Trebuie să ieşim iar în stradă?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Protestele din ultimii ani numai decorative nu au fost. A apărut o dezbatere de tip nou, în stradă, diferită de cele cu care clasa politică se obişnuiseră, şi continuată ulterior de o parte a mass-media, ajungând până şi-n discursurile anumitor oameni politici. Fără să se mai descarce autocare-n Piaţa Universităţii şi fără mesaje de partid care să invite la protest.

Mă gândesc, în naivitatea mea, că fix ăsta-i motivul pentru care condamnatul la închisoare Liviu Dragnea a numit protestul paşnic din 22 ianuarie o lovitură de stat: îi vine greu să creadă că oamenii ar ieşi în stradă de bunăvoie, împotriva unor măsuri legislative partizane care sunt un atac la statul de drept cum s-a dovedit de CSM. Dar nu, e doar o formă de manipulare insidioasă, preluată şi continuată de două posturi de ştiri la fel de insidioase, România TV şi Antena 3. Am ieşit în stradă, iar un condamnat la închisoare ne-a acuzat făcându-ne părtaşi la o aşa-zisă lovitură de stat. Un penal încearcă să ne criminalizeze pentru că îndrăznim să ne exercităm un drept fundamental. Un corupt iese la televizor, după ce minte cu neruşinare privitor la emiterea ordonanţelor de urgenţă în discuţie, şi vorbeşte despre lupta anticorupţie, iar eu nu-mi dau seama dacă e vorba de lupta anticorupţie pe care o dă în interiorul lui. Şi am auzit în direct cum o „jurnalistă” de la România TV spunea, „pe surse”, că protestatarii au primit bani să iasă în stradă, la fel şi câinii lor. În mintea ei complicată, în care nu se produce nicio sinapsă, câinii sunt un pericol, poate li se acordă curând şi drept de vot. Iată câteva alte motive pentru care trebuie să continuăm să ieşim în stradă, la fel, în mod paşnic.

Consiliul Superior al Magistraturii a dat aviz negativ proiectelor de ordonanţă privind amnistia, graţierea şi modificarea Codului Penal. Iar în raportul MCV, Comisia Europeană susţine că ordonanţele sabotează lupta anticorupţie. Ce face Dragnea&co, prin extensia lui Tăriceanu? Încearcă să scape de raportul MCV, să ne convingă că nu mai avem nevoie de el. Potrivit inculpatului Tăriceanu, „sunt aberaţii în raport”. Şi pentru asta trebuie să ieşim în stradă, cu câini, cu pisici, cu tot.

Un protest paşnic împotriva unor decizii ale Guvernului înseamnă legitimitate. A societăţii civile faţă de Guvern în sine şi faţă de legea fundamentală.

Stare primejdioasă în care ne aflăm, cu un condamnat la închisoare care acuză lovituri de stat şi ameninţă, voalat sau nu, cu suspendarea preşedintelui, nu trebuie să ne lase indiferenţi şi singurul instrument pe care-l avem e strada. Am ajuns în punctul în care, din păcate, nu mai avem cum să luptăm altfel împotriva abuzurilor, a corupţiei şi încercărilor de sabotare a justiţiei. Împotriva agendei ticăloase pe care un penal o impune unui guvern, da, legitim. Se vorbeşte despre răsturnarea guvernului, dar nu am auzit pe nimeni să-şi dorească asta şi implicit declanşarea unei crize politice. Interesant e cum partea propagandistă a PSD-ului vorbeşte despre răsturnarea guvernului care ar declanşa o criză politică, dar tot aceeaşi parte propagandistă aduce-n discuţie suspendarea preşedintelui, prezentând-o ca pe un răspuns „corect” al majorităţii parlamentare. Ceea ce nu spun, intenţionat desigur, este că şi suspendarea preşedintelui ar declanşa o criză politică. Iată manipularea, în toată frumuseţea ei insidioasă, pusă la cale parcă în laboratorul unei închisori de maximă securitate. Dar nu, nici măcar: e doar o încercare de manipulare rudimentară, la fel ca restul.

Aşa şi penalul Liviu Dragnea: trebuie învăţat ce înseamnă democraţia, ce spune Constituţia, trebuie să-l readucem pe bunul şi dreptul drum al democraţiei.

Fie că trec sau nu ordonanţele de urgenţă în discuţie, trebuie să trimitem un mesaj clasei politice, acum pentru totdeauna. Un mesaj pentru democraţia din capul condamnatului la închisoare Liviu Dragnea, un mesaj paşnic, în deplinătatea Constituţiei. Pentru că şi condamnaţii la închisoare sunt cetăţeni ai acestei ţări, iar ei trebuie ajutaţi să se reintegreze şi nu trebuie marginalizaţi nicicum. Aşa şi penalul Liviu Dragnea: trebuie învăţat ce înseamnă democraţia, ce spune Constituţia, trebuie să-l readucem pe bunul şi dreptul drum al democraţiei. Din punctul în care s-a pierdut, condamnatul la închisoare Liviu Dragnea trebuie ajutat de noi toţi să revină în rândul celor care respectă legile acestei ţări. Mai ales că este liderul unui partid politic care a câştigat alegerile, iar noi ceilalţi — care respectăm legea fundamentală a acestei ţări şi-i dăm credit, prin urmare, unui guvern legitim, trebuie să-i ajutăm pe Liviu Dragnea şi pe ceilalţi.

Şi să nu uităm: un protest paşnic împotriva unor decizii ale Guvernului înseamnă legitimitate. A societăţii civile faţă de Guvern în sine şi faţă de legea fundamentală. Pentru că strada, implicit, recunoaşte legitimitatea şi existenţa guvernului, dar asta nu o opreşte nicicum, pe cale de consecinţă, să protesteze împotriva unor măsuri pe cale să fie luate. O spune Constituţia.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite