VIDEO România în ecuaţia Orientului Mijlociu
0Deşi locaţiile organizaţiei teroriste Stat Islamic/ISIS/ISIL continuă să fie bombardate de escadrilele ţărilor care sunt alături de Statele Unite, în efortul de a restabili autoritatea statelor afectate de ciuma neagră, precum Irakul şi Siria, în zonele controlate de bine antrenaţii rebeli islamişti, totuşi un fost director adjunct al CIA afirmă că Al-Qaeda rămâne ameninţarea neconvenţională mai gravă pentru SUA.
Este vorba de Michael Morell, care a fost director adjunct al CIA, fiind de două ori şi director interimar al menţionatei agenţii de spionaj.
El nu a negat că statul islamic, cunoscut sub numele de ISIS, reprezintă o ameninţare semnificativă la adresa securităţii SUA.
Cu toate acestea, grupul militant "nu este azi ameninţarea cea mai importantă pentru SUA", a spus el.
Morell a făcut acest comentariu, luni, 18 mai, la Clubul Naţional al Presei, din Washington, DC, unde a vorbit despre noua sa carte:The Great War of Our Time: An Insider’s Account of the CIA’s Fight Against Al Qa’ida.
Cu 24 de ore înainte, doi membri marcanţi ai Clubului Militar Român de Reflecţie Euroatlantică, generalii Niculae Spiroiu şi Alexandru Grumaz au răspuns invitaţiei de a păşi în faţa camerelor de filmat de la postul 6TV, unde au venit cu confesiuni inedite şi judecăţi de valoare pe tema Orientul Mijlociu – ieri, azi, mâine.
Ex-ministrul Apărării Naţionale, generalul Niculae Spiroiu fiind primul oficial român care a fost primit cu simpatie la curtea regelui Arabiei Saudite, chiar pe 2 decembrie 1990, unde a transmis un mesaj, în patru puncte, din partea premierului de atunci, de la Bucureşti.
Din păcate, deşi ministrul Spiroiu a revenit în ţară cu contracte impresionante de tehnică de luptă, acestea nu au fost onorate, datorită degringoladei instituite în uzinele de armament mioritice, ulterior, în anii care au urmat, România ratând şi alte pieţe de desfacere a producţiei naţionale de armament, în Orientul Mijlociu.
NICULAE SPIROIU:
"AR TREBUI SĂ PRODUCEM ATÂT PENTRU NEVOILE DE ÎNZESTRARE A ARMATEI, CÂT ŞI PENTRU NEVOILE DE EXPORT"
@ SUA mizează pe Arabia Saudită datorită puterii sale economice. @ Arabii sunt foarte corecţi în aplicarea contractelor încheiate cu ei. @ Aş accepta să mă ocup de restartarea industriei de apărare numai în măsura în care eu aş căpăta o poziţie executivă, care să nu mă determine, să nu mă oblige, să îl conving pe unul şi pe altul. @ Ce aş putea să îi spun preşedintelui României? În primul rând este nevoie de definirea necesităţilor, care trebuie stabilite de Statul Major General, de statele majore ale categoriilor de forţe armate, funcţie de doctrina prin care România îşi rezolvă problemele fundamentale – apărare, integritate teritorială, suveranitate, independenţă. În al doilea rând ar fi o gravă eroare să se gândească cineva să refacă ce a fost. Nu se mai poate.
@ Ar trebui să producem atât pentru nevoile de înzestrare a armatei, cât şi pentru nevoile de export, pe care să le promoveze chiar partenerii noştri. @ Trebuie schimbată tehnologia de producţie şi creat un alt sistem, care să fie adaptat economiei de piaţă şi noilor noastre relaţii. @ Eu, ca inginer, nu îmi place să dau sfaturi. Eu caut soluţii şi le aplic. Mie îmi place să sugerez soluţii şi să particip la aplicarea lor. Să nu le aplice altul. @ Beligeranţii din Orientul Mijlociu folosesc tehnică de luptă importată anterior conflictelor actuale. @ Toată tevatura care se face cu tancul T14 ARMATA este o găselniţă, pentru că eu am analizat tancul şi aş vrea să discut cu un tanchist rus. Nimeni din NATO, nici noi nu ne ferim de acel tanc. Dar eu cred că T14 este mai mult pentru opinia publică rusă. @ Nu vor mai fi bătălii de tancuri. @ Un om integrat este controlat, neintegrat acţionează de capul lui…@ Istoria se repetă. @ România poate să acţioneze dovedind că este credibilă.
ALEXANDRU GRUMAZ:
"EU VĂD LA ORA ACTUALĂ DOUĂ AXE ÎN EUROPA: MOSCOVA-BERLIN-PARIS ŞI CEA CARE PLEACĂ DIN STATELE BALTICE, COBOARĂ PRIN POLONIA, ROMÂNIA, BULGARIA ŞI TURCIA"
@ Noi românii am avut o relaţie, cu Orientul Mijlociu, foarte importantă. @ Mulţi oameni de acolo au studiat în România. @ Arabia Saudită a devenit piatra unghiulară a exercitării controlului, în regiunea Orientului Mijlociu. @ La ora actuală se schimbă ordinea stabilită după cel de-Al Doilea Război Mondial. @ Suntem într-un moment de Război Rece, în Orientul Mijlociu. @ Este o schimbare clară de generaţii, noua generaţie de lideri saudiţi se va ocupa de securitatea Orientului Mijlociu. @ Este o afirmaţie care circulă la Washington D.C. acum:”Statele Unite sunt aliate cu Iranul, dar nu sunt prietenoase. SUA sunt prietenoase cu Arabia Saudită, dar nu sunt aliaţi...”
@ Noi niciodată nu am fost capabili să cumpărăm ceea ce producem. @ Industria de apărare este una specială, în care statul trebuie să investească. @ Domnului preşedinte al României i-aş spune că primul lucru pe care ar trebui să îl facă este să transforme acordul politic privind mărirea bugetului armatei în lege! Polonezii au o asemenea lege. @ Rusia are mâinile băgate în toate afacerile acestea, din Orientul Mijlociu. @ În perioada interbelică a fost un efort general, al clasei politice, de a ajuta armata. Exact ce se întâmplă în Polonia de azi. @ Taiwanul se va bate cu China vreodată? Dar investeşte în armament enorm. Problema este că în caz de conflict descurajarea pe care o aduce armamentul contează precum şi pierderile pe care le-ar putea suferi cel care atacă să fie mari. @ Modul de comportare al ISIS a depăşit orice limită. @ Războiul dintre saudiţi şi iranieni se desfăşoară în Liban, în Siria, în Irak şi în Yemen. @ Iranul foloseşte în Irak trupele speciale. @ Trupele speciale au succes peste tot. @ Eu aş vedea România în relaţie cu Arabia Saudită şi ţările din Golf. @ Noi trebuie să avem un parteneriat strategic cu Turcia. @ Eu văd la ora actuală două axe în Europa: Moscova-Berlin-Paris şi cea care pleacă din statele baltice, coboară prin Polonia, România, Bulgaria, Turcia. @ Polonezii sunt înaintea tuturor. Ei au înţeles foarte bine lecţiile războiului. Şi s-au raportat la istorie. Noi, românii, trebuie să ne raportăm la istoria noastră, pentru că avem una frumoasă. @ De 9 mai, o coroană de flori la Mormântul Eroului Necunoscut se putea pune! @ Orientul Mijlociu este o zonă care este supusă, la ora actuală, unui taifun.