Raportul Draghi și viitorul competitivității europene: un plan pe care România nu își permite să îl ignore (I)

0
0
Publicat:

Recent publicatul raport al economistului Mario Draghi, fostul director al Băncii Centrale Europene, privind viitorul competitivității europene, reprezintă un document esențial pentru economia Uniunii Europene, dar și a României (!), în special într-o perioadă în care tensiunile economice globale și regionale ne forțează să regândim strategiile comune pe termen lung.

FOTO Rixbay
FOTO Rixbay

Și vreau, de la început, să subliniez acest lucru: avem nevoie în UE de strategii comune, dacă ne dorim ca Uniunea să își mențină importanța globală, iar Statele Membre și cetățenii lor să prospere, să trăiască mai bine!

Raportul Draghi, comandat de Comisia Europeană, a fost, desigur, unul dintre cele mai așteptate documente privind strategia de reformare a UE, mai ales că el propune pași concreți, măsurabili, pentru creșterea competitivității în Uniune. De altfel, o parte dintre măsurile propuse au fost deja asumate de către Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene și așteptăm să le dezbatem curând în Parlamentul European.

Dată fiind amploarea și scopul acestui raport, influența pe care o va avea în anii viitori asupra UE și, evident, a României, am considerat necesar să le prezint românilor, în două părți, cele șase componente principale ale textului.

În opinia mea, clasa politică din România, chiar dacă ne aflăm în prag de alegeri, trebuie să analizeze cu atenție aceste șase elemente, pentru că ele vor influența direct și situația din țara noastră, felul în care vom munci și vom trăi. Astăzi voi scrie despre primele trei.

1. Inovare și competitivitate

Draghi propune ca Uniunea Europeană să elimine decalajele în materie de inovare și să crească productivitatea prin investiții mai mari în cercetare și dezvoltare.

La nivel european, ținta este de a crește investițiile în cercetare la 3% din PIB până în 2030, de la 2.2%.

În prezent, România investește doar 0,5%, iar această discrepanță trebuie corectată rapid.

Pentru economia națională, aceasta înseamnă crearea unui cadru legislativ care să susțină inovația, cercetarea și dezvoltarea tehnologică, în special în sectoare strategice precum inteligența artificială și informatica cuantică.

România are deja exemple de succes precum UiPath, dar acestea trebuie să fie replicate și susținute printr-o infrastructură de capital de risc puternică aici, acasă!

Este imperativ, cred eu, să încurajăm antreprenorii locali să inoveze și să creeze unicorni tehnologici (companii nou înființate cu valoare de piață de peste un miliard de dolari), capabili să concureze la nivel global. Știm că se poate.

Fondurile europene vor juca un rol esențial în sprijinirea acestor inițiative, dar și noi, la nivel național, trebuie să creăm programe clare de modernizare, în economie, cum spuneam, dar și în agricultură pentru că, da, agricultura este un domeniu de viitor!

De asemenea, România trebuie să implementeze programe de reînnoire industrială. Până în 2030, aceste programe vor trebui să însumeze nu mai puțin de zece miliarde de euro!

De aceea, viitorul pe termen mediu și lung în țara noastră va fi unul plin de oportunități, de muncă, de creativitate și, pentru foarte mulți români, antreprenori sau angajați, încununat de succes.

2. Decarbonizarea și competitivitatea

Raportul Draghi subliniază că decarbonizarea nu este doar o obligație, ci și o oportunitate economică.

Reducerea costurilor energiei și creșterea ponderii energiei regenerabile în consumul european vor face ca economia UE să fie mai puțin dependentă de fluctuațiile globale ale prețurilor la energie.

Nu trebuie să uităm că prețul mediu al energiei în UE este mai mare decât în SUA, în România el ajungând să fie în anumite cazuri și de trei ori mai mare, ceea ce în mod clar ne afectează competitivitatea. De aceea, ministrul liberal al Energiei, și îl susțin, a solicitat mai multă corectitudine și solidaritate din partea partenerilor noștri europeni pentru că rădăcina problemei nu se află în țara noastră!...

România are aici un potențial enorm, însă.

Investițiile în energia regenerabilă, cum ar fi proiectele din Marea Neagră și extinderea centralelor nucleare de la Cernavodă, reactoarele 3 și 4, ne-ar permite să ne aliniem la obiectivele europene și, totodată, să devenim mai competitivi.

Mai mult, utilizarea gazului din Marea Neagră poate asigura o tranziție mai lină către energia verde și poate reduce prețul energiei pentru întreprinderi.

Liberalii români au promovat cu succes o Strategie pentru exploatarea resurselor energetice din Marea Neagră, obiectivul nostru fiind ca până în 2030 prețul la energie să fie echivalent cu cel din America, crescându-ne astfel competitivitatea!

Sperăm ca românii să ne dea voturile necesare pentru a realiza acest obiectiv.

Nu în ultimul rând, este crucial ca România să continue investițiile din PNRR și Fondul de Modernizare pentru a se poziționa strategic în acest nou ecosistem energetic european.

Și nu vreau să trec mai departe fără a aminti problemele de poluare din orașele mai mare ale țării noastre, datorate în special utilizării combustibililor fosili! Este o situație care afectează nivelul de trai dar și potențialul de dezvoltare a comunităților respective.

Cum scriam de la început, Raportul Draghi ne oferă aici, în țară, numeroase idei pe care eu cred că trebuie să le analizăm urgent la nivelul clasei politice.

3. Securitatea și reducerea dependențelor

Un alt aspect important al raportului Draghi este legat de reducerea dependenței Europei de materiile prime critice.

În contextul global actual, accesul la resurse precum pământurile rare este din ce în ce mai problematic.

Draghi propune reducerea dependenței de importuri din afara UE cu 20% până în 2030, prin crearea de parteneriate și stocuri strategice.

România are o nouă oportunitate majoră și aici!

Dispunem de resurse minerale valoroase (inclusiv prin raritatea lor!) și, prin redeschiderea mineritului și crearea unor capacități industriale de prelucrare, putem contribui semnificativ la securitatea energetică și materială a Uniunii.

Totodată, sectorul industriei de apărare din România poate profita de creșterea cheltuielilor de apărare comună în cadrul UE, un domeniu în care România poate deveni un jucător regional major.

După cum vedeți, Raportul Draghi nu este doar un set de obiective pentru UE, ci un plan ambițios care poate transforma economia europeană în deceniile următoare.

Pentru România, implementarea acestor măsuri reprezintă o necesitate dacă dorim să rămânem competitivi la nivel european și global.

Ajustarea politicilor naționale în direcția inovării, decarbonizării și securității economice este esențială pentru viitorul nostru economic și industrial.

România – o spun cu toată convingerea – trebuie să acționeze acum, să își crească ambițiile și să își asume un rol activ în această transformare europeană.

În partea a doua a acestui text voi scrie despre pașii următori recomandați de Raportul Draghi: (1) piața forței de muncă și provocările demografice, (2) finanțe publice și investiții și (3) politica comercială și industrială.

Opinii

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite