Directorul Transgaz: Gazoductul Prunişor-Orşova-Băile Herculane-Jupa va fi gata până în 2024

0
Publicat:
Ultima actualizare:
transgaz

Conducta de transport gaze naturale pe direcţia Prunişor-Orşova-Băile Herculane-Jupa este un proiect de importanţă strategică naţională şi va fi gata până în anul 2024, a declarat vineri directorul general al Transgaz, Ion Sterian.

Şeful Transgaz a participat la evenimentul de prezentare a proiectului, la Orşova, alături de prim-ministrul Ludovic Orban, de ministrul Economiei şi Energiei Virgil Popescu şi de ministrul Transporturilor Lucian Bode.

„Judeţul Mehedinţi e ultimul judeţ din ţară care are cea mai scurtă conductă de transport gaze de înaltă presiune, 54 de kilometri. (…) Există un potenţial fantastic aici din punct de vedere al dezvoltării activităţii economice, prelucrării resurselor. Acest proiect, care este o realitate şi o certitudine, a devenit de importanţă strategică energetică naţională. Studiul de pre-fezabilitate s-a întocmit, lucrăm la studiul de fezabilitate. (…) Această conductă va închide un inel şi va avea o dublă sursă de alimentare. Din zona Jupa va fi cuplată la BRUA, care nu este o autostradă care să ducă gazele în Ungaria şi Austria. BRUA este pentru creşterea siguranţei naţionale de aprovizionare cu gaze naturale. A doua sursă de alimentare e din conducta Filiaşi – Strehaia şi cei 54 de kilometri care vin până la Turnu Severin. Având acest avantaj, cu ambele surse, preconizăm că la sfârşitul anului 2022 se va ataca execuţia conductei. În anul 2024, să fie toată această conductă executată. Transgazul are bani bugetaţi pentru dezvoltarea reţelelor de transport de gaze şi pentru recordarea localităţilor”, a declarat Ion Sterian, directorul general al Transgaz, potrivit Calea Europeană.

În cadrul şedinţei de Guvern din 31 iulie a fost adoptată Hotărârea  de Guvern prin care proiectul de investiţii „Conducta de transport gaze naturale pe direcţia Prunişor – Orşova – Băile Herculane – Jupa  ca fiind de importanţă naţională în domeniul gazelor naturale”.

Prin realizarea acestei conducte se poate asigura alimentarea cu gaze naturale a localităţilor din zona de interes a obiectivului, respectiv un număr de aproximativ 15.500 consumatori casnici, 94 instituţii publice (şcoli, primării, dispensare. cămine culturale, cabinete medicale, etc) şi aproximativ 113 de agenţi economici în judeţul Mehedinţi precum şi aproximativ 12.000 consumatori casnici, 136 instituţii publice (şcoli, primării, dispensare. cămine culturale, cabinete medicale, etc) şi aproximativ 231 de agenţi economici în judeţul Caraş Severin.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite