Protecţia tinerilor în relaţiile contractuale de muncă
0Munca tinerilor cu varsta de pana la 18 ani nu este interzisa in Romania. De altfel, dreptul la munca este consacrat chiar in Constitutia Romaniei. Insa, pentru protejarea sanatatii, securitatii si dezvoltarii tinerilor, legislatia cuprinde o serie de prevederi speciale in ceea ce priveste regimul de munca al tinerilor.
Conform legislatiei din Romania, persoana fizica dobandeste capacitatea de munca la implinirea varstei de 16 ani, cand se prezuma ca exista maturitatea fizica si psihica pentru a intra intr-un raport de munca. Ca exceptie de la aceasta regula, un tanar se poate angaja si la implinirea varstei de 15 ani, pe baza unui acord scris al părinţilor ori al reprezentantilor legali, in cadrul unor activitati usoare, care sa nu ii afecteze sanatatea ori dezvoltarea. Aceasta exceptie nu se aplica la incadrarea in locuri de munca grele, vatamatoare sau periculoase, minorii sub 18 ani neputand lucra in aceste conditii.
Conform legislatiei muncii, durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi, respectiv 40 ore pe saptamana. Legislatia permite insa tinerilor de pana la 18 ani sa lucreze doar 6 ore pe zi, respectiv 30 ore pe saptamana, scopul acestui program redus fiind protejarea sanatatii si dezvoltarii lor. Astfel, tinerilor care nu au implinit varsta de 18 ani nu le este permis sa efectueze ore suplimentare. In plus, legislatia aplicabila prevede ca tinerii de pana la 18 ani nu au voie sa lucreze pe timp de noapte. In intelesul Codului Muncii, munca de noapte se desfasoara in intarvalul orar 22.00-06.00.
O alta prevedere legislativa in favoarea tinerilor in varsta de pana la 18 ani se refera la obligativitatea angajatorului de a acorda o pauza de masa de minim 30 minute, in cazul in care durata zilnica timpului de munca depaseste 4 ore si jumatate. Pauza de masa nu este inclusa in durata zilnica normala a timpului de munca, cu exceptia cazului in care se mentioneaza altceva in contractul colectiv de munca si in regulamentul intern.
Tot o forma de protectie a tinerilor pana in 18 ani este si obligativitatea acordarii acestora a unui concediu de odihna suplimentar de cel putin 3 zile lucratoare. Prin contractul colectiv de munca se poate stabili si un numar mai mare de zile pentru concediul de odihna acordat tinerilor.
Unele locuri de munca pot prezenta anumite riscuri pentru sanatatea, securitatea si dezvoltarea fizica si psihologica a tinerilor de pana la 18 ani. Datorita varstei si a lipsei de experienta, este posibil ca tinerii sa nu poata evalua aceste riscuri. Tocmai de aceea, legislatia impune ca acestea sa fie evaluate de angajator si comunicate, in scris, tinerilor si parintilor ori reprezentantii legali ai acestora. Este interzisa angajarea tinerilor pentru activitati care depasesc in mod evident capacitatile lor fizice sau psihologice, sunt la temperaturi extreme, in care nivelul zgomotului este crescut sau implica o expunere nociva la agenti toxici sau radiatii.
Despre autor
Dana Ionescu este Legal Manager al Adecco, avand peste 15 ani de experienta in domeniul juridic. Este specializata in legislatia muncii, acoperind aspecte legate de contracte colective de munca, regulamente si politici interne, contracte individuale de munca, restructurari si transferuri de personal. Are o vasta experienta in dreptul contractual, acordand si consultanta in proceduri de negociere, conciliere si recuperare de debite. A fost implicata in tranzactii complexe cu privire la capitalul social, detinand cunostinte temeinice privind dreptul societar.