Stiri despre norman manea

  66 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • INTERVIU Jean Harris,
scriitoare şi traducătoare americană de literatură română:
„«Tinereţe fără bătrâneţe» a fost o provocare teribilă
pentru mine“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  INTERVIU Jean Harris, scriitoare şi traducătoare americană de literatură română: „«Tinereţe fără bătrâneţe» a fost o provocare teribilă pentru mine“

  Stabilită de 13 ani în România, scriitoarea şi eseista americană Jean Harris este una dintre cele mai apreciate şi căutate traducătoare de literatură română în limba engleză. I-a tradus, printre alţii, pe Norman Manea, pe Stelian Tănase şi pe Igor Bergler. În interviul pentru „Weekend Adevărul“, Jean Harris a povestit printre altele cât de dificil i-a fost să înveţe limba română din basmele româneşti.

 • Ceaiul lui Proust. Norman Manea la Paris
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ceaiul lui Proust. Norman Manea la Paris

  L-am întrebat la Paris pe Norman Manea ce anume l-a ajutat să traverseze exil după exil şi ostilitate după ostilitate. În povestirea „Ceaiul lui Proust“, în clipa când copilul întors din lagăr primeşte o cană cu ceai, naratorul are o viziune: ce anume i-a făcut pe cei alungaţi brutal de acasă să creadă că apa fierbinte a pribegiei e o licoare rafinată?

 • Scriitorul şi politica
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Scriitorul şi politica

  Ce este politica? Ce înseamnă politica şi literatura? Politica este o activitate social-umană de reprezentare. Un cerc restrâns de indivizi coagulează  un anume grup în jurul unor idei, crezuri. Politica este o formă de organizare socială şi nu o formă de exercitare a puterii. Politica înseamnă reprezentare.

 • INTERVIU Norman Manea, aniversat la New York la împlinirea vârstei de 80 de ani. „România nu mi-a devenit încă indiferentă“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  INTERVIU Norman Manea, aniversat la New York la împlinirea vârstei de 80 de ani. „România nu mi-a devenit încă indiferentă“

  Cu ocazia celei de a 80-a aniversări a scriitorului Norman Manea, Institutul de Cercetări Evreieşti (YIVO) din New York, în parteneriat cu ICR New York şi Consulatul General al României la New York, organizează, marţi, 22 noiembrie, la sediul YIVO Institute for Jewish Research, o celebrare festivă a lui Norman Manea, supravieţuitor al Holocaustului, unul dintre cei mai  importanţi scriitori româno-americani de origine evreiască.

 • Încă un premiu substanţial pentru scriitorul român Norman Manea. „Evreul rătăcitor“ îşi doreşte să fie înmormântat alături de Philip Roth, la Bard College
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Încă un premiu substanţial pentru scriitorul român Norman Manea. „Evreul rătăcitor“ îşi doreşte să fie înmormântat alături de Philip Roth, la Bard College

  Scriitorul Norman Manea a fost recompensat cu premiul Feria Internacional del Libro (FIL) din Guadalajara, Mexic, acordat scriitorilor din literaturi romanice, o distincţie de prestigiu, în valoare de 150.000 de dolari, acordată în trecut şi scriitorilor Claudio Magris şi António Lobo Antunes.

 • Norman Manea
va fi sărbătorit la Academia Română. Scriitorul a venit la Adevărul Live în
avanpremiera jubileului de 80 de ani
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Norman Manea va fi sărbătorit la Academia Română. Scriitorul a venit la Adevărul Live în avanpremiera jubileului de 80 de ani

  Luni, 23 mai, începând cu ora 9.00, la Biblioteca Academiei va avea loc o sesiune aniversară dedicată lui Norman Manea, unul dintre cei mai importanţi scriitori români contemporani, cu ocazia împlinirii vârstei de 80 de ani. Totodată, editura Polirom va publica o ediţie aniversară a romanului „Întoarcerea huliganului“. În avanpremiera evenimentului, scriitorul a vorbit, la Adevărul Live, despre misiunea sa şi despre lumea culturală din România.

 • Norman Manea, sărbătorit în România la 80 de ani
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Norman Manea, sărbătorit în România la 80 de ani

  Luni, 23 mai, începând cu ora 9.00, în Sala „Ion Heliade Radulescu“ a Bibliotecii Academiei Române, va avea loc o sesiune aniversară dedicată lui Norman Manea, unul dintre cei mai importanţi scriitori români contemporani, cu ocazia împlinirii vârstei de 80 de ani.

 • Norman Manea, o viaţă.
Întoarcerea în România
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Norman Manea, o viaţă. Întoarcerea în România

  Mă bucur că Norman Manea a plecat din România în 1986. Strînsese o avere pînă atunci, dintre cele care te leagă pentru totdeauna de pământ: scrisese deja zece cărţi. Norman Manea a făcut însă tot timpul lucrurile cumva altfel, apucându-le de acolo de unde cel mai la îndemână ar fi să renunţi. Înspre literatură a venit ca inginer – construia blocuri în Ploieşti.

 • Salonul cărţii
de la Paris 2016. Cele mai emoţionante momente
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Salonul cărţii de la Paris 2016. Cele mai emoţionante momente

  60 de oameni ai cărţii, 20 de evenimente, 1.000 de titluri. Ce rămâne din acest rit de trecere obligatoriu şi fastuos, care îi aduce la un loc pe cei care imaginează, fabrică şi vînd cărţi, în cea mai rîvnită vitrină literară europeană, la Paris? Care au fost cele mai vândute titluri la standul României? Ce s-a întâmplat bun şi ce a lipsit? Decupaj subiectiv cu întrebări, răspunsuri şi un pumn de emoţii.

 • Oameni şi cărţi. România la
Târgul de carte de la Paris 2016
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Oameni şi cărţi. România la Târgul de carte de la Paris 2016

  Dacă Dumnezeu ar exista, el ar fi o bibliotecă, spunea Umberto Eco, plecat de curând să se instaleze, pentru eternitate, într-o astfel de supremă şi ultimă catedrală.  Mi-l amintesc la un tîrg de carte de la Paris, semnînd automat şi „laic”, fără evlavie, autografe pe zeci de tomuri, aşezate în coloane în jurul lui - nu-i aşa, stîlpii săi de catedrală. În acest an, coloana României e de peste 1000 de titluri.

 • Români celebri în America
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Români celebri în America

  Peste 300.000 de români trăiesc în prezent în Statele Unite şi peste un milion de americani au români printre strămoşi, potrivit datelor statistice. Mulţi dintre aceştia au ajuns, prin performanţele lor, să fie celebri în SUA şi în toată lumea.

 • Cărtărescu şi Adameşteanu, „actori“ într-un film de Solomon
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cărtărescu şi Adameşteanu, „actori“ într-un film de Solomon

  Norman Manea, Gabriela Adameşteanu, Mircea Cărtărescu şi Florin Lăzărescu sunt protagoniştii celui mai recent documentar semnat de Alexandru Solomon, „România: patru patrii“, care are premiera bucureşteană pe 15 februarie, la ora 19.30, la Cinema Elvira Popescu. Este un fel de „Kapitalism – reţeta noastră secretă“, de data aceasta cu scriitori intervievaţi. Intrarea la eveniment va fi liberă, în limita locurilor disponibile.

 • 2016, profesiune de
credinţă. Literatura română în Franţa
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  2016, profesiune de credinţă. Literatura română în Franţa

  Deschid anul ca pe o carte nouă. Pagini albe pe care refuz să le pre-scriu deja cu neruşinate afaceri de corupţie sau masacre cu refugiaţi şi terorişti. Îi las anului o şansă. E o voluptate în începuturi şi în surescitarea de a aştepta poveşti care ard pe pagină cu o altă flacără. De cînd sunt în Franţa car cu mine, dintr-un an în altul, o întrebare: dacă nu se vede că a apărut o carte de un autor român de ce a mai apărut?

 • VIDEO Documentar dedicat scriitorului Norman Manea, la Zilele Filmului German
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  VIDEO Documentar dedicat scriitorului Norman Manea, la Zilele Filmului German

  Luni, 19 octombrie, de la ora 18.00, la Cinema Studio din Bucureşti, în cadrul celei de-a X-a ediţii a Zilelor Filmului German, va avea loc premiera filmului documentar „Le beau danger“,  în regia lui René Frölke. Filmul îi este dedicat prozatorului şi eseistului român Norman Manea (79 de ani).

 • Norman Manea, la 20 de ani de la moartea lui Cioran: „Un rebel refulat, un instigator care s-a refugiat în contemplare“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Norman Manea, la 20 de ani de la moartea lui Cioran: „Un rebel refulat, un instigator care s-a refugiat în contemplare“

  La ani lumină distanţă de fascinaţia din tinereţe pentru „mesianica" Germanie hitleristă, Cioran şi-a trăit autoexilul în Franţa cu refuzul oricăror aderenţe, onoruri sau distincţii. Cioran nu s-a mai lăsat curtat nici de regimul Ceauşescu, nici de cei care voiau să-i recunoască mondial excelenţa literară, prin premii prestigioase. Scriitorul Norman Manea explică în profunzime această drastică reevaluare de destin.

 • „Captivi”
de Norman Manea, publicat în America
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Captivi” de Norman Manea, publicat în America

  Romanul „Captivi” de Norman Manea, o poveste despre România postbelică şi despre anii unei dictaturi incredibile, apărut în ţară la editura Polirom, a fost publicat în această lună la prestigioasa editură americană New Directions.

 • 1989, după 25 de ani
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  1989, după 25 de ani

  Care este imaginea cea mai tulburătoare de la Revoluţie, care vă răsare în minte, după 25 de ani? Au răspuns Marta Petreu, Simona Sora, Norman Manea, Radu Vancu, Dan Perjovschi, Andrei Şerban, Liviu Antonesei, Lucian Dan Teodorovici, Mariana Codruţ, Ovidiu Nimigean…

Modifică Setările