Stiri despre constantin noica

  52 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • EXCLUSIV: Documente rare din dosarul politic al filosofului Constantin Noica, scoase la vânzare pe Facebook - FOTO
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  EXCLUSIV: Documente rare din dosarul politic al filosofului Constantin Noica, scoase la vânzare pe Facebook - FOTO

  Un număr de 22 de documente din dosarul politic al lui Constantin Noica – inclusiv o fotografie a filosofului realizată după eliberarea din penitenciar – au fost scoase la vânzare pe Facebook de un colecţionar privat, fără menţiuni cu privire la preţ. Aflăm astfel că filosoful trebuia să îşi plătească din buzunar avocatul din oficiu, iar maşina de scris a soţiei lui fusese confiscată de Securitate, iar femeia o cerea înapoi.

 • Timp
suspendat. Ioana-Maria Stăncescu (Invitaţii ZFR)
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Timp suspendat. Ioana-Maria Stăncescu (Invitaţii ZFR)

  „Când eram mică, am asistat din întâmplare, la o discuţie între ai mei şi filozoful Constantin Noica. Nu mai ţin minte despre ce vorbeau – Războiul rece sau pericolul nuclear - cert este că la un moment dat, l-am auzit pe Noica spunându-i maică-mii: dar, doamnă, nu este dat oricui să ia parte la sfârşitul lumii!“

 • Constantin Noica, filosoful 
care a visat la 

îmblânzirea comuniştilor: „Nu mă jenez să am legături cu Securitatea, pentru că ştiu că sunt cu inima curată“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Constantin Noica, filosoful care a visat la îmblânzirea comuniştilor: „Nu mă jenez să am legături cu Securitatea, pentru că ştiu că sunt cu inima curată“

  Filosoful Constantin Noica a fost un naiv. Înainte de a se retrage la Păltiniş, şi-a dorit să creeze în ţară un mare proiect cultural: a refuzat exilul, s-a certat cu prietenii din Paris, a cerut ajutorul autorităţilor comuniste, a crezut în şansa sa de a-i convinge pe securişti că e onest şi demn de încredere, fără pact. A eşuat şi, mai târziu, şi-a cerut iertare pentru inocenţa de care a dat dovadă.

 • „Binele“ răului totalitar
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Binele“ răului totalitar

  Auzim mereu, mai des decît ar fi cazul, că „era mai bine înainte“. Ba că aveam siderurgie, petrochimie şi fabrică de camioane româneşti, ba că Ceauşescu a făcut metrou, blocuri şi o autostradă, ba că nu exista şomaj, că toţi aveau casă, concedii „sindicale“ şi învăţămînt gratuit etc.

 • Marile Cărţi şi pedagogia lui Noica
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Marile Cărţi şi pedagogia lui Noica

  Constantin Noica n-a fost doar un filozof original, ci şi autorul unei vizuini pedagogice neglijate de „reformatorii” educaţiei din ultimii treizeci de ani. Până astăzi, ne lipseşte o Universitate de elită! Gânditorul de la Păltiniş căuta, înainte de 1989, 22 de „copii supradotaţi” pe care să-i iniţieze în tradiţia Marilor Cărţi (consacrată în America de Robert Maynard Hutchins, celebrul rector al Universităţii din Chicago).

 • Note, stări, zile
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Note, stări, zile

  Păltiniş, august 1993. Lîngă mormîntul domnului Noica am, o clipă, senzaţia că sîntem amîndoi la mormîntul lui. Îl percep, cu alte cuvinte, mai curînd „dincoace“ decît „dincolo“.

 • Presa românească ieri şi azi
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Presa românească ieri şi azi

  În 1937, în revista Vremea, Constantin Noica a publicat un articol despre gazetăria epocii, reluat, ulterior, în Eseuri de Duminică. Articolul dovedeşte că presa noastră era, încă de atunci, „eternă şi fascinantă“.

 • Rămâne pe altă dată...
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Rămâne pe altă dată...

  De la o vreme, fiecare dintre noi are dreptul (dacă nu chiar obligaţia) să-şi reevalueze capitalul de energie şi priorităţile profesionale (proiectele), în vederea unei lucide administrări a intervalului de timp pe care mai poate conta. Constantin Noica ne-a spus odată, asaltat cum era, în anii din urmă, de nenumărate solicitări că, la un moment dat, eşti îndreptăţit „să te preferi“.

 • Vladimir Streinu, destinul criticului
literar închis pe nedrept de comunişti la Jilava
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Vladimir Streinu, destinul criticului literar închis pe nedrept de comunişti la Jilava

  Vladimir Streinu, unul dintre cei mai mari critici literari ai României, s-a înrolat ca voluntar în armata română la doar 15 ani, luptând în Primul Război Mondial, şi a debutat în Adevărul literar şi artistic în 1921. În 1959 a fost implicat într-un proces politic, alături de Constantin Noica şi Dinu Pillat, şi a stat în închisoare timp de trei ani.

 • Când Gabriel Liiceanu l-a uitat pe Constantin
Noica
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Când Gabriel Liiceanu l-a uitat pe Constantin Noica

  Liviu Dragnea, născut în Teleorman, nu are nevoie de avocat pentru declaraţia lui Liiceanu. Nici Ponta, Adrian Năstase sau Ion Iliescu. Gabriel Liiceanu, din meseria de cetăţean, constant şi simplu urăşte PSD.

 • Despre dinţi
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Despre dinţi

  Am picat, sîmbătă, pe o emisiune de la Antena 3, în care un grup de cărturari notorii (Alina Petrescu, Ciuvică, Harnagea şi, cu mici ondulaţiuni prudente, ubicuul Bogdan Chirieac) făcea analiza răstită a unui text scris de Gabriel Liiceanu. Rezum, pentru cei care n-au citit textul cu pricina, teza lui: e plină ţara de oameni fără dinţi, semn de sărăcie şi înapoiere.

 • SPECIAL Saga familiei de industriaşi Casassovici 
în România
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  SPECIAL Saga familiei de industriaşi Casassovici în România

  5 GENERAŢII ÎN ROMÂNIA. Povestea familiei Casassovici în România începe în 1810, când, prin perseverenţă şi muncă onestă, câţiva fraţi pun umărul la o ţară prosperă, aşa cum devenise înainte de Al Doilea Război Mondial. În mai puţin de un secol, membrii familiei veniţi de la sud de Dunăre s-au înălţat de la o stare socială modestă la negustori de succes, devenind elite intelectuale, apoi au căzut în bezna comunismului, pierzându-şi toate averile.

 • INTERVIU Nicolae
Şt. Noica, fost ministru al Lucrărilor Publice, despre sfatul filosofului Constantin Noica: „Nu construiţi mai sus decât copacii!“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  INTERVIU Nicolae Şt. Noica, fost ministru al Lucrărilor Publice, despre sfatul filosofului Constantin Noica: „Nu construiţi mai sus decât copacii!“

  Nicolae Şt. Noica spune că a fost călăuzit, în toată activitatea sa, de exemplul predecesorilor săi, pe care l-a primit ca pe un testament, chiar dacă nu i-a urmat în carieră. De pildă, unchiul său, filosoful Constantin Noica, i-a împrumutat o axiomă în urbanism: verdele copacilor e cea mai preţioasă culoare dintr-un oraş.

 • „Cuminţenia pământului” sau nebunia pământenilor!? (III)
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Cuminţenia pământului” sau nebunia pământenilor!? (III)

  La început sau la începuturi, omul se întâlneşte cu diversitatea, care este una străină şi haotică. Eminescu însuşi se întreabă ce a fost la început, „La-nceput pe când fiinţă nu era, nici nefiinţă”. Probabil că de aceea, în mitologiile popoarelor, la început a fost Haosul, pe care Zeii, apoi oamenii, îl ordonează treptat, trecându-se astfel de la Haos la Cosmos. În acest proces, care a durat milenii, omul se trezeşte.

 • Lista scriitoriilor români închişi după gratii pentru că „au uneltit împotriva regimului
comunist“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Lista scriitoriilor români închişi după gratii pentru că „au uneltit împotriva regimului comunist“

  Mai mulţi scriitori au intrat în descursul timpului în confict cu autorităţile şi au ajuns să fie arestaţi. Viaţa publică şi acţiunile lor împotriva conducerii ţării au fost principalele motive pentru care scriitorii români au fost băgaţi la închisoare. Dacă unii au fost închişi pentru puţin timp, alţii şi-au petrecut o parte importantă din viaţă în detenţie.

 • Fals jurnal de ieri şi de azi. O scrisoare de la Constantin Noica
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Fals jurnal de ieri şi de azi. O scrisoare de la Constantin Noica

  19.XII. 1986 Păltiniş. Stimate şi iubite Domnule Săraru, Abia de curând am avut răgazul să citesc cum trebuie romanul Dvoastră. Nu-mi veţi lua în nume de rău întîrzierea; mă aflu în acel ceas al vieţii cînd nu mai pot ieşi din matcă, mai ales pentru unui roman, de citit întreg.

 • Poveste despre o istorie batjocorită. Cum a ajuns casa în care s-a născut Noica în proprietatea milionarului Ioan Nicolae, cu uşi ferecate pentru orice român
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Poveste despre o istorie batjocorită. Cum a ajuns casa în care s-a născut Noica în proprietatea milionarului Ioan Nicolae, cu uşi ferecate pentru orice român

  Conacul în care s-a născut Constantin Noica, unul dintre cei mai mari filosofi români, este îngropat în bălării şi ferecat cu lacăte după ce a ajuns în proprietatea Interagro, societatea administrată de miliardarul Ioan Niculae. În paragină şi uitare zace şi capela ridicată în apropierea casei, o bijuterie a arhitecturii româneşti din perioada interbelică.

 • Cînd scrisul devine inutil
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cînd scrisul devine inutil

  Săptămîna trecută, am promis cititorilor că voi continua să public unele mărturii privind mişcarea legionară, culese, prin comunicare directă, de la unii dintre contemporanii şi, eventual, simpatizanţii ei. Era vorba de o simplă pagină de memorialistică, fără pretenţii analitice, monografice, judiciare.

 • Legăturile marilor scriitori cu divinitatea. Cum au experimentat Ţuţea, Noica, Steinhardt şi Eliade relaţia cu Dumnezeu
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Legăturile marilor scriitori cu divinitatea. Cum au experimentat Ţuţea, Noica, Steinhardt şi Eliade relaţia cu Dumnezeu

  Generaţii întregi i-au citit şi apreciat pentru autenticitatea lor pe gânditorii de seamă ai României. Recunoaşterea lor a venit însă cu sacrificii greu de îndurat. Nume mari din literatură, precum Constantin Noica sau Nicu Steinhardt au ajuns chiar şi în spatele gratiilor sub acuzaţii de „crimă de uneltire contra ordinii sociale"

 • Noica, Păltinişul şi Securitatea. Ritualul zilnic al filosofului în staţiunea de lângă Sibiu. Vizitele lui „Nae” şi „Noe” - operaţiune de filaj a comuniştilor
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Noica, Păltinişul şi Securitatea. Ritualul zilnic al filosofului în staţiunea de lângă Sibiu. Vizitele lui „Nae” şi „Noe” - operaţiune de filaj a comuniştilor

  Izolat al Păltiniş, unde a ajuns să fie căutat de sute de tineri iubitori de filosofie, Constantin Noica avea să-şi petreacă ultimii şase ani din viaţă în mansarda unei căbănuţe modeste situate într-una dintre cele mai frumoase staţiuni montane ale României. L-au vizitat frecvent Gabiel Liiceanu şi Andrei Pleşu, iar Securitatea l-a supravegheat îndeaproape.

 • Cioran, Noica şi Nae Ionescu: legăturile cu Garda de Fier şi miza „de Nobel” a inculpării lui Eliade ca legionar. „Această mişcare îmi dădea dramul de convulsie”
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cioran, Noica şi Nae Ionescu: legăturile cu Garda de Fier şi miza „de Nobel” a inculpării lui Eliade ca legionar. „Această mişcare îmi dădea dramul de convulsie”

  Văzută ca o contrapondere la influenţele bolşevismului rusesc, Mişcarea Legionară din România i-a atras pe cei mai importanţi reprezentanţi ai intelectualităţii din perioada interbelică. Mircea Eliade, Emil Cioran, Constantin Noica şi Nae Ionescu sunt doar câteva dintre numele mari ale culturii româneşti asociate cu doctrina legionară.

 • Sihastrul Rafail Noica, duhovnicul retras la o mănăstire din Apuseni
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Sihastrul Rafail Noica, duhovnicul retras la o mănăstire din Apuseni

  Părintele Rafail Noica, fiul marelui filosof român, Constantin Noica, este recunoscut drept unul dintre cei mai mari duhovnici români în viaţă. Locuieşte retras de 20 de ani la o mănăstire din Munţii Apuseni, în satul Lăzeşti, comuna Albac. Este cunoscut şi sub titulatura de ieromonahul de la Mănăstirea Sfântul Ioan Botezatorul, ţinutul Maldon, Essex, din Anglia.

 • Frumuseţea complexă. La mulţi ani, Marcel Iureş!
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Frumuseţea complexă. La mulţi ani, Marcel Iureş!

  Nu l-am văzut în Hamlet sau în Claudius, nici în Moromeţii varianta Cătălin Ştefănescu, dar tot ştiu că e un mare actor. Marcel Iureş a împlinit ieri 63 de ani.

Modifică Setările