Premierul Ciucă îl susţine pe Cîmpeanu şi proiectele de legi ale Educaţiei. PSD le critică virulent

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rezultă că pesedintele e decis să treacă repede prin parlament legile proiectului său de „suflet”, cu orice risc şi cu costuri oricât de mari. Aşa se explică atitudinea ministrului Cîmpeanu faţă de contestatarii săi, pe care îi consideră că „nu ies cu nimic în evidență din perspectiva educației sau a caracterului intelectual”, ci reprezintă „grupuri de interese”.

Ce spune premierul Ciucă

În primul rând este vorba de capacitatea guvernului care nu este în stare să rezolve problema wc-urilor din curtea a câtorva sute de şcoli, acţiune care costă puţin în comparaţie cu bugetul ţării. În al doilea rând guvernul şi ministerul Educaţiei n-au fost în stare să rezolve problema şcolilor care vor funcţiona fără avizul DSP, sau fără autorizaţie de securitate la incendiu. Nici problema manualelor elevilor şi plata transportului elevilor la şcoală nu sunt rezolvate, ci pasate de la unii la alţii.

În aceste condiţii premierul Ciucă spune:

„Avem nevoie de tot ceea ce înseamnă pregătirea acestui an pentru că practic este ultimul an care se desfăşoară pe vechiul pachet de legi ale educaţiei. (..) Suntem pe partea de final a dezbaterii şi pregătirii legilor educţiei, care urmează să intre în dezbatere şi aprobare în Guvern şi ulterior în dezbatere la Parlament”. „Apreciez foarte mult toate dezbaterile publice şi încurajez în continuare dialogul pe marginea pachetului de legi ale educaţiei”.

Sunt vorbele dictate de la Cotroceni. Preşedintele Iohannis vrea aprobarea legilor educaţiei indiferent cu ce costuri pentru PNL şi pentru ţară.

Mai spune premierul cu altă ocazie: parcursul de aprobare din Parlament ”nu va fi foarte lung pentru că trebuie să producă efecte”. Exact voinţa preşedintelui Iohannis.

Avem în curs de semnare o petiţie a Asociaţiei Declic, care a strâns 34.000 de semnături împotriva proiectelor de legi ale Educaţiei.

PSD nu aceptă trecerea rapidă a proiectelor prin Parlament şi le critică virulent

Ultima luare de poziţie pe această temă este a deputatului PSD Lucian Lungoci. Pentru cine ştie că în PSD nu vorbeşte fiecare cum îl taie capul este clară o linie de comunicare venită de la şefii PSD.

Ce spune deputatul PSD Lucian Lungoci. PSD consideră că, atunci când legea va ajunge în Parlament, trebuie asigurată o dezbatere cât mai amplă în care să se țină cont de observațiile venite dinspre societatea civilă. Vor trebui luate în discuție și analizate atât punctele de vedere exprimate de “grupul de intelectuali”, cât și cele ale unor organisme mai apropiate de acest domeniu, respectiv asociațiile elevilor și ale părinților”.

În aceste condiţii, dezbaterea parlamentară în comisii şi în plenul celor două camere va dura cel puţin un an, cu sute, poate mii de amendamente venite de la toate partidele parlamentare.

Tot astăzi am avut o reacţie a altui deputat PSD, Gheorghe Șimon, fost ministru al Economiei:

”Legea Educaţiei a ministrului Cîmpeanu aruncă în derizoriu sistemul de învăţământ din România. Profesorii sunt reduşi la simpli executanţi, iar „România educată”, cu care preşedintele Iohannis a făcut paradă în campania electorală, rămâne doar o poveste pentru copiii naivi şi neştiutori”. „PSD consideră că, atunci când legea va ajunge în Parlament, trebuie asigurată o dezbatere cât mai amplă în care să se ţină cont de observaţiile venite dinspre societatea civilă. Vor trebui luate în discuţie şi analizate atât punctele de vedere exprimate de intelectuali, dar şi ale unor organisme mai apropiate de acest domeniu, respectiv asociaţiile elevilor şi părinţilor”. „România Educată a lui Iohannis se transformă în fiecare zi într-o Românie a discriminării şi nu putem asista nepăsători la acest fenomen”.

În urmă cu ceva timp şi Gabriel Zetea, vicepresinte PSD şi şeful organizaţiei Maramureş declara:

„În urma analizei pe care am făcut-o împreună cu colegii mei am stabilit că foarte multe dintre modificările propuse ar bulversa extrem de mult atât sistemul educaţional cât și statutul profesorilor, iar grupul de lucru constituit va puncta toate aceste nereguli pe care, personal, le voi depune în Parlament ca și amendamente la proiectul de lege”.

Concluzia acestor câteva exemple de declaraţii din parte PSD este una singură. Nu numai că PSD nu susţine şi nu este de acord cu proiectele de legi Iohannis-Cîmpeanu, dar este hotărât să facă din această temă un subiect de campanie electorală, în care atacă PNL şi pe ministrul Cîmpeanu. Iar scena cea mai potrivită este parlamentul.

În aceste condiţii, şansa ca proiectele de legi să treacă rapid prin parlament, cum ne comunică premierul şi ministrul indicaţia venită de la Cotroceni, este aproape nulă. Nulă devin şi premiza că legile, odată aprobate, se vor aplică de la 1 septembrie 2023, cum sună ordinul venit de la preşedinte.

Ori, fără susţinerea PSD proiectele de legi nu pot trece prin parlament, pentru că PNL şi, eventual UDMR, nu au majoritatea necesară. Ca să nu mai spunem că şi UDMR va avea pretenţii mari, în schimbul susţinerii pachetului de legi.

Rămâne ca PNL, împreună cu şeful său, Nicole Ciucă, să realizeze ce pierderi de imagine imense are din acest scandal, şi să-l ignore pe preşedintele Iohannis, care oricum pleacă în 2024. Există viaţă politică şi după plecarea actualului preşedinte.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite