Trump, pe lângă subiect la prima dezbatere republicană fără înjurături

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-o totală schimbare de strategie, candidaţii republicani rămaşi în cursa pentru nominalizare au lăsat deoparte insultele, şi-au prezentat platforma politică şi au vorbit despre subiectele care-i preocupă pe alegători.

Nimeni nu a mai adus în discuţie dimensiunile mâinilor, s-a renunţat la porecle şi lături electorale. Cea de-a douăsprezecea dezbatere republicană a avut un ton civilizat, cu doar câteva zile înainte de alegerile din Florida, Ohio şi alte patru state.

Donald Trump şi-a luat prin surprindere oponenţii cu abordarea calmă şi calculată. Favoritul cursei republicane a renunţat total la deja celebrele apelative ca „Little Marco“ sau „Lyin’ Ted“ şi a încercat să nu arunce dezbaterea în haos, aşa cum a făcut în trecut. A încercat şi a reuşit. Iar rivalii nu i-au dat bătăi de cap. Aflat în fruntea plutonului pentru nominalizare, Trump a arătat că poate avea ţinută de preşedinte, atunci când vrea. A jucat la sigur, adoptând strategia învingătorului: a evitat ieşirile nervoase, nu a atacat şi şi-a forţat rivalii să schimbe dinamica discursului. Singura problemă: poziţia neclară în legătură cu subiecte ca educaţia, sistemul asigurărilor sociale, deficitul bugetului federal, comerţul şi strategia împotriva Statului Islamic. Referitor la o afirmaţie făcută de Trump, care a spus că „Islamul urăşte (America – n.r.), moderatorul dezbaterii, Jake Tapper, a încercat să afle dacă magnatul s-a referit la toţi cei 1,6 miliarde de musulmani. Răspunsul candidatului a venit prompt: „Mă refer la mulţi dintre ei, mă refer la mulţi dintre ei.

Ilustraţie: Donald Trump nu-şi retrage afirmaţiile referitoare la Islam

Pentru Trump, o eventuală victorie în Florida ar însemna cimentarea statutului său de candidat cu şanse reale de nominalizare.

Cel mai jenant moment pentru Trump: Cuba, subiect în legătură cu care Donald Trump nu şi-a făcut deloc temele. Ted Cruz l-a surclasat, iar Marco Rubio l-a îngenuncheat.

Senatorul de Florida a fost pe val

Marco Rubio a fost „candidatul dezbaterii“. Sigur pe el, informat pe subiecte, Rubio a demonstrat că republicanii care au pariat pe candidatura lui nu au dat greş. Din nefericire pentru el, această etalare de profesionalism politic şi stăpânire de sine vine pe ultima sută de metri. Dacă Marco Rubio nu va reuşi să câştige statul natal Florida, şansele lui la o eventuală nominalizare ar deveni nule. A fost vizibil că Rubio şi-a regretat decizia de a se fi coborât la nivelul retoricii lui Trump, o decizie care l-a dezavantajat. A şi recunoscut, de altfel, că folosirea unor cuvinte injurioase la adresa oponentului a venit în contradicţie cu educaţia şi credinţa lui şi că familia a fost stânjenită de ieşirile sale. Cu siguranţă, steaua norocoasă a lui Rubio ar fi strălucit cu putere în aceste alegeri. Asta dacă nu ar fi existat acea dezastruoasă dezbatere înainte de alegerile din New Hampshire şi dacă Rubio ar fi refuzat să-i facă jocul lui Trump şi să răspundă la insulte cu acelaşi tip de discurs. Cel mai bun moment al lui Rubio: discuţia despre acordul istoric SUA-Cuba.  Rubio a reuşit să demonstreze cunoaşterea în detaliu a prevederilor şi efectelor acestuia şi să scoată în evidenţa lipsa de documentare a lui Trump. Ar fi fost şi de mirare ca Senatorul de Florida, fiul unor imigranţi cubanezi, să nu stăpâneacă subiectul.

Ilustraţie: Răspunsurile lui Marco Rubio în legătură cu acordul cubanez au fost primite cu aplauze din partea publicului

Ted Cruz a avut o seară bună. Dezbaterea organizată de CNN la Universitatea din Miami i-a dat din nou ocazia să se prezinte drept candidatul cu şanse reale de a-l înfrânge pe Donald Trump. A lansat un apel la baza republicană, anti-Trump, de a se coaliza în jurul candidaturii sale şi l-a prezentat pe magnat drept un candidat care-şi face campanie exploatând retorica goală de conţinut. Nu că asta ar conta prea mult pentru susţinătorii lui Donald Trump. Ted Cruz nu este creditat cu şanse reale de victorie în Florida, stat unde câştigătorul va obţine toţi cei 99 de delegaţi puşi în joc. Dacă prestaţia lui din cadrul acestei dezbateri va contribui la înfrângerea lui Trump în Florida, Ted Cruz se va putea însă lăuda că a pus şi el puţin umărul la victoria conservatorilor.

John Kasich l-a ignorat pe Trump şi şi-a jucat în continuare rolul de ’’candidat binecrescut’’. A avut o prestaţie bunicică, dar nu a ieşit în evidenţă cu nimic.  El ţinteşte victoria în Ohio, stat al cărui guvernator este.

Ca o concluzie, cea de-a douăsprezecea dezbatere republică a reuşit să se apropie, din punct de vedere al calităţii subiectelor abordate, de cele democrate, care adresează probleme şi nu doar vorbe-n vânt. Pentru prima oară, privitorul a avut senzaţia că a început campania (pe bune) şi-n tabăra republicană.

Dezamăgirea zilei vine de la ex-candidatul Ben Carson, respectatul neurochirurg ieşit la pensie, ale cărui ambiţii politice l-au împins să anunţe că va susţine candidatura lui Donald Trump. Problema nu este Donald Trump per ansamblu, un candidat cu păreri atât de contrastante cu cele ale lui Carson. Problema este aceea că un conservator ca domnul Carson, atât de admirat pentru integritatea lui profesională, alege să meargă pe mâna celui care, cu doar puţin timp în urmă, făcea o paralelă între el şi cei care ‘’molestează copii.’’  Îmi este neclar cum onestitatea şi morala se îmbină cu o astfel de judecată, Dar, politica este politică, iar goana după ciolan nu necesită explicaţii.

Ilustraţie: Donald Trump l-a jignit în repetate rânduri pe Ben Carson

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite