Stiri despre razboi rece

  138 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Tribul şobolanilor: un milion de oameni trăiesc în buncăre atomice din timpul Războiului Rece
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Tribul şobolanilor: un milion de oameni trăiesc în buncăre atomice din timpul Războiului Rece

  Circa un milion de oameni trăiesc în foste buncăre atomice construite la Beijing la sfârşitul anilor 1960 la comanda lui Mao Zedong pentru adăpostirea populaţiei în cazul unui atac nuclear din partea fostei Uniuni Sovietice. Supranumiţi „Tribul Şobolanilor” după o colecţie a unui fotograf chinez , ei sunt în mare parte migranţi, studenţi şi lucrători cu venituri mici.

 • Amestecul CIA în alegerile din alte ţări: o scurtă istorie recentă şi ce se întâmplă în prezent
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Amestecul CIA în alegerile din alte ţări: o scurtă istorie recentă şi ce se întâmplă în prezent

  În timpul Războiului Rece, CIA şi KGB au fost competitori în domeniul propagandei, astfel că CIA a intervenit în alegerile mai multor ţări de la Chile la Guyana la El Salvador şi Japonia. Interviuri cu foşti directori şi oficiali implicaţi în operaţiuni fac un tablou al istoriei mai recente a acestor interferenţe contrar percepţiei că CIA, precum Rusia, se implică şi în prezent în astfel de misiuni, arată Foreign Affairs.

 • Germania, în Războiul Rece dintre SUA şi China
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Germania, în Războiul Rece dintre SUA şi China

  Sub umbrela Războiului Rece dintre SUA şi China, pe care cu onestitate trebuie să-l recunoaştem, criza coronavirusului nu a făcut decât să sporească antagonismul între cele două. Sunt puţine zone de pe glob unde cele două nu sunt în conflict. Mediterana este în flăcări, iar Germania este prinsă între cele două mari puteri China şi SUA. Rusia continuă războiul hibrid împotriva Estului.

 • Bricabracul lui Stelian Tănase
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Bricabracul lui Stelian Tănase

  Destul de greu de spus în ce categorie anume ar putea fi încadrată cea mai recentă carte a lui Stelian Tănase, „Sunt un copil al războiului rece”, apărută în anul 2020, la editura bucureşteană „Corint”.

 • Dezbatere Historia LIVE. A început noul Război Rece?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Dezbatere Historia LIVE. A început noul Război Rece?

  În aceste zile, România îşi defineşte Strategia Naţională de Apărare pentru următorii ani într-un mediu de securitate mult mai complicat decât la momentul elaborării precedentei Strategii. Pandemia provocată de noul coronavirus „a accelerat” istoria şi a adus ameninţări suplimentare.

 • Rivalitate strategică, competiţie cu
fricţiuni majore sau Război Rece SUA - China
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Rivalitate strategică, competiţie cu fricţiuni majore sau Război Rece SUA - China

  Joi, 21 mai, Casa Albă a trimis Congresului American documentul ce defineşte relaţia strategică cu China. Este vorba despre cel mai puternic şi mai recent document ce califica situaţia globală a lumii curente şi de mâine, lansarea competiţiei strategice globale de Mare Putere SUA-China, cu nivele de fricţiune şi contondenţă extremă, dar care îşi propune să evite confruntarea şi conflictul.

 • China şi Statele Unite, „în pragul unui nou Război Rece“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  China şi Statele Unite, „în pragul unui nou Război Rece“

  China şi Statele Unite sunt "în pragul unui nou Război Rece", a avertizat duminică ministrul chinez de externe Wang Yi, care a deplâns reaprinderea tensiunilor cu Washingtonul în jurul pandemiei de COVID-19, relatează AFP.

 • A reînceput Războiul Rece, revenim la cursa „Primul om pe lună“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  A reînceput Războiul Rece, revenim la cursa „Primul om pe lună“

  Numai aparent şi extrem de superficial, ceea ce urmează ar fi o discuţie rezumată doar la sectorul „ştiinţă şi tehnică“. De fapt, pe fond, este vorba despre o dezbatere pe un subiect esenţial, cel care reflectă capacitatea vizionară a unor societăţi care îşi pregătesc supravieţuirea în timpul ce vine.

 • „Oraşul interzis“ care spune istoria militară alambicată a Germaniei: „A fost o mică Moscovă“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Oraşul interzis“ care spune istoria militară alambicată a Germaniei: „A fost o mică Moscovă“

  La 40 de kilometri de Berlin, în oraşul Zossen, a fost sediul Comandamentului militar sovietic din Germania de Est, numit şi „Haus der Offiziere“ (foto), abandonat acum 25 de ani. Deschis în 1916, a mai găzduit armata Împăratului german Wilhelm al II-lea şi a fost şi centrul militar de comandă al naziştilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

 • Razboiul Rece sau „Pacea caldă“? (criza rachetelor cu rază intermediară de acţiune/telegrame ale serviciilor secrete sovietice)
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Razboiul Rece sau „Pacea caldă“? (criza rachetelor cu rază intermediară de acţiune/telegrame ale serviciilor secrete sovietice)

  În memoriile sale, Ronald Regan dezvăluie că se plângea lui Nancy, soţia sa, de faptul că a trimis mai multe scrisori liderilor sovietici pentru a se întâlni cu aceştia şi nu a reuşit: Cum am să mă întâlnesc cu un oficial de rang înalt al URSS dacă ei continuă să moară în mandatul meu?(Brejnev în 1982, Andropov în 1984, Cernenko în 1985).

 • Nici vorbă de război rece – respiraţi abdominal!
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Nici vorbă de război rece – respiraţi abdominal!

  Am citit cu atenţie blogul de săptămâna trecută al dlui Cristian Unteanu, care afirmă că „Suntem în zodia războiului rece“, precedat şi urmat de altele pe acelaşi fir de gândire. Găsesc interpretările domniei sale nerealiste şi chiar uşor îngrijorătoare.

 • Suntem în zodia Noului Război Rece. Consecinţe şi perspective
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Suntem în zodia Noului Război Rece. Consecinţe şi perspective

  Din nefericire pentru noi toţi şi lumea în care urmează să trăiască generaţiile viitoare, s-a revenit la regulile de joc, de ameninţare şi presiune, specifice perioadei Războiului Rece. Altfel declarată definitiv încheiată deoarece comunismul pierduse partida şi Pax Americana urma să fie zodia sub care să înflorească noua eră de democraţie, înţelegere şi bunăstare universală.

 • SUA ar putea distruge rachetele ruseşti care încalcă Tratatul nuclear
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  SUA ar putea distruge rachetele ruseşti care încalcă Tratatul nuclear

  Rusia trebuie să oprească dezvoltarea sistemului de rachete de croazieră care încalcă Tratatul nuclear semnat la sfârşitul Războiului Rece, iar dacă nu se va întâmpla acest lucru Statele Unite vor încerca să distrugă rachetele înainte să devină funcţionale, a afirmat Kay Bailey Hutchison, ambasadoarea SUA la NATO, scrie Reuters.

 • Mihai Caraman, superspionul român care a
reuşit să afle secretele „cosmice“ ale NATO
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Mihai Caraman, superspionul român care a reuşit să afle secretele „cosmice“ ale NATO

  Reţeaua de spioni organizată de Mihai Caraman a fost stafia care a bântuit NATO vreme de 11 ani şi a sustras zeci de informaţii ultrasecrete pe care le-a pus la dispoziţia Moscovei. A fost cea mai mare lovitură dată Organizaţiei Nord-Atlantice şi a rămas una dintre cele mai cunoscute şi mai enigmatice misiuni de spionaj în care a fost implicată România.

 • China a pornit „un război rece“ contra SUA
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  China a pornit „un război rece“ contra SUA

  Experţi şi oficiali din domeniul spionajului american afirmă că, în ultimul timp, China îşi foloseşte toate resursele în scopul de a detrona Statele Unite şi de a deveni, astfel, cea mai mare putere a lumii.

 • Ordinea internaţională sub atac: o nouă treaptă a escaladării
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ordinea internaţională sub atac: o nouă treaptă a escaladării

  Suntem deja într-o nouă etapă, cu mult mai periculoasă, a Noului Război Rece? Cu siguranţă că da, mărturie documentul semnat de liderii SUA, Franţei, Germaniei şi Mariii Britanii.  Este condamnată în termenii cei mai fermi implicarea Rusiei pentru atacul produs, pe teritoriul britanic, împotriva unui fostv agent de informaţii rus.

 • Criză internaţională gravă de tip Război Rece
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Criză internaţională gravă de tip Război Rece

  Decizia premierului britanic de a expulza 23 de diplomaţi ruşi identificaţi drept „agenţi de informaţii nedeclaraţi“ este primul pas din ce se anunţă a fi un şir de măsuri severe de retorsiune pentru tentativa de asasinare, pe teritoriu britanic, a fostului ofiţer GRU Serghei Skripal şi a fiicei acestuia.

 • România a intrat în lumea bună a NATO
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  România a intrat în lumea bună a NATO

  Pe fondul unei creşteri globale record la capitolul cheltuieli militare de la încheierea Războiul Rece, Ministerul Apărării Naţionale va avea un buget asemănător procentual cu cele din SUA, Grecia, Estonia, Turcia, Letonia, Marea Britanie, Lituania sau Polonia.

Modifică Setările