Stiri despre constantin noica

  44 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Presa românească ieri şi azi
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Presa românească ieri şi azi

  În 1937, în revista Vremea, Constantin Noica a publicat un articol despre gazetăria epocii, reluat, ulterior, în Eseuri de Duminică. Articolul dovedeşte că presa noastră era, încă de atunci, „eternă şi fascinantă“.

 • Rămâne pe altă dată...
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Rămâne pe altă dată...

  De la o vreme, fiecare dintre noi are dreptul (dacă nu chiar obligaţia) să-şi reevalueze capitalul de energie şi priorităţile profesionale (proiectele), în vederea unei lucide administrări a intervalului de timp pe care mai poate conta. Constantin Noica ne-a spus odată, asaltat cum era, în anii din urmă, de nenumărate solicitări că, la un moment dat, eşti îndreptăţit „să te preferi“.

 • Vladimir Streinu, destinul criticului
literar închis pe nedrept de comunişti la Jilava
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Vladimir Streinu, destinul criticului literar închis pe nedrept de comunişti la Jilava

  Vladimir Streinu, unul dintre cei mai mari critici literari ai României, s-a înrolat ca voluntar în armata română la doar 15 ani, luptând în Primul Război Mondial, şi a debutat în Adevărul literar şi artistic în 1921. În 1959 a fost implicat într-un proces politic, alături de Constantin Noica şi Dinu Pillat, şi a stat în închisoare timp de trei ani.

 • Când Gabriel Liiceanu l-a uitat pe Constantin
Noica
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Când Gabriel Liiceanu l-a uitat pe Constantin Noica

  Liviu Dragnea, născut în Teleorman, nu are nevoie de avocat pentru declaraţia lui Liiceanu. Nici Ponta, Adrian Năstase sau Ion Iliescu. Gabriel Liiceanu, din meseria de cetăţean, constant şi simplu urăşte PSD.

 • Despre dinţi
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Despre dinţi

  Am picat, sîmbătă, pe o emisiune de la Antena 3, în care un grup de cărturari notorii (Alina Petrescu, Ciuvică, Harnagea şi, cu mici ondulaţiuni prudente, ubicuul Bogdan Chirieac) făcea analiza răstită a unui text scris de Gabriel Liiceanu. Rezum, pentru cei care n-au citit textul cu pricina, teza lui: e plină ţara de oameni fără dinţi, semn de sărăcie şi înapoiere.

 • SPECIAL Saga familiei de industriaşi Casassovici 
în România
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  SPECIAL Saga familiei de industriaşi Casassovici în România

  5 GENERAŢII ÎN ROMÂNIA. Povestea familiei Casassovici în România începe în 1810, când, prin perseverenţă şi muncă onestă, câţiva fraţi pun umărul la o ţară prosperă, aşa cum devenise înainte de Al Doilea Război Mondial. În mai puţin de un secol, membrii familiei veniţi de la sud de Dunăre s-au înălţat de la o stare socială modestă la negustori de succes, devenind elite intelectuale, apoi au căzut în bezna comunismului, pierzându-şi toate averile.

 • INTERVIU Nicolae
Şt. Noica, fost ministru al Lucrărilor Publice, despre sfatul filosofului Constantin Noica: „Nu construiţi mai sus decât copacii!“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  INTERVIU Nicolae Şt. Noica, fost ministru al Lucrărilor Publice, despre sfatul filosofului Constantin Noica: „Nu construiţi mai sus decât copacii!“

  Nicolae Şt. Noica spune că a fost călăuzit, în toată activitatea sa, de exemplul predecesorilor săi, pe care l-a primit ca pe un testament, chiar dacă nu i-a urmat în carieră. De pildă, unchiul său, filosoful Constantin Noica, i-a împrumutat o axiomă în urbanism: verdele copacilor e cea mai preţioasă culoare dintr-un oraş.

 • „Cuminţenia pământului” sau nebunia pământenilor!? (III)
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Cuminţenia pământului” sau nebunia pământenilor!? (III)

  La început sau la începuturi, omul se întâlneşte cu diversitatea, care este una străină şi haotică. Eminescu însuşi se întreabă ce a fost la început, „La-nceput pe când fiinţă nu era, nici nefiinţă”. Probabil că de aceea, în mitologiile popoarelor, la început a fost Haosul, pe care Zeii, apoi oamenii, îl ordonează treptat, trecându-se astfel de la Haos la Cosmos. În acest proces, care a durat milenii, omul se trezeşte.

 • Lista scriitoriilor români închişi după gratii pentru că „au uneltit împotriva regimului
comunist“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Lista scriitoriilor români închişi după gratii pentru că „au uneltit împotriva regimului comunist“

  Mai mulţi scriitori au intrat în descursul timpului în confict cu autorităţile şi au ajuns să fie arestaţi. Viaţa publică şi acţiunile lor împotriva conducerii ţării au fost principalele motive pentru care scriitorii români au fost băgaţi la închisoare. Dacă unii au fost închişi pentru puţin timp, alţii şi-au petrecut o parte importantă din viaţă în detenţie.

 • Fals jurnal de ieri şi de azi. O scrisoare de la Constantin Noica
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Fals jurnal de ieri şi de azi. O scrisoare de la Constantin Noica

  19.XII. 1986 Păltiniş. Stimate şi iubite Domnule Săraru, Abia de curând am avut răgazul să citesc cum trebuie romanul Dvoastră. Nu-mi veţi lua în nume de rău întîrzierea; mă aflu în acel ceas al vieţii cînd nu mai pot ieşi din matcă, mai ales pentru unui roman, de citit întreg.

 • Poveste despre o istorie batjocorită. Cum a ajuns casa în care s-a născut Noica în proprietatea milionarului Ioan Nicolae, cu uşi ferecate pentru orice român
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Poveste despre o istorie batjocorită. Cum a ajuns casa în care s-a născut Noica în proprietatea milionarului Ioan Nicolae, cu uşi ferecate pentru orice român

  Conacul în care s-a născut Constantin Noica, unul dintre cei mai mari filosofi români, este îngropat în bălării şi ferecat cu lacăte după ce a ajuns în proprietatea Interagro, societatea administrată de miliardarul Ioan Niculae. În paragină şi uitare zace şi capela ridicată în apropierea casei, o bijuterie a arhitecturii româneşti din perioada interbelică.

 • Cînd scrisul devine inutil
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cînd scrisul devine inutil

  Săptămîna trecută, am promis cititorilor că voi continua să public unele mărturii privind mişcarea legionară, culese, prin comunicare directă, de la unii dintre contemporanii şi, eventual, simpatizanţii ei. Era vorba de o simplă pagină de memorialistică, fără pretenţii analitice, monografice, judiciare.

 • Legăturile marilor scriitori cu divinitatea. Cum au experimentat Ţuţea, Noica, Steinhardt şi Eliade relaţia cu Dumnezeu
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Legăturile marilor scriitori cu divinitatea. Cum au experimentat Ţuţea, Noica, Steinhardt şi Eliade relaţia cu Dumnezeu

  Generaţii întregi i-au citit şi apreciat pentru autenticitatea lor pe gânditorii de seamă ai României. Recunoaşterea lor a venit însă cu sacrificii greu de îndurat. Nume mari din literatură, precum Constantin Noica sau Nicu Steinhardt au ajuns chiar şi în spatele gratiilor sub acuzaţii de „crimă de uneltire contra ordinii sociale"