11 decembrie, ziua în care a fost arestat Constantin Noica, filosoful care a visat la îmblânzirea comuniştilor VIDEO

0
Publicat:

La 11 decembrie 1958, Constantin Noica a fost arestat și dus la Sediul Securității din Pitești care funcționa în închisoarea Pitești. Tot într-o zi de 11 decembrie s-a născut Robert Koch, medicul care a descoperit bacilul tuberculozei.

1843: s-a născut Robert Koch, medic german ce a descoperit bacilul tuberculozei, laureat al Premiului Nobel în 1905

Robert Koch a stabilit cauza bacterială a mai multor boli infecțioase și a descoperit microorganismele care cauzează antraxul (1876), infectarea rănilor (1878), tuberculoza (1882), conjunctivita (1883), holera (1884) și alte boli.

În cursul cercetărilor sale bacteriologice pentru guvernul german și pentru cel englez, a călătorit în Africa de Sud, India, Egipt și în alte țări. Cu această ocazie, el a făcut studii valoroase cu privire la boala somnului, malarie, ciuma bubonică, lepra și alte boli.

Pentru contribuțiile lui la studiul infecției tuberculoase, Koch a primit în 1905 Premiul Nobel pentru Fiziologie/Medicină.

1918: s-a născut Aleksandr I. Soljenițîn, scriitor, dramaturg, istoric rus

Aleksandr Isaievici Soljenițîn  a fost un romancier rus, activist și dizident anticomunist, care a făcut cunoscută lumii întregi problema gulagurilor și a lagărelor de muncă forțată din Uniunea Sovietică.

Aleksandr I. Soljenițîn FOTO Mikhail Evstafiev
Aleksandr I. Soljenițîn FOTO Mikhail Evstafiev

Deși, de cele mai multe ori, scrierile sale erau interzise, a reușit să publice o serie de cărți, dintre care cele mai cunoscute sunt: „Arhipelagul Gulag“, „O zi din viața lui Ivan Denisovici“ sau „Pavilionul canceroșilor“.

„Pentru forța etică cu care a continuat tradițiile inalienabile ale literaturii rusești”, Soljenițîn a primit Premiul Nobel pentru Literatură în 1970. A fost expulzat din Uniunea Sovietică în 1974, dar s-a întors în Rusia în 1994, după prăbușirea regimului comunist.

1944: s-a născut Gianni Morandi, cântăreț și actor italian

A debutat în 1962 și a susținut mai multe festivaluri de cântece populare, inclusiv festivalul Canzonissima în 1969. În 1962 a devenit celebru în Italia cu piesa "Fatti mandare dalla mamma", și a rămas faimos în Italia pe tot parcursul acelui deceniu.

El a câștigat Festivalul de la Sanremo, în 1987, cu "Si puo dare di più" împreună cu Enrico Ruggeri și Umberto Tozzi, plasat pe locul al doilea în 1995 și pe locul al treilea în 2000.

Se estimează că Morandi a vândut 50 de milioane de înregistrări.

Gianni Morandi Arhivă Adevărul
Gianni Morandi Arhivă Adevărul

Cântecele sale "In Ginocchio da te", "Non, son degno di te" și "Scende la Pioggia" au avut peste un milion de vânzări, și Morandi a câștigat Discul de Aur.

1958: A fost arestat sub acuzația de „uneltire contra orânduirii sociale” filozoful Constantin Noica, condamnat la 24 de ani de muncă silnică, la 1 martie 1960

Constantin Noica a urmat cursurile Facultății de Filosofie şi Litere din Bucureşti, pe care a absolvit-o în 1931 cu teza de licenţă Problema lucrului în sine la Kant. La facultate l-a întâlnit pe profesorul Nae Ionescu care a adunat în jurul său şi a elevat o pleiadă de membri ai tinerei generaţii interbelice a literaturii şi gândirii româneşti ca Mircea Eliade, Mircea Vulcănescu, Mihail Sebastian, Emil Cioran.

Constantin Noica Arhivă Adevărul
Constantin Noica Arhivă Adevărul

În primăvara anului 1938 a plecat la Paris cu o bursă pe un an din partea statului francez. Printr-o scrisoare trimisă de la Paris, Noica şi-a anunţat adeziunea la mişcarea legionară, determinat fiind de asasinatul lui Corneliu Zelea Codreanu. Tot în acest an, Noica s-a dezis de mişcarea legionară ca urmare a asasinatului lui Nicolae Iorga şi a plecat la Berlin în calitate de referent de filosofie la Institutul Româno-German, unde i s-a cerut să scrie o istorie a filosofiei româneşti. Rămâne aici până în 1944, timp în care participă de mai multe ori la seminarul de filosofie a renumitului profesor Martin Heidegger.

Constantin Noica a fost anchetat la Închisoarea Pitești FOTO arhiva Adevărul
Constantin Noica a fost anchetat la Închisoarea Pitești FOTO arhiva Adevărul

În perioada 1949 - 1958, are domiciliu obligatoriu la Câmpulung-Muscel. Lui Constantin Noica i se deschidea dosar de urmărire informativă la data de 8 noiembrie 1957, pentru a fi urmărită corespondența pe care o avea cu Emil Cioran, suspectat că spionează în favoarea Franței.

În anul 1958 Constantin Noica este arestat, anchetat şi condamnat la 25 de ani de muncă silnică cu confiscarea întregii averi. Execută la Jilava 6 din cei 25 de ani de închisoare, fiind eliberat în august 1964.

Din 1965 se stabileşte în Bucureşti, unde va lucra ca cercetător la Centrul de Logică. Din această perioadă, Constantin Noica începe să organizeze seminarii private de filosofie la care participă o serie de colegi cercetători mai tineri, precum Sorin Vieru, Gabriel Liiceanu şi Andrei Pleşu.

Din 1975, se retrage la Păltiniş, în judeţul Sibiu, unde continuă dezbaterile în cercuri filosofice atrăgându-şi o serie de discipoli cunoscuţi sub denumirea de „Şcoala de la Păltiniş”. Noica a murit la 4 decembrie 1987, la vârsta de 78 de ani.

Filosoful Constantin Noica a fost un naiv. Înainte de a se retrage la Păltiniş, şi-a dorit să creeze în ţară un mare proiect cultural: a refuzat exilul, s-a certat cu prietenii din Paris, a cerut ajutorul autorităţilor comuniste, a crezut în şansa sa de a-i convinge pe securişti că e onest şi demn de încredere, fără pact. A eşuat şi, mai târziu, şi-a cerut iertare pentru inocenţa de care a dat dovadă.

1972: Apollo 17 devine a șasea și ultima misiune Apollo care ajunge pe Lună.

Apollo 17 este a unsprezecea navă spațială lansată de SUA spre Lună cu echipaj uman, ultima care a făcut parte din programul Apollo.

1993: a murit Elvira Popescu, actriță de teatru și film stabilită în Franța

Înainte de plecarea în Franţa, tânăra artistă a cucerit şi publicul din România.

În adolescenţă, cunoscutul actor Ion Nicolescu a îndemnat-o să aleagă scena şi a pregătit-o pentru o asemenea carieră.

Elvira Popescu a urmat Conservatorul de Artă Dramatică din Bucureşti şi a debutat la Naţional, la 16 ani, când a înlocuit o actriţă bolnavă. Au urmat imediat multe roluri şi, la numai 25 de ani, a devenit director artistic al Teatrului Excelsior, dar a continuat să joace mult. Câţiva ani mai târziu, a înfiinţat Teatru Mic.

Elvira Popescu
Elvira Popescu

Plecarea în Franţa i s-a datorat dramaturgului şi omului de teatru francez Louis Verneiul, care a descoperit în ea o artistă inimitabilă. Aceasta a plecat în Oraşul Luminilor pentru a o interpreta pe Sonia din „Verişoara din Varşovia", piesă scrisă special pentru ea de dramaturgul amintit.

Spectacolul, care avut peste o mie de reprezentaţii şi în care tânăra româncă, stâlcind adorabil franceza, a strălucit, a fost începutul unei poveşti de dragoste interminabile cu teatrul parizian, care i s-a aşezat la picioare.

Vedetă a spectacolelor bulevardiere, Elvira Popescu a jucat multe roluri. A fost distribuită şi în numeroase filme, chiar alături de Alain Delon şi de Claudia Cardinale, dar pe ecran, susţin specialiştii, n-a strălucit niciodată ca pe scenă. A fost numită director al Théâtre de Paris şi al Theatre de Marigny.

2011: a murit Leonida Lari, poetă, traducătoare și politiciană

Leonida Lari-Iorga a fost o poetă, publicistă, scriitoare, activistă, om politic și militantă pentru reunirea Basarabiei cu România.

Leonida Lari s-a aflat printre fruntașii Mișcării de emancipare națională din Basarabia în anii 1988-1991. A fost deputat în Sovietul Suprem al URSS (1988-1990) și membru al Biroului Permanent al Frontului Popular din Republica Moldova între 1990 și 1992.

Leonida Lari Arhivă Adevărul
Leonida Lari Arhivă Adevărul

 Între 1990 și 1997 a stat în fruntea Ligii Creștin Democrate a Femeilor din Moldova (una din componentele constituante ale Partidului Social-Liberal în 2001).

Începînd cu anul 1992 este deputat în Parlamentul României (în 2004 a fost aleasă pe lista Partidului România Mare).

2021: a murit Anne Rice, scriitoare americană

Anne Rice a fost o scriitoare americană de romane și nuvele gotice și mai târziu religioase. Este cunoscută în principal pentru seria „Cronicile vampirilor“, care are ca teme dragostea, moartea, nemurirea, existențialismul și condiția umană.

Cărțile ei s-au vândut în aproape 100 de milioane de copii, făcând-o una dintre cele mai citite autoare din istorie.

Istoria zilei



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite