
Va declara Trump starea de urgenţă în America pe 20 aprilie?
0Mai multe surse reiau această posibilitate, expusă de Trump încă din noiembrie 2024. În momentul de faţă Trump se află într-un mare punct de cotitură, pentru că principalele sale ambiţii nu par să se îndeplinească, şi este pus în situaţia: ori renunţă la ele şi îşi continuă preşedinţia într-un model anodin, fără nimic spectaculos, ori îşi asumă puteri excepţionale situaţie în care poate face orice doreşte, fără critica presei şi a cercurilor de afaceri.

Eşecurile lui Trump din mandatul actual
Sunt descrise de Emilian Isaila, de la Spot Media, aici
1. Creșteri masive ale tarifelor vamale provoacă haos în comerțul global. Trump a suspendat aplicarea lor, timp de 90 de zile, cu excepţia celor impuse Chinei. Dar şi aici a fost obligat să renunţe la cele referitoare la aparate electronice de înaltă precizie. China este un adversar economic prea puternic pentru a se supune necondiţionat teoriilor comerciale care îl ambiţionează pe Trump.
2. Prăbușirea pieței bursiere și instabilitate economică. A adus pierderi colosale, atât firmelor americane, inclusiv celor conduse de Elon Musk, dar şi celor din alte ţări, europene sau chineze. Bineînţeles că patronii firmelor pierzătoare au sărit la gâtul lui Trump şi l-au avertizat să-şi schimbe planurile comerciale.
3. Politici agresive privind imigrația și controverse legale. Unul dintre obiectivele majore pe care şi le-a propus Trump, expulzarea imigranţilor ilegali, se blochează de legile americane şi de capacitatea limitată a forţelor de ordine de a reţine şi expulza imigranţii ilegali.
4. Subminarea supravegherii federale și a responsabilității în utilizarea fondurilor publice. A fost sarcina transmisă de Trump lui Elon Musk, care se pare că este în blocaj, datorită legislaţiei şi al dezacordului lui Musk pentru politica comercială a lui Trump, care i-a şi „topit” un sfert din avere. Deficitul bugetar al Americii a rămas acelaşi, sau chiar a crescut. Încă un obiectiv pe care şi l-a propus Trump s-a blocat.
5. Eliminarea drepturilor minorităților sexuale și a inițiativelor pentru diversitate. S-a blocat pentru că a provocat tensiuni în armată, în universități și agenții federale.
6. Limitarea disidenței politice și a libertăților civile. Administrația Trump a fost acuzată că a vizat oponenți politici și protestatari, inclusiv deportarea activiștilor și implementarea unor politici restrictive asupra libertății de exprimare. Aceste măsuri au generat îngrijorări privind erodarea proceselor democratice.
7. Tensionarea relațiilor internaționale și a alianțelor. Politicile comerciale unilaterale și retragerea din acorduri internaționale au tensionat relațiile cu aliații tradiționali ai SUA. Uniunea Europeană, Canada, Australia și Marea Britanie și-au exprimat îngrijorarea privind soliditatea relației cu SUA ca partener strategic.
„Imaginaţia” explozivă a lui Trump n-a prevăzut aceste blocaje, care ameninţă esenţa schimbărilor pe care şi le-a propus în mandatul său actual. Trump este pus în situaţia să renunţe la ele, sau să găsească o cale care să-i permită să facă absolut orice consideră necesar pentru atingerea lor.
Trump a anunţat posibilitatea instituirii stării de urgenţă încă din noiembrie 2024
Tom Fitton, directorul organizaţiei conservatoare Judicial Watch, a scris pe platforma Truth Social a preşedintelui Trump în data de 18 noiembrie 2024:
„Veşti bune: conform unor informaţii, viitoarea administraţie Donald Trump este pregătită să declare stare de urgenţă naţională şi să folosească resursele militare pentru a lupta împotriva invaziei (permise de preşedintele în exercițiu Joe – n.r.) Biden printr-un program de expulzări masive”. La care Trump a adăugat: „este adevărat!”.
Şi în primul său mandat au exista infromatii că Trump ar dori să instituie legea marţială. Într-un articol din The York Times, din 19 decembrie 2020, se spune că Trump a discutat despre ideea de a declara legea marțială pentru “a relua” alegerile pe care tocmai le pierduse în fața lui Joe Biden, în cadrul unei întâlniri în Biroul Oval din 18 decembrie.
Trump a răspuns atunci pe Twitter: “Legea marțială = Fake News. Doar mai multe relatări eronate și dăunătoare!”. Pe vremea aceea nu avea subalternii loiali pe care îi are astăzi, şi nu era sigur că va fi susţinut până la capăt.
Ordinul executiv dat de Trump în 20 ianuarie 2025
Prin acest ordin executiv, Trump le-a cerut secretarului Apărării și secretarului pentru Securitate Internă să prezinte, în termen de 90 de zile, un raport comun privind situația de la granița de sud, împreună cu recomandările lor privind “acțiuni suplimentare care ar putea fi necesare pentru a obține controlul operațional complet asupra graniței de sud, inclusiv dacă este cazul să fie invocată Legea Insurecției din 1807”. Termenul limită de 90 de zile menționat de ordinul lui Trump va fi pe 20 aprilie.
Strategul democrat James Carville, caracterizează astfel personalitatea lui Trump:
“El nu este loial față de Statele Unite ale Americii. Nu-i place această țară. O critică tot timpul. Are afecțiune față de dictatori. Are afecțiune față de autoritarism”. “Am spus și continui să cred din ce în ce mai puternic în fiecare zi – suntem în mijlocul unui colaps”, “Va încerca orice poate și, desigur, cred că omul vrea cu adevărat să dăuneze țării”.
Departamentul Justiției al SUA, prin Office of Justice Program, a exprimat opinia: “În Statele Unite, legea marțială poate fi declarată printr-o proclamație a președintelui sau a unui guvernator de stat, însă o astfel de proclamație formală nu este neapărat necesară. Aproape fiecare stat are o prevedere constituțională care autorizează guvernul să impună legea marțială.”
Există multe postări pe reţele de socializare ale unor influenceri cunoscuţi care invocă această posibilitate.
Logica acestei posibilităţi este cea expusă mai sus. Trump se vede acum în imposibilitatea de a impune măsurile gândite pentru MAGA (Make America Great Again). Ori renunţă la ele, ori creează condiţiile pentru a le impune cu orice preț, ceea ce implică declararea legii marţiale.