CNN: Marina rusă a primit cel mai lung submarin din lume, care ar putea pregăti terenul pentru „un nou Război Rece” în oceane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock/Arhivă
FOTO Shutterstock/Arhivă

Marina rusă a primit cel mai lung submarin cunoscut din lume, pe care constructorul său îl prezintă ca fiind un vas de cercetare, dar despre care alţii spun că este o platformă pentru spionaj şi, posibil, pentru arme nucleare, transmite CNN.

Cu o lungime de peste 184 de metri, Belgorod este cel mai lung submarin din ocean în prezent - mai lung chiar şi decât submarinele cu rachete balistice şi ghidate din clasa Ohio ale marinei americane, care au o lungime de 171 de metri.

Belgorod a fost predat Marinei ruse la începutul acestei luni în portul Severodvinsk, potrivit celui mai mare constructor de nave din ţară, Şantierul Naval Sevmash.

Experţii spun că designul său este o versiune modificată a submarinelor ruseşti cu rachete ghidate din clasa Oscar II, făcute mai lungi cu scopul de a găzdui în cele din urmă primele torpile stealth cu armament nuclear din lume şi echipamente pentru colectarea de informaţii.

Dacă Belgorod poate adăuga cu succes aceste noi capacităţi flotei ruseşti, în următorul deceniu ar putea pregăti terenul pentru o revenire la scenele Războiului Rece sub ocean, cu submarine americane şi ruseşti care se urmăreau şi se vânau reciproc în confruntări tensionate.

Cu o lungime de peste 184 de metri, Belgorod este cel mai lung submarin din ocean în prezent - mai lung chiar şi decât submarinele cu rachete balistice şi ghidate din clasa Ohio ale marinei americane, care au o lungime de 171 de metri (569 de picioare).

Belgorod a fost lansat la apă în 2019 şi trebuia să fie livrat Marinei ruse în 2020, după teste şi încercări, dar acestea au fost întârziate din cauza pandemiei de coronavirus, a relatat agenţia de ştiri rusă de stat TASS.

Nu a fost oferit niciun termen pentru prima desfăşurare a submarinului.

RusiaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite