FOTO Capela ” Stella Maris” de la Vităneşti, monument istoric ascuns pe terenurile unei societăţi private
0
Una dintre cele mai frumoase capele din Teleorman, bijuterie arhitecturală declarată monument istoric este ascunsă pe terenurile unei proprietăţi private, departe de ochii trecătorilor. Capela de la Vităneşti este unicat în ţară, fiind copie a capelei regale de la Balcic.
Pe partea dreaptă a drumului European E 70, dincolo de gardurile societăţii private Interagro, între Alexandria şi Vităneşti, printre bălării, se ascunde unul dintre cele mai preţioase monumente istorice din Teleorman. Puţini teleormăneni ştiu de existenţa ei. Şi mai puţini sunt cei care au acordat importanţa cuvenită a monumentului.
Istoria capelei se leagă de numele Reginei Maria, de numele celebrei familii Antonescu din Vităneşti şi de numele filosofului Constantin Noica.
Capela ” Stella Maris” de la Vităneşti face parte dintr-un ansamblu architectural declarat monument istoric. Ansamblul a fost construit la începutul secolului XX de omul politic Victor Antonescu, originar din Vităneşti, fost ministru de finanţe al României în perioada interbelică. Proprietarii conacului, Victor Antonescu şi soţia lui Eliza au dorit să ridice aici o capelă după modelul capelei Reginei Maria de la Balcic. Au primit planurile capelei regale Stella Maris şi în 1936 au demarat construcţia bijuteriei arhitecturale, unicat în România. Având doar naos si altar, capela este o construcţie specială. Absida altarului este tipic bizantina, ca şi restul clădirii.Interiorul este în intregime îmbrăcat în frescă, iar picturile originale s-au păstrat în timp. Frescele exterioare ale capelei nu s-au mai păstrat, iar picturile originale din exterior se disting destul de greu.
Soţii Antonescu, ctitorii capelei au fost înmormântaţi aici. Victor Antonescu a lăsat moştenire bijuteria arhitecturală Academiei Române, prin testamentul său din 1943.
Capela a fost jefuită de armatele ruseşti în timpul cel de-al doilea război mondial. Legendele locului spun că sovieticii au profanat atunci şi mormintele celor doi ctitori.
Aici s-a născut Constantin Noica
Din acelaşi ansamblu arhitectural declarat monument istoric mai fac parte conacul Victor Antonescu şi foişorul din curte. În conac s-a născut filosoful teleormănean Constantin Noica, în 1909, dar doar o placă memorială deteriorată de trecerea timpului mai aminteşte acest lucru. Niciodată nu a existat vreo iniţiativă a autorităţilor din Teleorman de a transforma conacul în care s-a născut Noica în casă memorială. În afara unei plăcuţe montate cu ocazia comemorării lui Noica, nimic altceva nu aminteşte că aici s-a născut marele filosof.
Între patrimoniu şi privat
Capella Stella Maris de Teleorman se regăseşte pe lista monumentelor istorice la categoria B, adică a obiectivelor de importanţă zonală. Teoretic este în patrimoniul naţional. Practic, ea se află pe terenurile unei societăţi private şi, cu greu, poate fi admirată doar de la distanţă. Vreme de ani buni, din cauza dezinteresului celor care o aveau în grijă, capela s-a deteriorat. În urmă cu aproximativ cinci ani, capela a atras atenţia pictorului Ion Drăghici care s-a îndrăgostit de lăcaş şi a demarat un proiect de restaurare a picturilor interioare. Direcţia Direcţiei Judeţene de Cultură şi Patrimoniu a avut în intenţie să realizeze un drum separat de acces din DE 70 către capela, pentru ca monumental să poată fi admirat. Acest lucru nu s-a realizat şi ” Stella Maris” de la Vităneşti a rămas în continuare ascunsă după gardurile societăţii private , printre bălării, departe de ochii lumii şi în pericol de degradare, din cauza lipsei de interes.