Previziuni vs. realităţi în politica internă şi internaţională

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

CAIET vă prezintă evenimentele politice interne şi prognozele care le-au prefaţat, precum şi o retrospectivă selectivă a evenimentelor şi tendinţelor externe evaluate în cursul anului 2015.

Intern

În anul 2015 scena politică românească s-a consolidat în planul opţiunilor de vot ale populaţiei sub forma unui binom relativ echilibrat compus din PNL şi PSD. Însă unul din curentele puternice de gândire din societate se concentrează tocmai pe ineficienţa partidelor mari şi pe o capacitate limitată a acestora de a răspunde aşteptărilor unei părţi a electoratului. Antipatia faţă de scena politică s-a concretizat prin protestul post-Colectiv (pe care PNL, deşi în opoziţie, n-a putut să-l fructifice) şi alte fenomene de acest tip.

În planul instituţiilor centrale ale statului, naraţiunea fundamentală a anului este reducerea puterii formale şi informale a lui Victor Ponta. Din preşedinte al PSD şi prim-ministru în ianuarie, acesta a devenit până la sfârşitul anului un jolly-joker, o figură din afara ariei acoperite de reflectoarele principale. Cu întârziere, precum după alegerile din 2004, congresul PSD a realizat tradiţionala decapitare a liderului înfrânt, procedură simplificată de părăsirea formală a puterii din partid de către Ponta, într-o duminică de vară.

 Extern

Anul 2015 a fost marcat de o multitudine de provocări pe plan (geo)politic, socio-economic şi securitar, care au amplificat potenţialul conflictual la nivel global, în prezent aflându-ne practic într-o stare de război, chiar dacă nu este vorba de unul convenţional, dus cu mijloace militare. Omenirea traversează un moment istoric în care vectori multipli generează transformări din ce în ce mai greu de gestionat atât la nivel statal, cât şi în cadrul formatelor de securitate regionale şi globale, care ameninţă să accentueze în perioada următoare instabilitatea, imprevizibilitatea şi riscurile asimetrice ce caracterizează mediul internaţional de securitate.

Războiul hibrid, noua formă de confruntare interstatală readusă în prim-plan de criza din Ucraina, şi diversele sale forme de manifestare, criza fără precedent a migraţiei şi clivajele majore între statele europene, evoluţia conflictului din Siria, coaliţia internaţională împotriva Statului Islamic, noua abordare a NATO privind securitatea în Europa, dosarul nuclear iranian, strategia geopolitică a Chinei, deteriorarea relaţiilor ruso-turce, lupta împotriva schimbărilor climatice sunt doar câteva dintre temele abordate în analizele CAIET.

Despre acestea, dar şi despre alte evenimente care au avut loc de-a lungul anului 2015 atât în spaţiul politic intern, cât şi pe plan extern, puteţi citi aici: http://www.caiet.info/evaluari-speciale.

 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite