
Explozie de mare amploare de-a lungul unui gazoduct în centrul Ucrainei
O explozie de mare amploare s-a produs sâmbătă de-a lungul unui gazoduct în partea centrală a Ucrainei, transmite dpa, citată de Agerpres.
O explozie de mare amploare s-a produs sâmbătă de-a lungul unui gazoduct în partea centrală a Ucrainei, transmite dpa, citată de Agerpres.
Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniţă, susţine că gazoductul Iaşi – Ungheni – Chişinău, care a fost finalizat în vara acestui an reprezintă un obiectiv strategic pentru securitatea energetică a Republicii Moldova.
Conducta de transport gaze naturale pe direcţia Prunişor-Orşova-Băile Herculane-Jupa este un proiect de importanţă strategică naţională şi va fi gata până în anul 2024, a declarat vineri directorul general al Transgaz, Ion Sterian.
Angela Merkel se confruntă cu o presiune tot mai serioasă în interiorul Germaniei pentru a renunţa la sprijinirea proiectului gazoductului ruso-german Nord Stream 2, ca urmare a otrăvirii liderului opoziţiei ruse, Alexei Navalnîi.
Igor Dodon se arată sceptic că prin Gazoductul Iaşi-Chişinău poate fi livrat gaz spre R. Moldova din altă parte decât din Federaţia Rusă. În acest sens, preşedintele ţării a decis să glumească pe acest subiect şi a spus că mai mult gaz ar putea fi livrat din direcţia R. Moldova către România, decât invers.
Gazoductul Iaşi-Ungheni-Chişinău urmează să fie inaugurat pe 27 august, când este marcată Ziua Independenţei Republicii Moldova. Despre aceasta a anunţă premierul Ion Chicu, care spune că a remis în adresa premierului român, Ludovic Orban, o invitaţie să participe la acest eveniment, transmite IPN.
Gazoductul Ungheni - Chişinău a fost finalizat de către compania din R. Moldova cumpărată de Transgaz, a anunţat vineri premierul Ludovic Orban, precizând că astfel cetăţenii din ţara vecină au o alternativă la gazul rusesc
Implementatorii proiectului gazoductului Ungheni-Chişinău au iniţiat procedurile de recepţie a lucrărilor magistralei de gaze Ungheni-Chişinău. Totodată, împreună cu specialiştii Agenţiei pentru Supravegherea Tehnică, sunt desfăşurate o serie de verificări tehnice.
Magistrala de gaze Ungheni-Chişinău va fi finalizată până la finalul lunii iulie, anunţă financialintelligence.ro, fiind respectat planul de execuţie anunţat anterior de cei din Transgaz.
Premierul Ludovic Orban a declarat, sâmbătă, la Vatra Dornei, că în acest an vor fi finalizate tronsonul de pe teritoriul României al proiectului BRUA şi gazoductul Ungheni-Chişinău, ambele sub coordonarea Transgaz.
În pofida pandemiei de COVID-19 şi a stării de urgenţă atât pe teritoriul Republicii Moldova, cât şi pe teritoriul României, lucrările la gazoductul Ungheni-Chişinău au continuat. Astfel, lucrările de la gazoduct au fost finalizate în proporţie de 99%, iar acesta ar putea fi pe deplin funcţional către sfârşitul anului
Lucrările de execuţie la gazoductul Ungheni – Chişinău sunt în grafic pe toate loturile, iar termenul de finalizare este semestrul întâi al anului 2020. Despre acest lucru informează într-un comunicat de presă Societatea Naţională de Transport (SNT) gaze naturale „Transgaz” din România, citat de IPN.
Compania naţională de transport de gaze Transgaz anunţă că lucrările de execuţie la gazoductul Ungheni – Chişinău sunt în grafic pe toate loturile, iar termenul de finalizare este semestrul I 2020.
Rusia inaugurează astăzi un gazoduct de 3 mii de kilometri, Forţa Siberiei, care va transporta în premieră gaze ruseşti în China şi va oferi Moscovei o nouă piaţă, ne-europeană, pentru exportul de gaze. Preşedinţii rus şi chinez, Vladimir Putin şi Xi Jinping, urmează să inaugureze conducta într-o ceremonie prin videoconferinţă.
Proiectul Trans Adriatic Pipeline (TAP) era finalizat în proporţie de 88,8%, la sfârşitul lunii iulie, arată datele actualizate publicate pe site-ul consorţiului TAP AG.
Lucrările pentru construcţia gazoductului Ungheni-Chişinău, pe toate cele şapte tronsoane, au început. Despre aceasta a anunţat ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniţă, pe o reţea de socializare, citat de IPN.
Prima fază a gazoductului BRUA nu poate fi gata în acest an, aşa cum se angajase iniţial Transgaz, ci abia la sfârşitul anului viitor.
Premierul rus Dmitri Medvedev a declarat luni la Sofia că Moscova aşteaptă „garanţii" din partea Uniunea Europeană înainte de a decide viitorul traseu spre vestul Europei al conductei TurkStream, care va lega Rusia de Turcia prin Marea Neagră.
În Republica Moldova, la Chişinău, a avut loc astăzi inaugurarea oficială a începerii lucrărilor la proiectul de interconectare Iaşi-Ungheni-Chişinău Faza a II-a. Aceste obiectiv este de interes naţional atât pentru Republica Moldova, cât şi pentru România.
Statele membre UE au căzut de acord asupra unui compromis cu Parlamentul European şi Comisia Europeană pentru reglementarea gazoductului Nord Stream 2, construit în prezent între Rusia şi Germania, au declarat miercuri surse din cadrul delegaţiei germane.
Cotidianul conservator german Die Welt vede în proiectul gazoductului Nord Stream 2 un mijloc pentru Rusia de a-şi întări puterea în Europa printr-un mai mare control asupra alimentării cu energie, scrie cotidianul „Die Welt“, citat de agenţia germană DPA.
Ministrul Energiei, Anton Anton, a spus luni că România trebuie să devină un hub de gaze naturale, în condiţiile în care este producător şi poate deveni chiar cel mai mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană (UE).
La sfârşitul acestei săptămâni, ministrul Economiei, Dănuţ Andruşcă, şi directorul general al Transgaz, Ion Sterian, au vizitat şantierul din zona Nodului Tehnologic Podişor, din judeţul Giurgiu. Pentru proiectul BRUA lucrează acum în jur de 500 de muncitori pe 17 şantiere. Lungimea aproximativă a gazoductului este de 500 de kilometri.
Ministrul Economiei şi Infrastructurii, Chiril Gaburici, susţine că este un pas curajos şi important construirea gazoductului Ungheni-Chişinău, prin care în Republica Moldova vor ajunge gaze din UE, inclusiv din România. Declaraţia a fost făcută în cadrul emisiunii „Fabrika” de la Publika TV, transmite IPN.
Directorul general al întreprinderii române Transgaz, Ion Sterian, declară că debitul gazoductului Ungheni-Chişinău va fi între 1,5 şi 2,2 miliarde de metri cubi de gaze pe an. Potrivit lui Sterian, acest volum depăşeşte consumul anual de gaze al Republicii Moldova, care este de circa un miliard de metri cubi pe an. Declaraţiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Fabrika” de la Publika TV, citat de IPN.
Preluarea Vestmoldtransgaz de către SNTGN Transgaz a fost finalizată, joi, 6 septembrie, după ce în cursul după-amiezii, la Chişinău, documentele finale ale tranzacţiei au fost semnate de către autorităţile din Republica Moldova şi reprezentanţi ai Eurotransgaz, societatea subsidiară a Transgaz în Republica Moldova.
Întreprinderea română „Transgaz” anunţă despre îndeplinirea tuturor condiţiilor suspensive convenite în contractul de vânzare-cumpărare a întreprinderii moldoveneşti „Vestmoldtransgaz”. Astfel, în prima săptămână a lunii septembrie, la Chişinău, va fi semnat protocolul în acest sens şi vor fi încasate cele 180,2 milioane de lei de la tranzacţia de vânzare a întreprinderii „Vestmoldtransgaz”.
Polonia şi-a propus să devină un hub energetic în Europa Centrală şi de Est, a declarat marţi preşedintele polonez Andrzej Duda, cu ocazia unei vizite de stat în Australia şi Noua Zeelandă, informează PAP. În acest timp, România sperie investitorii prin modificările aduse legii offshore, iar gazoductul BRUA se va opri în Ungaria.
Preşedintele rus, Vladimir Putin, a ajuns la Berlin pentru o întâlnire cu cancelarul german, Angela Merkel, iar cei doi lideri au susţinut o conferinţă de presă comună înaintea discuţiilor de la casa de oaspeţi a Guvernului german, Meseberg.
Uniunea Europeană şi Statele Unite urmăresc cu interes ce se derulează proiectul gazoductului Trans-adriatic (TAP), ce face parte din Coridorul sudic de gaze, pentru că mizele sunt uriaşe.