Zgonea Valeriu-Ştefan, politicianul „par excellence“, din martie şi la tine acasă!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

“El nu e nici tânăr, nici bătrân, nici frumos, nici urât, nici prea-prea, nici foarte-foarte; e un băiat potrivit în toate; dar ceea ce-l distinge, ceea ce-l face să aibă un caracter marcat este spiritul lui original şi inventiv”.

Cititorul a regăsit, desigur, vorbele lui Caragiale în cele mai scrise mai sus, mai precis descrierea cât se poate de exactă făcută eternului Mitică, „omul care pentru fiecare ocaziune a vieţii găseşte un cuvânt de spirit la moment“.

Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor din Parlamentul României, este politicianul căruia i se acordă, pe nedrept, prea puţină atenţie. E adevărat, Internetul nu uită să îl menţioneze, iar datele sale biografice apar, ca la orice personalitate politică de seamă, inclusiv pe Wikipedia, însă presa uită să-l pomenească prea des tocmai în momentele importante ale carierei sale.

Şi, cum ultimul astfel de moment a avut loc marţi, să-i dăm Cezarului ce este al Cezarului!

Despre Valeriu-Ştefan Zgonea aflăm, astfel, că “a urcat treptele profesionale” cât se poate de rapid şi a ajuns, de la acar să fie preşedintele de astăzi al Camerei Deputaţilor, funcţie care l-a propulsat rapid în atenţia publicului, atenţie sporită după evenimentele din “marţea neagră”, cum a fost numită ziua în care parlamentarii au votat modificarea Codului Penal.

De-a lungul carierei sale politice, Zgonea a rămas în memoria poporului cu o serie de propuneri legislative, “reglementări importante precum societate”, aşa cum specifică una dintre biografiile sale din mediul virtual, cu declaraţia: “Statul este jidan, aşa a fost întotdeauna” şi cu un Curriculum Vitae construit cu migală, din care nu lipsesc personalităţi academice importante, cărora Wikipedia le stâlceşte numele. Aflăm, astfel, că fostul vicepreşedinte al Fundaţiei S.E.C.S. Dolj (Societatea de Educaţie Contraceptivă şi Sexuală) a fost, în 2001, bursier al Universităţii din Amsterdam, “urmând celebrul curs al profesorului Phil Nobel (n.r.: Noble)”, “Internetul şi politica”.

In mandatele sale de parlamentar, Zgonea a semnat şi o serie de propuneri legislative cu răsunet, printre care cea privind subvenţionarea salariilor preoţilor, menită – aşa cum rezultă din expunerea de motive – “să redea demnitatea bisericii şi a preoţilor din România”.

Funcţionând după legea lui Robin Hood,  Zgonea a semnat şi iniţiativa legislativă privind regimul juridic al averilor ilicite, desigur, pe vremea în care era membru al Opoziţiei, care reglementa confiscarea banilor obţinuţi prin mijloace neortodoxe.

Odată devenit preşedinte al Camerei Deputaţilor, Valeriu Ştefan-Zgonea a suferit, însă, o transformare.

Zâmbetul optimist de la începuturile carierei s-a transformat într-un rictus, declaraţia sa favorită a ajuns să fie: “Domnilor, aici suntem în Parlamentul României!”, iar marca sa stilistică, evident cu nuanţă politică, a devenit cărarea aranjată – cum altfel ? – pe stânga.

În ciuda rigorilor postului şi ale costumului apretat, omul politic şi-a permis şi o serie de escapade şi a escaladat zidurile înalte impuse de propria funcţie, ţinut de mână de Roger Waters.

„Generaţia mea şi a dumneavoastră aşteaptă de ani de zile acest spectacol. Prezenţa lui Roger Waters alături de mine, făcând acest gest simbolic, este ruperea ultimei bariere între Parlamentul României democratice şi cetăţenii săi”, a spus Valeriu Zgonea, la întâlnirea cu Waters.

De bariera democratică spartă de Zgonea a trecut, recent, şi premierul chinez, iar marţi au trecut inclusiv amendamentele aduse Codului Penal, după ce Legea amnistiei a fost pesemne scoasă de pe ordinea de zi.

Atunci şi abia atunci am putut vedea un Valeriu Zgonea stresat în şedinţa de plen, fără iscusinţa de altădată pe care o dovedea când îi replica lui Remus Cernea, adversarul său ideologic din şedinţele Camerei.

“Domnu’ deputat, vă rog frumos, râde lumea de noi şi cu curcile”, a spus Zgonea, fără a mai desluşi sensul declaraţiei care a pus presa pe jar, deşi subiectul era, de fapt, ordinea de zi absentă multă vreme de pe site-ul Camerei.

„Domnu' deputat, nu prea ştiţi limba română. Haideţi să vă citesc eu, că iar vă supăraţi că vă jignesc. Raport e în format electronic, e pe site, îl au toţi colegii. Îmi cer scuze că vă spun, iar citim cum vrem noi să interpretăm. Aici suntem în Parlamentul României. Ordinea de zi şi programul de lucru au fost aprobate la începutul şedinţei, afişate pe site“, a trântit Zgonea.

Acum, acelaşi Valeriu Zgonea, acelaşi politician par “excellence” construit după un tipar de care România nu duce lipsă, acelaşi prieten al lui Roger Waters şi neprieten al lui Remus Cernea, are un nou anunţ pentru ţară, pe care l-am păstrat, ca pe cireaşa de pe tort, pentru finalul poveştii.

Din luna martie, preferabil de Ziua Femeii, pentru ca doamnele cu drept de vot să aibă parte de o bucurie gratuită, Valeriu-Ştefan Zgonea va fi permanent nu doar la dispoziţia presei, ci şi a cetăţenilor.

Astfel, spiritul original şi inventiv despre care Caragiale vorbeşte generic şi pe care preşedintele Camerei îl posedă în cantităţi nelimitate, dă lovitura încă o dată: Parlamentul a început deja pregătirile febrile pentru amenajarea unor studiouri TV şi se pregăteşte să transmită direct în casele cetăţenilor.

Şi pentru că orice idee măreaţă trebuie să poarte un nume, circulă vorba prin târg că invenţia a şi fost brevetată. Pregătiţi telecomanda pentru Zgonea TV!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite