Pas cu pas, spre Schengen. Un drum pe care România trebui să îl finalizeze în acest an!

0
0
Publicat:

Președintele Klaus Iohannis a desfășurat în ultimele luni un efort diplomatic major pentru a impulsiona procesul de aderare a țării noastre la acordul Schengen.

FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Fie că este vorba despre discuțiile, la baza NATO din Mihail Kogălniceanu, cu Președintele Emmanuel Macron, fie că vorbim despre discuțiile cu cancelarul german, Președintele Iohannis a obținut susținerea fermă și publică a celor două state importante ale UE pentru România. 

Dacă spațiul Schengen este una dintre cele mai mari realizări ale Uniunii Europene, așa cum spunea cancelarul Olaf Scholz recent, atunci cu siguranță ea nu este completă! Nici pe departe. Iar asta pentru că state membre, precum România, sunt ținute în continuare, pe criterii politice, în afara ei. Este oarecum trist să ne gândim la faptul că exact criteriile care contează, cele tehnice, cele aplicate tuturor celorlalte țări participante la Acordul Schengen, sunt ignorate în cazul României de peste zece ani, dar nu este mai puțin adevărat. De aceea, cred că eforturile președintelui Klaus Iohannis trebuie susținute și preluate la toate nivelurile diplomației și politicii românești.

A devenit deja un loc comun în a spune că îndeplinim criteriile de aderare de un deceniu - și a mai spus-o și Parlamentul European în mai multe rezoluții. A devenit redundant chiar faptul de a aduce aminte contribuția României, prin specialiștii ei, la securizarea frontierelor UE - așa cum de multe ori a mai spus și Comisia Europeană. A devenit însă tot mai necesar, probabil, de a aminti despre sutele de milioane de euro investite în tehnologie cumpărată din Occident, iar acum, recent, în contextul războiului declanșat de ruși, de a arăta clar că suntem o țară care contează în geopolitica Uniunii Europene. Și am arătat acest lucru, cu brio, făcându-ne datoria și ca țară membră a UE și în cadrul NATO. Este o realitate peste care nu putem trece. 

Și încă un lucru, stimați concetățeni: a devenit cu adevărat revoltător faptul că un mecanism precum MCV, care și-a avut rolul său, să fie invocat atunci când le convine, de anumite guverne, trecătoare și ele, care ne blochează procesul de aderare la spațiul Schengen. 

Sunt lucruri care, în opinia mea, trebuie spuse și trebuie spuse des și răspicat, pentru că altfel ar însemna că nu ne facem muncă pentru care oamenii ne-au ales și ne-au trimis să îi reprezentăm.

Așa cum am mai afirmat și eu, public, încă din ianuarie anul acesta, în contextul provocărilor de securitate actuale, finalizarea cât mai urgentă a procesului de aderare a României la Spaţiul Schengen apare ca o necesitate, o expresie a încrederii în valorile europene, dar mai ales un plus de securitate pentru cetăţenii europeni. Pentru toți cetățenii europeni.

Cred că a venit vremea, mai mult ca oricând, să arătăm faptul că România nu este doar un Stat Membru al Uniunii Europene ci, într-adevăr, că România, la fel ca și celelalte țări ESTE Uniunea Europeană!

Asta înseamnă că, la fel ca și alte țări, ne susținem cu energie interesele legitime. Înseamnă că suntem contributori la procesul decizional al UE și nu actori pasivi. Înseamnă, nu în ultimul rând, că toți anii în care ne-am luptat pentru aderarea noastră la UE și toți anii în care am luptat pentru a păstra parcursul european al țării noastre nu au fost irosiți, că toate speranțele și toată încrederea pe care Uniunea Europeană ni le inspiră sunt bazate solid și pe acțiuni reale. În ambele sensuri.

De aceea, eu cred cu tărie că în acest an, mai mult ca niciodată, procesul de aderare al României la spațiul Schengen trebuie, în sfârșit, finalizat. Deja, după toate eforturile depuse de noi, ani de zile, nu mai este vorba despre ce poate face România. La această oră, este vorba despre ce trebuie să facă, legitim și corect, Uniunea Europeană în ansamblul său.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite