România în 2022: Ce va merge? IT-ul sau agricultura?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Piaţa din România nu şi-a atins potenţialul de dezvoltare. Chiar şi în timp de criză se pot face investiţii în diverse domenii. Dar ce se va întâmpla în următorii ani? Ne îndreptăm spre o lume unde tehnologia primează sau spre agricultura eco?

Magnaţi precum Warren Buffett se îndoiesc de viitorul monedei unice şi nu pot preconiza o soluţie optimă pentru toate statele Uniunii Europene. Dintre toate ţările UE, cele din grupul estic prezintă caracteristici aparte. După dominaţia comunistă ele au fost nevoite să se adapteze la economia capitalistă şi să îşi construiască politici sustenabile. Unele au avut succes, precum Polonia, care în plină criză economică a avut o creştere de 4,3% în 2010 şi prevede o creştere a PIB de 2,2% în 2013. Altele se confruntă acum cu proteste împotriva guvernelor şi a măsurilor luate. Bulgaria, Letonia, România, au avut parte în ultimii ani de numeroase conflicte.

Deşi există diferenţe între ţările din blocul de est al Uniunii Europene, acestea se află acum în faţa aceleiaşi probleme: ce pot face companiile pentru a scăpa de provocarea impusă de statele vestice, mai produtive şi statele asiatice, mai eficiente din punct de vedere al costuilor? Ce se poate face în următorii ani pentru ca ele să devină competitive la nivel mondial?

În ceea ce priveşte România, condiţiile nu sunt propice. La momentul de faţă ne confruntăm cu crize politice, conducători corupţi cărora nu le pasă de oameni şi măsuri de austeritate impuse. Forţa de muncă nu este plătită corespunzător, motiv pentru care se pierd tinerii inteligenţi, iar stereotipurile comuniste par să persiste.

Cu toate acestea, se poate vorbi şi de o perspectivă optimistă. În ultimii ani companii precum Adobe, Intel, Ibm, EA Games, Oracle şi Microsoft au făcut investiţii majore în România, iar firme autohtone din domeniu, înregistrează creşteri anuale în profit şi cotă de piaţă. Trilulilu, versiunea românească a YouTube a decis să îşi majoreze capitalul în 2013 de la 1 milion lei, la 1,3467 milioane lei. Bitdefender doreşte să îşi crească în 2013 cota de piaţă cu 30% în SUA, Germania şi Asia.

Tocmai slaba dezvoltare economică dă şansa investitorilor să dezvolte afaceri profitabile în mai multe domeniio. Piaţa locală nu este încă saturată şi nici nu şi-a atins dimensiunea potenţială. Nefolosirea terenurilor după 1989 a dus la creşterea fertilităţii lor. Clima este şi ea un punct forte în obţinerea de produse agricole competitive. Domeniul farmaceutic este în dezvoltare la nivel global, dar pentru crearea medicamentelor sunt necesare plantele. Cum în România există condiţii propice, investitorii nu trebuie să rateze această industrie.

Atunci când le sunt adresate întrebări tinerilor despre domeniile şi profesiile de succes în următorii 10 ani, IT-ul este câştigătorul. Oamenii petrec din ce în ce mai mult timp online, accesul la informaţii, produse şi servicii este mai uşor prin intermediul internetului, iar calculatoarele sunt acum de neînlocuit în orice afacere. Şi populaţia este pregătită să profite de avantajele dezvoltării industriei IT. Încă din şcoala primară, în programă sunt incluse cursuri pentru acomodarea copiilor cu calculatoarele, la nivel naţional există 4 licee de stat specializate în domeniu, iar în fiecare liceu teoretic există profile de matematică informatică unde sunt incluse până la 8 ore de informatică pe săptămână. Cu toate acestea, eforturile de îmbunătăţire a sistemului trebuie să continue, tinerii de azi simţind nevoia unei pregătiri temeinice şi practice.

Cum va arăta România peste 10 ani? În primul rând forţa de muncă va fi mai educată şi cu experienţă internaţională, iar întreprinderile mici şi mijlocii vor fi principalul motor al economiei. Până atunci, este important să ne concentrăm eforturile spre cele două domenii, IT-ul şi agricultura.

Ioana Petrescu - urmează cursurile de master în cadrul Academiei de Studii Economice; în prezent face un stagiu la FP România.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite