Un linşaj televizat în fiecare seară

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mihai Gâdea, realizatorul „Sintezei zilei“ de la Antena 3, a „orchestrat“ marţi seară o emisiune împotriva lui Andrei Pleşu, unde s-au prezentat imagini mai vechi, texte pe care s-a făcut analiza greşelilor gramaticale, dar s-au aruncat şi insulte ca la uşa cortului.

Spre exemplu, a putut fi auzit Mugur Ciuvică (!) spunând cu seninătate, despre Pleşu: „Nu e vorba că îşi bate joc, minte ca un porc. E şi prost omul!“. Mugur Ciuvică, da. De asemenea, a putut fi admirat Mihai Gâdea concluzionând, după analiza pe textele lui Pleşu: „De 24 de ani vă faceţi de râs în toate regimurile, iar noi vă plătim“.

Tot scandalul de la „Sinteza zilei“ s-a produs, de fapt, ca o consecinţă a emisiunii în care Gâdea şi Antonescu s-au urcat cu picioarele unul pe celălalt. Drept urmare, Andrei Pleşu a publicat pe adevarul.ro un editorial intitulat „Oameni de plastilină“, în care a spus despre Gâdea: „O obrăznicătură cu veleităţi inchizitoriale. De cîte ori îl văd, îmi vine să-l întreb: «Drăguţule, tu ce vrei să te faci cînd o să fii mare? Predicator? Activist social? Fată-n casă? Şef de sală? Un singur lucru să nu încerci: gazetăria. Nu de alta, dar e o meserie care obligă, între altele, la o bună cunoaştere a limbii române»“. Reacţia violentă a celor de la Antena 3 nu s-a lăsat mult aşteptată, ba chiar Gâdea a încercat să demonstreze că, din contră, Pleşu nu ştie limba română (?!).

Între timp, reacţia societăţii civile a fost slabă. Printre puţinele semnale s-a numărat şi o scrisoare publicată în Revista 22, semnată de peste 300 de persoane care s-au solidarizat cu Andrei Pleşu. Printre semnatari se numără Mircea Cărtărescu, Gabriel Liiceanu, Horia-Roman Patapievici, Norman Manea, Vladimir Tismăneanu sau Victor Rebengiuc.

În deschidere, cei care semnează se declară revoltaţi de ce s-a întâmplat la emisiunea lui Gâdea: „Subsemnaţii am luat cunoştinţă cu indignare şi revoltă de noua agresiune mediatică produsă împotriva unei importante personalităţi a vieţii noastre intelectuale. Cuvintele proferate timp de o oră pe un canal de televiziune la adresa unuia dintre cei mai respectaţi cărturari ai României, profesorul Andrei Pleşu, fondator şi rector al unei instituţii admirate pe plan mondial, Colegiul Noua Europă, aparţin unei moşteniri toxice pe care am fi dorit-o definitiv încheiată, aceea a denigrărilor şi a delaţiunilor, a ameninţărilor şi a execuţiilor sumare“.

Dacă ne vom da câţiva paşi în spate şi vom admira tabloul înfricoşător al urâţeniei, al răutăţii, al prostiei şi al fanatismului în care trăim, să nu ne mire că, de fapt, nici noi nu suntem în afara tabloului. Noi suntem tabloul. Noi, cei care strâmbăm din nas în faţa televizoarelor. Noi, cei care nu luăm atitudine decât în sufragerii. Noi, cei care condamnăm, şi răcnim, şi urlăm, şi ne dăm cu părerea. Noi, deontologii. Noi, inteligenţii. Eu, dumneavoastră, vecinii noştri de la patru. Oamenii din staţia de tramvai. Toată lumea care ştie, care a auzit, care a priceput nuanţele, care va face cândva ceva pentru România, dar nu azi. Data viitoare. Noi, oamenii cu ştampila (uuu!). Noi, cei care vom deschide televizoarele şi mâine. Suntem şi noi responsabili de spectacolul scabros din fiecare seară. Îl cerem, îl alimentăm, iar revoltele noastre ţin cel mult 15 minute. Toate linşajele făcute în direct la televizor sunt pentru noi, telespectatorii, cu dedicaţie. Deşi nu ne va fi niciodată ruşine de asta, uneori ar trebui să ne fie.  

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite