paralele, care tind către poliloghie şi ciorovăială.

 • Abuzul de putere al statului român în raport cu cetăţeanul său, episodul „Ora de religie“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Abuzul de putere al statului român în raport cu cetăţeanul său, episodul „Ora de religie“

  Se pare că în România orice smintit doarme prost noaptea, face o societate întreagă să doarmă prost nopţi în şir după aceea. Cam aşa arată şi povestea cu ora de religie în şcoli. Bunul simţ comun ar fi impus ca dezbaterea: „e sau nu obligatorie ora de religie“ să aibă loc pentru anul şcolar viitor, nu pentru cel în curs, întru smintirea tuturor. De rezolvat, nu s-a rezolvat mai nimic, nici măcar auto-evaluarea imperios necesară a bisericii. Încă!

 • Românii au ales:
90% din elevi merg la ora de Religie
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Românii au ales: 90% din elevi merg la ora de Religie

  Cei mai mulţi dintre elevi vor merge la orele de Religie. Părinţii lor au semnat cereri în acest sens, până vineri, când a expirat termenul de înscriere. Asta cel puţin teoretic, pentru că Ministerul Educaţiei a anunţat că se pot face în continuare înscrieri şi după această dată.

 • De
ce plouă sau despre religie în şcoli
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  De ce plouă sau despre religie în şcoli

  În clasa întâi, fiica mea a venit acasă după ora de religie de la şcoală şi mi-a spus că li s-a predat următoarea definiţie a ploii: ploaia sunt lacrimile lui Dumnezeu care plânge pentru că vede răutatea oamenilor.

 • Fifty shades of
Dumnezeu
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Fifty shades of Dumnezeu

  Gata. S-a tras linie şi am liniştit-o şi p-asta. 88% dintre elevii din România au hotărât, ei sau părinţii, să meargă la ora de Religie. Nu mă miră şi nici nu mă deranjează. Suntem totuşi o ţară cu o majoritate creştin-ortodoxă şi dacă ateii se porneau într-o revoluţie spirituală dădeau greş şi păreau extremişti.

 • Cum au rezolvat australienii problema orei de religie în şcoli – explicaţiile unui pastor român de la „capătul lumii“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cum au rezolvat australienii problema orei de religie în şcoli – explicaţiile unui pastor român de la „capătul lumii“

  Un pastor român din Australia a povestit pentru „Adevărul” cum ora de religie a iscat controverse şi în Australia. Pastorul baptist Teofil Ciortuz a explicat că statul federal Australian le-a lăsat jurisdicţiilor libertatea de a decide. Concluzia: şcolile pot preda cursuri de religie, dar nu sunt obligate. Acolo unde orele de religie sunt obligatorii, părinţii au posibilitatea să îşi retragă copiii de la oră.

 • Obligatorie, opţională sau facultativă? Ce se întâmplă cu ora de Religie începând de luni, când vechea lege se consideră abrogată de decizia CCR
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Obligatorie, opţională sau facultativă? Ce se întâmplă cu ora de Religie începând de luni, când vechea lege se consideră abrogată de decizia CCR

  Parlamentarii nu au găsit nici până acum o nouă variantă legislativă care să reglementeze participarea elevilor la ora de Religie, în urma deciziei Curţii Constituţionale de la sfârşitul anului trecut. Astfel, de luni, articolul din Legea Educaţiei care stabilea modalitatea de înscriere la acest curs nu va mai exista.

 • Despre hotărârea C(N)A al BOR referitoare la ora de religie
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Despre hotărârea C(N)A al BOR referitoare la ora de religie

  Ce-ar fi dacă în locul religiei, din care un copil de 7-9 ani nu prea înţelege nimic (Dumnezeu, deşi Unul, e inclus în Sfânta Treime, la început fiind Cuvântul...), să se facă reclamă TV orei de educaţie civică? Aştept cu nerăbdare ziua în care localnicii vor lăsa ţuica din mână când jandarmii le curăţă şanţurile de pe marginea uliţei, jinduiesc după România în care, când ai nasul înfudat, nu foloseşti trotuarul ca batistă...

 • Biserica şi marketingul
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Biserica şi marketingul

  Pentru că mai sînt doar cîteva zile în care elevii şi părinţii pot face cerere pentru participarea la orele de religie, s-a încins şi mai tare atmosfera. Dar asta nu înseamnă că se discută mai consistent despre această temă. Doar se prelungeşte un război cu ţinte greşite.

 • VIDEO Ora de religie. Societatea civilă reacţionează la presiunile BOR: „De ce e Biserica atât de disperată?”
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  VIDEO Ora de religie. Societatea civilă reacţionează la presiunile BOR: „De ce e Biserica atât de disperată?”

  Tot mai mulţi reprezentanţi ai societăţii civile reacţionează la modul în care Biserica Ortodoxă Română (BOR) a tratat decizia Curţii Constituţionale prin care a fost schimbată modalitatea în care se optează pentru ora de Religie. După ce Consiliul Naţional al Elevilor a condamnat atitudinea nedemocratică a Bisericii, a venit rândul Asociaţiei Secular-Umaniste să se întrebe: „De ce este Biserica atât de disperată?”.

 • Religia şi sentimentul religios (2)
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Religia şi sentimentul religios (2)

  În cartea sa crucială Sacrul şi Profanul, savantul Mircea Eliade consideră că „structurile sacrului”, respectiv sentimentul religios, sunt constitutive oricărei conştiinţe umane Acest enunţ ar putea fi numit Axioma lui Mircea Eliade.

 • Radu Banciu, despre religie în şcoli: „Ne închinăm toată ziua ca nişte tăntălăi“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Radu Banciu, despre religie în şcoli: „Ne închinăm toată ziua ca nişte tăntălăi“

  Jurnalistul Radu Banciu (44 de ani) a abordat, în cadrul ediţiei din 3 martie a emisiunii „Lumea lui Banciu“, difuzată de B1 TV, problema predării religiei în şcoli, fiind de părere că întreaga dezbatere care a împărţit societatea românească în două tabere este „o idioţenie a secolului XXI“, notează reportervirtual.ro.

 • Primăvara patriarhului
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Primăvara patriarhului

  S-a tot dezbătut zilele acestea, pe faţă şi pe dos, problema studiului religiei în şcoală. Înţeleg că miza e mare, oile Domnului sunt rătăcite de-a dreptul pe tarlaua constituţionalităţii şi riscă să fie jupuite de vii de către cugetarea liberă, care zburdă neîngrădită, cum îi şade ei bine.

Modifică Setările