Timmermans, olandezul care luptă mai mult decât unii guvernanţi patrioţi ca România să rămână un stat de drept

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Frans Timmermans a livrat câteva mesaje-cheie în discursul de luni seară, din Comisia LIBE. Cei care avem urechi de auzit şi de înţeles ar trebui să le preluăm şi să le transpunem într-un exerciţiu politic care poate salva România, într-un moment în care puţine lucruri o mai pot salva. Când spun România, mă refer la siguranţa şi la traiul decent al fiecărui cetăţean.

Aşa înţeleg eu mesajul lui Timmermans:

1. România a făcut regrese în lupta împotriva corupţiei şi în consolidarea statului de drept; ar fi o tragedie ca, pe ultima sută de metri, guvernul actual să destuctureze nişte eforturi care au dat naştere unei ţări europene, democraţiei şi valorilor comune cu celelalte democraţii, consolidate, ale spaţiului european;

2. Dialogul cu guvernul României a început de multă vreme, cu bunăvoinţă şi cu susţinere pentru orice initiaţivă de corectare a acestor deviaţii pe care le manifestă puterea în detrimentul legilor europene şi al oamenilor, în definitiv; dar dacă această iniţiativă nu se manifestă în niciun fel, Comisia Europeană nu va ezita să acţioneze România în judecată, pentru a respecta Tratatele şi angajamentele pe care ea le-a luat, atunci când a aderat la Uniunea Europeană; ceea ce este un exerciţiu de fair play cât se poate de transparent şi de necesar;

3. Violenţa nu este şi nu trebuie să fie o armă politică, iar reprimarea libertăţii de exprimare este o măsură şocantă, ca instrument al puterii, într-o ţară europeană. O guvenare responsabilă îşi impune măsurile de guvernare prin acceptarea şi înţelegerea acestor măsuri, nu prin forţă; astfel de ieşiri în decor nu vor rămâne nesancţionate;

4. Orice naţiune are libertatea de a-şi defini modele şi valori; dar instituţia familiei nu trebuie folosită ca instrument al manipulării şi al discriminării, al încălcării drepturilor omului. Asta excede sfera opţiunilor personale şi are impact direct asupra a ceea ce înseamnă o democraţie; nu ne putem prevala de suveranitate pentru a îngrădi drepturi şi libertăţi.

Pe scurt: România trebuie să rămână un stat de drept, iar Comisia Europeană şi instituţiile europene vor face toate eforturile pentru a menţine acest status quo, pe care îl pierdem, câte puţin, în fiecare zi. Dar noi suntem cei care decidem, în ultimă instanţă, unde şi cum vrem să trăim şi dacă alegem să rămânem în lumea liberă, care înseamnă drepturi şi obligaţii. E o bătălie contracronometru pe care trebuie să o ducem fiecare în parte.

Nu în ultimul rând, trebuie menţionat că Dragnea minte atunci când afirmă că „România e ameninţată“ şi pusă la colţ. Minte şi deturnează agenda publică, direcţionând mesajele negative către „Europa care ne face rău“ şi „străinii care hotărăsc pentru noi“. Nu, nu România e ameninţată. E ameninţat guvernul care face rău României, iar partidele care îi validează demersurile nedemocratice sunt avertizate că ceea ce fac excede prerogativele puterii într-un stat membru al UE. Dacă vor dictatură şi regimuri totalitare, atunci să se mute în Federaţia Rusă. Guvernul şi partidele respective, nu România. România rămâne în Europa, indiferent de agenda lui Dragnea.

Aşa înţeleg eu mesajele zilei de luni. Iar efortul de a păstra România acolo unde îşi are locul, pentru siguranţa unui trai decent şi ocrotirea drepturilor fiecărui cetăţean în parte, merită făcut cu orice sacrificiu, oricât de greu ar fi.

Şi o concluzie foarte personală, după un schimb de gânduri cu un bun prieten: un partid care îşi respectă alegătorii nu îi ţine în întuneric. Nici nu îi transformă în dependenţi şi obedienţi. Un partid care îşi respectă alegătorii nu le cântă mereu în strună, pe voturi numărate cu grijă. Un partid căruia îi pasă de binele oamenilor pe termen lung îşi educă electoratul, liderii lui informează şi argumentează, nu manipulează, pentru ca acei oameni să-i poată alege, informat, pe oamenii care le reprezintă interesele cel mai bine. Chiar dacă asta înseamnă o rotaţie a puterii. Chiar dacă riscă să le piardă încrederea atunci când greşesc cu anumite politici publice sau mesaje. Un partid responsabil îşi asumă asta şi luptă pentru binele pe termen lung al oamenilor pe care îi reprezintă.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite