PNL în inferioritate

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preţ de câteva săptămâni, încă şi mai abitir în zilele din urmă, PSD şi UNPR s-au şantajat reciproc, încercând fiecare să fie ori să pară cât mai şmecher cu putinţă. Cele două partide au simulat chiar dramoleta despărţirii şi-culmea!-chiar au existat analişti respectabili care au crezut-o, socotind ruptura iminentă.

Totul nu a fost decât un remake mioritic al eternei poveşti „adio, dar rămân cu tine”, remake turnat cu speranţa nutrită de ambii protagonişti că îşi vor putea asigura cât mai multe câştiguri şi avantaje de pe urma protocolului vizând participarea, fie şi numai parţial comună, la alegerile locale şi parlamentare.

Protocolul cu pricina a fost, în fine, încheiat ieri, desigur nu întâmplător la numai o zi după ce preşedintelui UNPR i-a fost ridicată imunitatea parlamentară. PSD a speculat şi manevrat abil realitatea incomodă cu care se confruntă începând de miercuri liderul UNPR. Incomodă şi primejdioasă nu numai din punctul de vedere al imaginii. Statutul de urmărit penal pentru abuz în serviciu nu e defel agreabil, cu atât mai puţin favorabil unui lider de partid care în vară s-a dat peste cap şi şi-a sacrificat întreaga vacanţă spre a ni se prezenta tuturor drept un om al datoriei şi al sacrificiului. Mizând în consecinţă mult pe comparaţia speculată mediatic cu premierul voiajor din acea vreme, un om despre care nu ştiai nici când, nici unde pleacă şi mai ales când plănuieşte să revină la serviciu. Noua condiţie juridică a generalului Gabriel Oprea e de natură să vulnerabilizeze încă şi mai tare şansele electorale ale UNPR a cărui unică personalitate cunoscută e dl. Oprea însuşi, partidul plătind acum, printre altele, costurile acestui cult al personalităţii nu tocmai în stare incipientă. S-a creat astfel o situaţie din care nu s-ar putea spune că PSD nu a ştiut să obţină maximul de profit posibil, jucând în relaţia cu UNPR rolul unui fals colac de salvare.

Dl. Dragnea a izbutit să îl convingă pe omologul lui „progresist” să îşi pună semnătura pe un document al cărui conţinut dă satisfacţie întru totul PSD, asigurându-i acestuia practic certitudinea că nimeni şi nimic nu mai poate schimba în acest an legea electorală. E, aşadar, acum aproape sută la sută sigur că PNL a pierdut partida şi că PSD îşi vede îndeplinită „pohta ce-a pohtit”. Aşa încât primarii vor fi aleşi exact cum vrea el. Dintr-un singur tur de scrutin. E vorba despre o modalitate de vot care nu doar că maximizează şansele electorale ale social-democraţilor, ci pune la grea încercare coeziunea din interiorul PNL, însuşi succesul procesului de unificare din interiorul respectivului partid. Cum aripa PDL are la ora actuală mai mulţi primari în funcţie decât peneliştii de viţă veche aleşi pe listele USL, numeroşi dintre ei fiind creditaţi cu şanse mari nu numai de reconfirmare a dreptului de a candida, ci şi cu mari şanse de reuşită în condiţiile favorizante specifice alegerilor de primari dintr-un singur tur, nu e deloc de neluat în calcul posibilitatea ca vechii pedelişti să formuleze pretenţii sporite în momentul în care se vor definitiva listele electorale pentru alegerile din toamnă. Fapt de natură să îi dea încă de pe acum mari dureri de cap doamnei Alina Gorghiu ce până mai ieri părea să îşi asume, dacă nu cumva chiar să aibă un ascendent asupra celuilalt co-preşedinte al noului PNL, dl. Vasile Blaga.

Dl. Dragnea a obţinut angajamentul de fidelitate din partea UNPR şi certitudinea că PNL a pierdut bătălia revizuirii legii electorale fără a promite practic nimic concret în schimb aliatului său politic aflat acum la ananghie. Dl. Oprea a plecat de la întâlnirea cu dl.Dragnea doar cu vaga făgăduinţă că partidul pe care îl conduce va primi un număr de locuri eligibile pe viitoarele liste de candidaţi pentru parlamentare. Cifra exactă va fi stabilită numai după alegerile locale din iunie şi în funcţie de rezultatele pe care partidul său le va obţine cu această ocazie. E o  promisiune ambiguă ce îi asigură un bun răgaz preşedintelui PSD în faţa propriului său partid, a militanţilor săi din linia întâi, a actualilor parlamentari, a tuturor celor ce îşi doresc reînnoirea mandatului. Operaţiune mai complicată decât au stat lucrurile în urmă cu patru ani, nu doar pentru că realitatea în rândul opţiunilor electoratului ar putea fi alta, ci şi pentru că din iarna viitoare Parlamentul României va avea doar 430 de locuri, cu mai puţin de 120 de mandate decât are la ora actuală.

Am putea merge până într-acolo încât să spunem că, de fapt, dl. Oprea a plecat cu buzele umflate de la întâlnirea de ieri cu dl. Dragnea. De fapt, generalul Oprea a avut de ales între două rele, alegând răul cel mai mic. PSD i-a făcut liderului UNPR promisiuni lipsite de un angajament cifric concret, în vreme ce o alianţă cu PNL ar fi trebuit negociată de la zero. Nimic şi nimeni garantându-i d-lui Oprea că partidul doamnei Gorghiu şi al d-lui Blaga îi va face promisiuni mai ferme şi mai concrete decât cele venite de la PSD. Ba dimpotrivă. La urma urmei, preţul pe care PNL ar fi trebuit să îl achite pentru ca cel de-al doilea tur în alegerea primarilor să devină realitate era din cale afară de mare şi nu e deloc sigur că el merita riscul. Era, de aşteptat, ca PNL să trateze cu maximă reticenţă oferta progresiştilor.

În cazul în care PSD va semna, aşa după cum a început să se zvonească de joi începând, iar zvonul a fost confirmat de dl. Liviu Dragnea însuşi drept o posibilitate, o înţelegere şi cu ALDE, refăcând şi reconfirmând astfel alianţa în vigoare până la căderea guvernului Ponta, împărţeala în ipotetica tabără politică PSD-UNPR-ALDE va deveni încă şi mai dificilă pentru social-democraţi. Pentru Liviu Dragnea personal. Însă chiar şi aşa, PSD se află în câştig prin comparaţie cu PNL. PSD are totuşi aliaţi, are cu cine face înţelegeri pre sau post-electorale. E vorba despre aliaţi cu o moralitate precum a sa, departe de imaculare. Asta în vreme ce PNL, nici el model de igienă personală, se arată a fi complet izolat pe scena politică, condamnat să lupte singur împotriva tuturor.

De vreme ce Mişcarea Populară şi, mai cu seamă, preşedintele acesteia, dl. Traian Băsescu, continuă să se declare neinteresaţi, fie şi numai din pricina unor resentimente prezidenţiale, de vreo alianţă vrând să încerce singură puterile în alegeri, PNL se găseşte pentru moment în evidentă inferioritate. Vom vedea dacă urnele o vor confirma ca atare şi vor transforma partidul în marele perdant al anului electoral 2016. Vom vedea şi dacă au dreptate acei analişti care merg până într-acolo încât prevăd că PNL se va situa nu pe locul al doilea, ci chiar pe al treilea, adică după partidul d-lui Băsescu.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite