Să ne amintim de Proclamația de la Padeș din 23 ianuarie 1821!

0
0
Publicat:

Momentul 1821 a fost pregătit de Tudor Vladimirescu alături de boierii din Comitetul de Oblăduire, constituit după decesul ultimului domnitor fanariot de la București, în ianuarie 1821.

Ridicarea concomitentă a românilor și grecilor, ajutați în secret de Rusia care își asumase protecția creștinilor din Imperiul Otoman a fost perturbată de lipsa coordonării mișcărilor românească și greacă, fapt ce a dus la retragerea sprijinului Rusiei care nu dorea să își strice relațiile în cadrul Sfintei Alianțe.

La 23 ianuarie 1821, la Padeș, Tudor Vladimirescu ridica oastea de panduri și țăranii Olteniei declanșând Revoluția de la 1821.

În deschiderea Proclamației de la Padeș, el spunea:

Veniți dar, fraților, cu toții, cu rău să pierdem pe cei răi, ca să ne fie noaă bine! Și să să aleagă din căpeteniile noastre cei care pot să fie buni. Aceia sânt ai noștri și cu noi dinpreună vor lucra binele, ca să le fie și lor bine, precum ne sânt făgăduiți!

Nu vă leneviți, ci siliți dă veniți în grabă cu toții; care veți avea arme, cu arme; iar care nu veți avea arme, cu furci de fier și cu lănci; să văd faceți degrabă și să veniți unde veți auzi că să află Adunarea cea orânduită pentru binele și folosul a toată țara. Și ceia ce vă va povățui mai marii Adunării, aceia să urmați, și unde vă vor chema ei, acolo să mergeți. Că ne ajunge, fraților, atâta vreme de când lacrămile du pe obrazăle noastre nu s-au mai uscat!”.

Practic, între 1821 și 1921, este fix un secol în care frământările sociale au existat în același timp cu încercările de creare a instituțiilor statului român modern, cu încercările de realizare a unității naționale și de dobândire și de consolidare a independenței naționale.

Am decis să reamintesc acest eveniment epocal pentru că niciun lider politic nu a menționat acest moment istoric care marchează prima tentativă de modernizare a României.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite