Stiri despre globalizare

  84 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Economist român din Paris: „Coronabond-urile”, unul dintre cele mai eficiente instrumente ale UE. Atitudinea Germaniei, „nu atât egoistă, cât puerilă”
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Economist român din Paris: „Coronabond-urile”, unul dintre cele mai eficiente instrumente ale UE. Atitudinea Germaniei, „nu atât egoistă, cât puerilă”

  Sebastian Buhai, economist român din Paris, analizează răspunsul Uniunii Europene la criza provocată de pandemia de COVID-19. El crede că unul dintre cele mai eficiente instrumente ale UE ar fi „Coronabond-urile” şi califică poziţiile afişate în legătură cu acestea de Germania, Olanda şi Austria,  „nu atât egoiste, cât mai ales puerile”.

 • Limitele globalizării sub faldurile Chinei: spre marea decuplare globală
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Limitele globalizării sub faldurile Chinei: spre marea decuplare globală

  Francis Fukuyama este celebru pentru cartea sa despre Sfârşitul Istoriei, în care anunţa, la sfârşitul Războiului Rece, convergenţa generală a lumii la liberal democraţie, după prăbuşirea Zidului Berlinului şi dezintegrarea Uniunii Sovietice şi sfârşitul comunismului ca regim.

 • Pandemia Covid-19 va provoca schimbări fundamentale în obiceiurile consumatorilor, în dezvoltarea afacerilor şi în liniile globale de aprovizionare
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Pandemia Covid-19 va provoca schimbări fundamentale în obiceiurile consumatorilor, în dezvoltarea afacerilor şi în liniile globale de aprovizionare

  “Pandemia COVIT-19 va provoca schimbări fundamentale în obiceiurile consumatorilor, în dezvoltarea afacerilor şi în liniile globale de aprovizionare” – crede Kevin Warsh, care predă economie la Universitatea Stanford. “Este un moment crucial în istorie”, spune Robert Kaplan, director la Eurasia Group, care scoate în evidentă că virusul accelerează schimbări şi tendinţe.

 • „Coronabondurile“, soluţia europeană pentru pandemia de COVID-19 sau finalul globalizării?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Coronabondurile“, soluţia europeană pentru pandemia de COVID-19 sau finalul globalizării?

  Poate, pentru prima dată în istoria modernă, întreaga lume, interconectată, este concentrată pe rezolvarea unei singure probleme legate de pandemia de gripă ce a izbucnit. Noul coronavirus, SARS-CoV-2 şi boala pe care o provoacă, COVID-19, a paralizat comunitatea globală. Liderii şi cetăţenii încearcă să răspundă la o ameninţare ale cărei dimensiuni nu sunt cunoscute în totalitate.

 • Virus contra virus
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Virus contra virus

  Nimic nu instruieşte mai adînc mintea omenească decît apariţia problemelor care promit o temeinică meditaţie postumă. Aşa, de pildă, înţelesul real şi nu recreativ al globalizării. Lecţia a plecat spre noi, purtată de virusul născut, acum 3 luni, într-o umilă piaţă chineză. Pînă la Coronavirus, globalizarea părea un cadou inevitabil, o zînă disponibilă şi infinit gonflabilă.

 • Coronavirus: lecţiile care nu vor fi învăţate
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Coronavirus: lecţiile care nu vor fi învăţate

  Efectele negative ale mondializării, cele venite la pachet cu beneficiile, au fost ignorate sau conştient minimalizate, referinţa ironică fiind mereu la povestea cu drobul de sare.

 • Mioriţa, în epoca globalizării
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Mioriţa, în epoca globalizării

  Mitul fondator al românilor îi descrie pe cei trei ciobani – cel vrâncean, cel ungurean şi cel moldovan – pe plaiurile binecuvântate, pline de bunătate, generozitate şi ospitalitate, cum le ştim cu toţii, fără îndoială, cum primii doi pun la cale uciderea celui de-al treilea, pentru simplu motiv că e un arogant şi are oi mai multe.

 • STUDIU Doi din trei români sunt dispuşi să o ia de la zero în carieră, ca răspuns la schimbările tehnologice
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  STUDIU Doi din trei români sunt dispuşi să o ia de la zero în carieră, ca răspuns la schimbările tehnologice

  Doi din trei români (66,8%) sunt dispuşi să facă o schimbare totală în ceea ce priveşte cariera lor şi să opteze pentru reconversie profesională, iar şapte din zece dedică timp semnificativ într-un an învăţării pentru a-şi perfecţiona aptitudinile, astfel încât să facă faţă provocărilor aduse pe piaţa muncii de tendinţe majore precum avansul tehnologic şi globalizarea.

 • Un Davos de criză, tirania algoritmilor şi marea provocarea a elitei globale
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Un Davos de criză, tirania algoritmilor şi marea provocarea a elitei globale

  Pun pariu pe un bitcoin că anul acesta vom auzi din ce în ce mai des termeni ca „pieţe internaţionale“, „războaie comerciale între marile puteri“, „încetinirea creşterii în zona euro“, „grup politic populist european“. Aşa că merită să ne uităm un pic peste gard — nu, nu peste gardul lui Trump, pentru că acela încă nu este gata — şi să încercăm să înţelegem ce s-a întâmplat la Davos anul acesta şi ce înseamnă asta pentru viitorul nostru.

 • Guvernanţa globală: cine face regulile reaşezării lumii de mâine?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Guvernanţa globală: cine face regulile reaşezării lumii de mâine?

  Globalizarea e un fenomen obiectiv şi un proces care se tot accelerează în ultima vreme. Interconectările, telecomunicaţiile, internetul şi social media, transporturile, tehnologia, toate accelerează interdependenţele dar şi viteza de circulaţie a datelor, banilor, oamenilor chiar.

 • Viktor Orban: Fiecare ţară are dreptul de a apăra cultura şi graniţele creştine şi să nu vorbească despre migraţie
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Viktor Orban: Fiecare ţară are dreptul de a apăra cultura şi graniţele creştine şi să nu vorbească despre migraţie

  Premierul Ungariei, Viktor Orban, a scris pe contul său de Facebook faptul că fiecare ţară are dreptul de "a apăra cultura şi graniţele creştine şi să nu vorbească despre migraţie", iar mesajul este însoţit de un clip video cu discursul său susţinut la Universitatea de Vară din Băile Tuşnad şiu cu momente legate de sosirea sa la eveniment.

 • Alba-neagra, da-i mai mult neagră. Rău!
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Alba-neagra, da-i mai mult neagră. Rău!

  În ultima vreme, toată lumea pare că joacă alba-neagra, fiecare jucându-şi atuul conform propriului interes. Trăim într-o lume tot mai tulbure, în care albul se poate transforma subit în negru, în care nimeni nu mai ţine cont de reguli, de înţelegeri, de tratate, de valori, de cuvânt şi bun simţ, de onoare, demnitate. Nesiguranţa se accentuează zi de zi, într-un ritm accelerat, iar binele se poate metamorfoza oricând în rău.

 • Democraţia faţă în faţă cu globalizarea şi naţionalismul
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Democraţia faţă în faţă cu globalizarea şi naţionalismul

  Claus Offe este un sociolog german, profesor la celebra Hertie School of Governance din Berlin. Este un reprezentant al teoriei critice şi are mari contribuţii la înţelegerea legăturii dintre capitalism şi democraţie. De asemenea, a lucrat cu Jurgen Habermas la Universitatea Humboldt din Berlin, unde a studiat aspectele pozitive ale instituţionalizării democraţiei deliberative.

 • Macron, somat să potolească furia „perdanţilor“ globalizării
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Macron, somat să potolească furia „perdanţilor“ globalizării

  Alegerile prezidenţiale, dincolo de victoria lui Emmanuel Macron, au scos la iveală sentimentul de abandon şi de exasperare a unei părţi a populaţiei - o provocare pentru noul preşedinte, chemat să găsească soluţii concrete pentru „perdanţii“ mondializării, scrie AFP.

 • „Arta”... fără frontieră
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Arta”... fără frontieră

  Insist asupra unui subiect care şi primăvara asta încă nehotărâtă şi mai capricioasă ca oricând, din câte ştiu eu, a revenit în atenţia mea îngrijorată, tot mai mult ca oricând, în urma unei călătorii ce m-a purtat în „Săptămâna Mare” prin sate din Muntenia şi Oltenia - la câmpie şi în zona de deal, în sate şi

 • Tot mai mulţi austrieci vor un lider autoritar
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Tot mai mulţi austrieci vor un lider autoritar

  Sprijinul pentru sistemul democratic din Austria s-a redus în ultimii zece ani, aproape un sfert din populaţie dorind un lider autoritar. Aceasta este concluzia unui sondaj de opinie privind tendinţele democratice realizat de Institutul de studii sociologice SORA, transmite DPA.

 • ,,Educaţia în era globalizării”. Conferinţa Casei Corpului Didactic la Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  ,,Educaţia în era globalizării”. Conferinţa Casei Corpului Didactic la Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău

  Casa Corpului Didactic ,,Grigore Tabacaru” Bacău, în colaborare cu Universitatea ,,Vasile Alecsandri” din Bacău, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bacău şi Consiliul Judeţean Bacău a organizat miercuri, 23 martie 2017, de la ora 12, în Aula Universităţii ,,Vasile Alecsandri” Bacău, Conferinţa ,,Educaţia în era globalizării“.

 • Zuckerberg publică un manifest în care prezintă priorităţile Facebook şi avertizează asupra izolaţionismului
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Zuckerberg publică un manifest în care prezintă priorităţile Facebook şi avertizează asupra izolaţionismului

  Fondatorul reţelei sociale Facebook Mark Zuckerberg a publicat un manifest anti-izolaţionist şi pro-globalizare, avertizând că lumea devine tot mai divizată. Antreprenorul american a abordat provocările reprezentate de terorism şi răspândirea ştirilor false , dar şi cum poate contribui reţeaua sa de 1,8 miliarde de utilizatori la îmbunătăţirea unor aspecte din societate.

 • Xi Jinping deschide Forumul Economic de la Davos,
în umbra lui Trump
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Xi Jinping deschide Forumul Economic de la Davos, în umbra lui Trump

  Preşedintele chinez Xi Jinping va livra marţi la Davos viziunea sa asupra globalizării, în faţa unei elite economice cutremurate de neîncrederea crescândă în populaţiile occidentale care l-au adus pe Donald Trump la Casa Albă şi, se pare, din ce în ce mai ostile corporaţiilor deschise comerţului liber.

Modifică Setările