VIDEO Mii de profesori din România ar putea rămâne fără loc de muncă, după demersul în justiţie al unui buzoian

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Emil Moise
Emil Moise

Peste 7.700 de profesori de religie ar putea rămâne fără loc de muncă, după ce profesoul buzoian Emil Moise a reuşit prin demersul său în justiţie să înlăture obligativitate acestei discipline de studiu în şcolile româneşti. O sentinţă a Curţii Constituţionale stabileşte că trebuie să spui când vrei să participi la cursurile de Religie, nu să spui când nu vrei.

În urma iniţiativei profesorului buzoian Emil Moise, care, într-un dosar civil aflat pe rolul Judecătoriei Buzău a dat în judecată Liceul de Artă “Margareta Sterian” din Buzau, Curtea Constituţională a decis zilele trecute că obligaţia unui elev de a face o solicitare pentru a nu participa la ora de religie este neconstituţională. După decizia de miercuri, vor face cerere doar părinţii care doresc această materie în orarul elevilor.

“Religia face parte din planul cadru. Până acum, elevul major, părintele sau tutorele trebuiau să facă o cerere pentru a nu participa la cursurile acestei discipline. În urma deciziei de astăzi (miercuri – n.red.), s-a stabilit că trebuie să spui când vrei să participi la cursurile de Religie, nu să spui când nu vrei”, spun oficialii Curţii Constituţionale.

”Nu poti sa faci o cerere să încetezi să faci o infracţiune. Deci şcoala trebuie să se abţină de la a face infracţiuni nu să le facă iar eu să le cer să n-o facă. E ca şi cum aş face cerere să nu-mi bată copilul, să nu mi-l violeze. Prin urmare, şcoala trebuie să se abţină să îmi bage copilul la ora de religie”, este de părere Emil Moise, profesor de filosofie.

După decizia a magistraţilor, începând cu anul şcolar viitor, peste 7.700 de profesori de religie ar putea fi puşi în situaţia de a-şi căuta o nouă ocupaţie, dacă părinţii nu fac cerere către conducerile şcolilor, în care să solicite predarea orei de religie la clasele unde învaţă copiii lor.

”Mulţi m-au întrebat ce o să facă profesoii de religie, o să plece acasă? Nicidecum. Dacă oamenii or să fie atât de doritori să facă religie, probabil că profesorii de religie o să rămână la şcoală, în continuare. Dacă nu se doreşte religia la şcoală, probabil că profesorii o să plece acasă”, spune profesorul Emil Moise.

Colegii de breaslă ai profesorului care a declanşat răboiul împotriva orei de religie obligatorii cred că demersul acestuia este zadarnic, întrucât părinţii se vor conforma astfel încât să nu afecteze programa de anul viitor, prin scoaterea orei de religie. ”Aceiaşi elevi sunt acum şi vor fi şi atunci, la orele de Religie, după modificarea legii”, spune Valentin Biro, director de şcoală din Buzău.

Buzoianul Emil Moise a mai cerut anularea situaţiei discriminatorii create prin prezenţa simbolurilor religioase în holurile, cancelariile şi sălile de clasă din afara orei facultative de Religie din Liceului de Arte „Margareta Sterian” din Buzău, unde învăţa fiica sa şi în toate unităţile publice de învăţământ din judeţul Buzău.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite